Trafik sigortasında yeni tarife yarın

Güncelleme Tarihi:

Trafik sigortasında yeni tarife yarın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Zorunlu Trafik Sigortası'na ilişkin yeni tarife ve talimat ile Zorunlu Otobüs Koltuk Ferdi Kaza Sigortası yeni teminat oranları, yarın saat 12.00'de yürürlüğe girecek.

Yeni primler, otomobil için 40 milyon lira, taksi için 135 milyon lira, kamyonet için ise 64 milyon lira olarak uygulanacak. Prim tutarları minibüs için 100 milyon lira, iş makinası için 32 milyon lira olacak. Kamyonda prim tutarı 100 milyon lira, otobüslerde (15-25 yolcu) 120 milyon lira, otobüslerde (26 ve üstü yolcu) 320 milyon lira, traktör ve römorklarda ise prim tutarları 4 milyon lira olarak uygulanacak. Motosiklet ve yük motosikletinde ise prim tutarı 6 milyon lira, diğer araçlar için 60 milyon lira olarak yapılacak.

Pirimlerin tespiti

Sigorta şirketleri belirledikleri prim tutarlarını peşin tahsil edecekler. Otomobil, taksi, minibüs, kamyonet, motosiklet ve yük motosikletlerine, kayıtlı oldukları illere göre trafik yoğunluğu indirimi yapılacak. Bu oran Adana, Antalya, Bursa, Konya illeri için yüzde 5, Aydın, Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İçel, Kayseri, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sakarya, Samsun illeri için yüzde 10 olarak belirlenirken, Ankara, İstanbul ve İzmir illeri için indirim uygulanmayacak. Bu illerin dışındaki iller içinse indirim oranı yüzde 15 olarak uygulanacak.

Ayrıca, ilk kez sigorta yaptıranlara 4. basamağa göre prim uygulanacak. Hasarsızlık halinde, her yıl prim oranı bir basamak indirilecek. Sigorta süresindeki her tazminat ödemesi için de müteakip sigorta sözleşmesinde prim oranı bir basamak yükseltilecek.

Öte yandan, yarından itibaren araçlarda maddi teminat tutarı da 750 milyon liradan 1 milyar 200 milyon liraya yükseltilecek. Ayrıca, daha evvel ikiden fazla aracın kazasında (çoklu), üçüncü aracın da sigorta şirketine başvurması gerekirken, yeni düzenleme ile üçüncü aracın başvurmasına gerek kalmadı.

Üçüncü araç için, sigorta şirketine başvurmadan, 2 milyar 400 milyon lira tutarındaki 'kaza başına teminat' tutarı devreye girecek.

Zorunlu Otobüs Ferdi Kaza Sigortası

Bu arada, zorunlu otobüs koltuk ferdi kaza sigortası yeni teminat oranları da, yarın saat 12.00'de yürürlüğe girecek.

Teminat tutarları, yarından itibaren tedavi giderleri ile sakatlanma ve ölüm durumları için 15 milyar lira olarak uygulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!