Toyota’dan Türkiye’ye özel 3 model istedi

Güncelleme Tarihi:

Toyota’dan Türkiye’ye özel 3 model istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2010 00:00

Toyota’nın dünyadaki en büyük müşterisi ve distribütörü olan ALJ Grup, Türkiye’de büyümek için, Japonya’da Türkiye’ye özel 3 yeni model üretimini Adapazarı fabrikasına vermesi için lobi yapıyor. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Son 3 ay içinde 2 kez Japonya’da bir kez de Türkiye’ye gelen Toyota üst yönetimine rapor sunduk. Türkiye’de en fazla rekabetin B ve C sınıfı sedan ile hafif ticaride yaşandığını hatırlatıp yeni modellerin üretilmesini istedik” dedi.

YAKLAŞIK 350 bin adetlik satışıyla Toyota’nın dünyadaki en büyük distribütörü olan Suudi Arabistan merkezli ALJ Grup, bu gücünü kullanarak Türkiye’de yeni model üretimlerinin devreye girmesi için lobi yapıyor. Geçen yıl Toyota’nın Türkiye distribütörlüğünü Sabancı Grubu’ndan 85 milyon dolara devralarak işe başlayan ALJ Grup, 3 yeni modelin Adapazarı’nda üretilmesini istiyor. Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye’de liderliğe giden yolun güçlü yerli modellerden geçtiğini belirterek, “Toyota’dan Türkiye’ye özel ürünler istedik. Adapazarı’nda yerli modellerin çeşitlendirilmesini talep ettik” dedi.

3 ayaklı üretim

Ali Haydar Bozkurt, son 3 ay içinde 2 kez Japonya’da bir kez de geçen hafta Türkiye’ye gelen Toyota’nın üst yönetimiyle görüştüklerini belirterek, şöyle konuştu: “Japonya’da başta Toyota Başkanı ve CEO’su Akio Toyoda olmak üzere bir çok yetkiliyle görüştük. Son olarak da geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret eden ve bizzat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e tek kişilik elektrikli araç test ettiren Toyota Yönetim Kurulu Başkanı Fujio Cho’dan yerli model desteği istedik. Yetkililere planladığımız 3 ayaklı üretim stratejisini sunduk.”

5 modeli gösterdi

Türkiye’de en fazla rekabetin B ve C sınıfı sedan ile hafif ticari sınıfında yaşandığını hatırlatan Bozkurt, şunları dile getirdi: “Ancak, biz bu pazarda marka olarak yokuz veya güçlü değiliz. Toyota yöneticilerine, bu pazarlarda yer almamız gerektiğini anlatıyoruz. Hafif ticari araç pazarında yer alan 5 modeli bizzat gösterip, bu pazarlarda bulunmamız gerektiğini söyledik. Yakın ilgi gösterdiler. Eğer bu modeller Adapazarı’nda üretilir ve yerli üretim avantajı kullanılırsa liderliğe oynarız.”

İşşizlik pazarı etkiler

Bozkurt, yılbaşında toplam satışların 490 bin adetler seviyesinde gerçekleşmesini öngörürken bu rakamı şimdi 630 bin adede çıkardıklarını söyledi. Bozkurt, “Ancak, otomotiv pazarı için iki önemli kriter var. Birincisi işsizlik sayısındaki artış. İkincisi ise enflasyondaki artışla birlikte faizlerdeki yükselme.Bunlar satışları olumsuz etkiler” diye konuştu. Bozkurt, Toyota olarak ise 26 bin 500 adet olan satış planlarını 31 bine çıkardıklarını kaydetti.

Teşvik verilmezse Lexus’u getirmeyiz

TOYOTA’nın lüks markası Lexus’u Türkiye’ye getirmek için aceleleri olmadığını kaydeden Ali Haydar Bozkurt, “Lexus çok prestijli bir marka ve takibimizde. Sadece Lexus için Türkiye’de gerekli şartların oluşmasını bekliyoruz. Biliyorsunuz, Lexus ürünleri ağırlıklı hibridlerden oluşuyor. Avrupa’da hibridlerle ilgili teşvik uygulaması yapmayan tek ülke neredeyse biziz. Vergilerin ve teşviklerin doğru zeminde olmasını izliyoruz. Lexus, sadece getirilmiş olması için getirilecek bir marka değil. 100-200 adetlik satışlar için getirmeyiz. 5 yıllık planımızda yılda 3 bin adetlik satışa ulaşmak var. 10 yıl içinde ise 6-7 bin araç satışıyla lüks segmentte liderliği hedefliyoruz” dedi.

Yeni Land Cruiser Prado araziye çıktı

YENİLENEREK Türkiye’de 106 bin Euro’dan başlayan fiyatlarla satışa sunulan Land Cruiser Prado, yenilenen tasarımıyla daha güçlü ve heybetli bir duruş sergilerken, artırılmış yol konforunu off-road performansıyla buluşturuyor. 3.0 litre D-4D dizel ve 4.0 litre V6 Dual VVT-i benzinli motor seçeneğinin yer aldığı yeni model özellikle yeniden tasarlanan çamurlukları, entegre sis lambalarına sahip yeni ön tamponu ile dikey sütunlardan oluşan yeni ön ızgarasıyla dikkat çekiyor.

19 Mayıs kortejine ilk kez ralli aracı giriyor

TÜM dünyada Türkiye adına yarışan Peugeot Sport Türkiye, spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak’ın davetiyle 19 Mayıs’ta Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda düzenlenecek resmi geçit törenine katılacak. Resmi geçit töreninde ilk defa bir ralli otomobili sporcular arasında yer alacak. Milli sporcular Burcu Çetinkaya ve Çiçek Güney’in pilotajında Peugeot 207 Super 2000 ile törene katılacak ekibe Peugeot Türkiye’den de bir grup eşlik edecek. Peugeot Sport Türkiye Ekibi, üzerinde sergilenen dev Türk bayrağı sayesinde Türkiye’nin tüm dünyada tanıtımına katkıda bulunacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!