Toptancılar ve besiciler zam için piyasaya et vermiyor

Güncelleme Tarihi:

Toptancılar ve besiciler zam için piyasaya et vermiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2014 01:02

ET ve Süt Kurumu’nda et bulunamadığı gündeme gelirken, sektör temsilcileri piyasada hayvan sayısında sıkıntı yaşanmadığını, ancak besici ve toptancının et satışını yavaşlattığını iddia etti. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Kurban bayramı gelmeden et ve hayvan ithalatının önü açılmak isteniyor” dedi.

Haberin Devamı

RAMAZAN ayıyla birlikte birçok gıda ürününde zam yarışı başladı. Tarım ürünlerinde kuraklık ve don olayları sonrası gıda ürünleri zamlı fiyatlarla raflardaki yerini aldı. Ancak her yıl olduğu gibi en büyük tartışma et ürünlerinde yaşandı. Geçtiğimiz günlerde Et ve Süt Kurumu’nda et bulunamadığı gündeme gelirken, sektör temsilcileri piyasada hayvan sayısı konusunda en ufak bir sıkıntı yaşanmadığını belirtti. Ancak besicilerin ve toptancıların piyasaya et satışını yavaşlattığını iddia eden sektör temsilcileri, bu şekilde besicilerin zamlı fiyattan et satmaya çalıştıklarını, toptancıların ise ithalatın önünü açmaya amaçladıklarını ileri sürdü. Et arzında herhangi bir problem olmadığını ifade eden Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Büyük et toptancıların piyasadan mal topluyor. Kurban Bayramı gelmeden et ve hayvan ithalatının önü açılmak isteniyor. Piyasada et bulunamayınca fiyatlar artıyor. Bu şekilde Tarım Bakanlığı baskı altına alınmaya çalışılıyor. Eğer böyle devam ederse bakanlık et ve hayvan ithalatına onay vermek zorunda kalabilir” dedi.

Toptancılar ve besiciler zam için piyasaya et vermiyor
ET VE SÜT KURUMU MAĞAZALARINDA RAMAZAN ÖNCESİ 'ET KRİZİ'

Haberin Devamı

SORUMLUSU BESİCİLER
Türkiye’de yeterli hayvanın olduğunu söyleyen Yetkin, “Et lobilerinin oyunu var. Çıkar çevreleri fiyatları manipule ediyor” dedi. Piyasada et üretimini çoğaltıcı şekilde değil, bekletecek şekilde
hareketler yapıldığının altını çizen Ulusal Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, “Et Süt Kurumu’na çok talep geliyor. Böylelikle Et Süt Kurumu devre dışı kalıyor. Piyasayı durağanlaştırıyorlar. Bu işin sorumlusu toptancılardan ziyade besiciler. Fiyatı arttırmak istiyorlar.

Para verince ürün var
HER yıl bu oyunun oynandığını söyleyen Bılıkçı, “Tarım Bakanlığı gümrük vergilerini yüksek tutuyor. İthalatı cazip hale getirmek istiyorlar. Besicilerin de fiyat beklentisi var. Onlar piyasaya sürmüyorlar. Ancak istenilen para verilince et bulabiliyorsunuz” dedi.

18.50
Türkiye’de ramazandan önce ortalama karkas et fiyatı

Haberin Devamı

20.50
Türkiye’de ramazandan sonra ortalama karkas et fiyatı

412 bin ton
2009’da kırmızı et üretimi

996 bin ton
2013’te kırmızı et üretimi

%40
Hayvan varlığı dört yıldaki yükselişi


Türkiye’nin yıllara göre toplam hayvan varlığı (Sığır, Koyun, Keçi)
2008 40.4 milyon
2009 37.6 milyon
2010 40.7 milyon
2011 44.6 milyon
2012 49.6 milyon
2013 52.9 milyon

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!