Topal'ın para trafiğinde 49 bin dolar cinliği

Güncelleme Tarihi:

Topalın para trafiğinde 49 bin dolar cinliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hesap Uzmanları Kurulu, Ömer Lütfü Topal'la ilgili 1.5 yıldır sürdürdüğü incelemenin önemli bir bölümünü tamamladı. Başbakan Yılmaz ve Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'e iletilen rapora göre, Topal yurt dışında 69 ayrı firmaya 49 bin 500'er dolarlık dilimler halinde sık sık para transferi yaptı. Topal, kumar alacaklarına karşılık tam 300 tapu sahibi oldu.

MALİYE Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu İstanbul Grup Başkanlığı'nın yaptığı incelemeler, öldürülen kumarhaneler kralı Ömer Lütfü Topal'ın yurt dışında tam 69 şirkete para transferi yaptığını ortaya koydu. Topal'ın yurt dışına döviz transferini, denetimden kaçmak için hep 49 bin 500'e dolarlık dilimler halinde gerçekleştirdiği dikkati çekti. 50 bin doların üzerindeki transfer işlemlerinin bildirim zorunluluğunu bilen Ömer Lütfü Topal'ın her yurt dışı transferinde 49 bin 500 dolar sınırını aşmamaya özen gösterdiği belirlendi.

Tufan Palabıyık yönetimindeki Hesap Uzmanları Kurulu ekibi, Ömer Lütfü Topal'ın para trafiğini çözmek için 1.5 yıl boyunca aralarında bazı işadamları, sanatçılar ve spor kulüplerinin yöneticileri de olmak üzere 300'ün üzerinde kişiyle görüştü. Hesap Uzmanları, bu incelemelirini bir rapor haline getirip, geçen yılın son günlerinde Başbakan Mesut Yılmaz ile Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'e gönderdi. Bu rapor, Ömer Lütfü Topal'ın şirketlerinin hesaplarını tümüyle kendisinin tuttuğunu da ortaya koydu.

BİLDİRİMLER FORMALİTE

Hesap Uzmanları'nın raporuna göre, Ömer Lütfü Topal, başta Emperyal Otel Turizm ve Ticaret A.Ş. olmak üzere, şirketleriyle ilgili bilgileri formalite olarak Maliye'ye bildirdi. Topal, şirketlerinin ve kumarhanelerinin asıl para trafiğini büyük bir ustalıkla yıllarca gizledi. Ancak, Hesap Uzmanları, 1.5 yıllık çalışmanın sonucunda Topal'ın gizlediği para trafiğini bir bir ortaya döktü. Hesap Uzmanları, Topal'ın para transferini gerçekleştirdiği Demirbank, Toprakbank ve Akbank'ın arşivlerine de girip, yurtdışına çekilen fakslar dahil herşeyi didik didik etti. Sonuçta, başta Japonya ABD, Yeni Zelanda olmak üzere, Topal'ın yurt dışında tam 69 firma veya kuruma para transferi yaptığı ortaya çıktı.

KUMARDAN 300 TAPU

Hesap Uzmanları'nın raporu, Ömer Lütfü Topal'ın çeşitli kişilerden kumar borçlarına karşılık tam 300 tapu aldığını gözler önüne serdi. Ömer Lütfü Topal, turistik merkezlerde açtığı oteller için önce o yörenin en zengin işadamı, bürokrat, belediye başkanı gibi önde gelen kimseleri gözüne kestirip otellerinde ağırladı. Bu kişiler daha sonra Topal ile samimiyetini ilerletikçe kumara da alıştı. Kumara alışan söz konusu kişiler, kumarda kaybettikçe ellerindeki gayrimenkullerin tapusunu birer ikişer Topal'a verdiler. Böylece Topal'ın elinde önemli oranda arazi, konut villa stoğu birikti. Topal bu yolla tam 300 tapunun sahibi oldu.

3.3 TRİLYON FARK

Hesap Uzmanları, öncelikle Topal'ın 1993-1996 yılları arasındaki para trafiğini inceleyip, hazırlanan rapora koydu. Bu rapor, sadece 1993 yılında 121.1 milyar lira gelir beyan eden Ömer Lütfü Topal'ın aynı yılki gerçek gelirinin 3.3 trilyon lira olduğunu ortaya çıkardı. Topal'ın diğer yıllara ilişkin belgeleri de Hesap Uzmanları tarafından inceleniyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!