TOKİ 6 ihaleyi iptal etti

Güncelleme Tarihi:

TOKİ 6 ihaleyi iptal etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2008 12:51

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul-Kayabaşı'nda kurmayı planladığı toplam 60 bin konutluk projede, “çevreye daha duyarlı ve sürdürülebilir şehir” kurmak amacıyla değişikliğe gitti.

Eski proje kapsamında açılan 9 ihaleden 6'sını iptal eden TOKİ, tamamlanan 3 ihale kapsamında inşaat çalışmaları süren konutların bir bölümünü ise İstanbul'da deprem nedeniyle yıkılma riski bulunan konutların sahibine satmayı planlıyor.

Kayabaşı'nda 6,5 milyon metre kare büyüklüğünde arazisi bulunan TOKİ, burada 40 bin konutluk bir proje hazırladı. Toplam büyüklüğü 12,8 milyon metre kare olan alanda özel sektör tarafından da 20 bin konut yapımı öngörüldü.

Kayabaşı bölgesi için İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi tarafından tasarlanan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 11 Nisan 2007'de onayladığı imar planları bulunuyordu. Ancak, yapılan analizler sonucunda, bu planlar ile çağdaş, insan ve çevre odaklı, sürdürülebilir ve ahenkli bir şehir hedefine ulaşmanın mümkün olmadığı belirlendi. Onaylı bu planlarda, yoğun bir yapılaşmaya izin verildiği, 10 binlerce kişinin yaşayacağı alanda istihdam yaratacak konut dışı kentsel çalışma alanlarının bulunmadığı, Plan Yapım Yönetmeliği'nde asgari alan büyüklükleri belirlenmiş olan sosyal donatı alanlarının standarda uymadığı ve yaklaşık 3 milyon 19,7 bin metre kare eksik bulunduğu, bu durumun çevre ve sağlık sorunlarına yol açacağı, ulaşım aksının topografya ile uyumsuz olduğu görüldü.

Bunun üzerine bu planlarla insan ve çevre odaklı sürdürülebilir bir yerleşim yerinin kurulmasının mümkün olmadığı gerekçesi ile planlamanın, yeni baştan ve farklı bir anlayışla ele alınmasına karar verildi.

Bu amaçla, şehir plancıları, harita mühendisleri, hukukçular, mimarlar ve uygulamacılardan oluşan özel bir ekip oluşturuldu. TOKİ tarafından hazırlanan yeni planlar, 13 Şubat 2008'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından onaylandı. Eski planda 1,45 olan ortalama inşaat emsaline karşılık, yeni planda emsal değer 1,19'a düşürüldü. Kentsel tasarım ve mimari tasarım çalışmaları gözetilerek, imar mevzuatında öngörülen asgari sosyal donatı alanlarının da üzerinde yer ayrıldı. Yeşil alanlar ve donatıların birbiri ile bağlı ve bölge içerisinde dengeli dağılmasına önem verildi. Topoğrafya ve jeolojik yapı ile uyumlu ulaşım aksı oluşturulurken, Sazlıdere Barajı ve Gaziosmanpaşa ormanlarına cephe ticaret ve konut alanlarına düşük inşaat emsali verildi. Bölgede yaşayacak insanların bir kısmının istihdam ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak üzere, 200 dönüme yakın konut dışı kentsel çalışma alanları belirlendi.

“TOKİ, BİR YILLIK GECİKMEYİ GÖZE ALARAK, ÇAĞDAŞ ŞEHRİN TEMELLERİNİ
ATTI”


Proje hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü P. Özkan Aydemir, tüm bunların sonucunda, şehircilik ilkeleri, planlama teknikleri ve kamu yararına uygun bir imar planı oluşturulduğunu belirtirken, TOKİ'nin, eski imar planına dayanarak hemen inşaat projelerine başlaması mümkün iken, bir yıllık süre kaybını göze alarak ve 20 bin konutu yapmaktan vazgeçerek, şehircilik ilkeleri ve kamu yararı lehine, çağdaş ve sürdürülebilir bir şehrin temellerini attığını söyledi.

Yeni planda, asgari standartların 1 milyon 844,4 bin metre kare üzerinde sosyal donatı alanı ayrıldığını, eski planda 9 milyon 234,4 bin metre kare olan toplam inşaat alanının 7 milyon 206,6 bin metre kareye düşürüldüğünü, TOKİ'nin “insan ve çevre odaklı bir şehir” yaratmak için 2 milyon 27,8 bin metre kare alanda inşaat yapmaktan vazgeçtiğini anlatan Aydemir, kentsel tasarım ve mimari tasarım için de çok geniş bir ekip oluşturulduğunu kaydetti.

TOKİ'nin ODTÜ Mimarlık Araştırma Tasarım Planlama ve Uygulama Merkezi'ne yaptırdığı (MATPUM) “Toplu Konut Projelerinde İnsan ve Çevre İlişkisi/ Toplu Konutlar İçin Değerler ve Standartlar Geliştirme Çalışması”nda elde edilen verilerin Kayabaşı kentsel tasarım çalışmalarına ışık tutacağını belirten Aydemir, “Bu çalışmada belirtildiği gibi, ahenkli bir şehir yaratmak için her 5 bin meskenlik nüfus için asgari 8-15 bin hektarlık yeşil alan ayrılması gerekirken, Kayabaşı'nda her 5 bin konut için 50 bin hektar yeşil alan ayrıldı. Kişi başına 36 metre kare olarak planlanan yeşil alan miktarı, dünya standartlarının da üzerinde” dedi.

Kayabaşı Toplu Konut Alanı İmar Planı'nda, “bahçe sulaması amacıyla yağmur suyu depolama sistemi yapılmasının” plan notu olarak zorunlu kılındığını bildiren Özkan Aydemir, bu alanda inşa edilecek binlerce konutun günde yaklaşık 12,5 bin metre küpün üzerinde atıksu üreteceğinin hesaplandığını, bölgede kurulacak bir atıksu arıtma tesisi el arıtma ve geri dönüşüm tekniklerinden de yararlanılmasının düşünüldüğünü söyledi.

Aydemir, su tasarrufuna katkıda bulunmak amacıyla, konut inşaatlarında, fotoselli bataryalar, termostatik duş bataryaları, kademeli rezervuarlar kullanılmasının öngörüldüğünü, böylece, yılda 2,4 milyon metreküp temiz su, 2 milyon 590 bin metre küp atık su tasarrufunun sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Konutlarda, bina maliyetini yüzde 5 artırmasına karşın yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlayan mantolama ve ısı yalıtımı yapılmasına özel önem verileceğini anlatan Aydemir, güneş pillerinden elde edilecek elektrik enerjisi ile binaların ortak alanlarının, yeşil alanların, yürüme yollarının, trafik lambalarının, otoparkların aydınlatılabileceğini kaydetti.

Bütün bunların çalışmaları devam eden kentsel tasarın ve mimari tasarım çalışmalarında belirginleşeceğini vurgulayan Aydemir, “Aynı imar planından 10'larca değişik kimlikte şehrin kurulması mümkün. TOKİ, Küçükcekmece Belediyesi'nin önerileri ve ODTÜ-MATPUM çalışmasının sonuçları ışığında, çevre ve insan odaklı şehir oluşturulması için projede değişikliğe gitti. Kentsel tasarım ve mimarı tasarım projeleri gelecek yıl ilk baharda tamamlanabilir. TOKİ de buna paralel olarak yeni ihalelere çıkabilir” dedi.

Aydemir, imar planında yağmur suyu depolama sisteminin zorunlu kılınmasına karşın, aydınlatma için güneş enerjisi pili kullanımı konusunda, belediyenin özendirici teşvikler getirebileceğini, fotoselli batarya ve kademeli rezervuarların ise ihale şartnamesinde yer alabileceğini belirtti.

BAYRAKTAR “KURUM TAASSUBUNU YIKTIK”

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da “en iyi olanı gerçekleştirmek için kurumsal taassubu yıktıklarını” belirtirken, daha insan ve çevre odaklı bir proje oluşturmak amacıyla, Küçükçekmece belediyesi ve üniversitelerin görüşleri ve çalışmaları doğrultusunda, Kayabaşı'nda proje değişikliğine gittiklerini, bölgede konut yapımı için açılan 9 ihaleden 6'sını iptal ettiklerini söyledi.

“İş yapın, yapılan işin başarısı kime ait olursa olsun” anlayışı ile hareket ettiklerini vurgulayan Bayraktar, Kayabaşı'nın, kentsel tasarıma dayalı, dünya standartlarında, iddialı bir proje olacağını, İstanbul'un en büyük meydanları ve en geniş yeşil alanlarının burada yapılacağını kaydetti.

Verilen bilgiye göre, TOKİ, Kayabaşı'nda, toplam 8 bin 790 konut yapımı için, Şubat ayında onaylanan yeni imar planından sonra 9 ihale açtı. Bunlardan 3 ihale sonuçlandı. Ancak, proje değişikliğine gidince, çıkılan 6 ihaleyi 1 ay önce durdurdu.

Sonuçlandırılan 3 ihale kapsamında 2 bin 700 civarında konut yapılması öngörülüyor. İnşaatları devam eden konutların bir bölümünün, İstanbul'da deprem riski nedeniyle yıkım tehlikesi bulunan konutların sahiplerine satılması
öngörülüyor. Bu kişilere, yıkılacak konutlarının bedeli karşılığı Kayabaşı'ndan konut verilecek. Konut bedeli düşük kalırsa, aradaki fark 13 yılda ödenecek. Eğer yıkılma riski olan bir apartmandaki daire sahiplerinin tamamı toplu halde Kaşabaşı'na geçerse bunlara yönelik özendirici satış uygulamaları yapılması da planlanıyor.

Kayabaşı'nda inşaatı devam eden konutların satışına da yakında başlanması öngörülüyor.

17 GÜLHANE PARKI BÜYÜKLÜĞÜNDE PARK VE SPOR ALANI

Proje Koordinatörü Özkan Aydemir'in verdiği bilgiye göre, 200-250 bin nüfusun yaşayacağı şekilde düşünülen Kayabaşı'nda, 2 bin 305 yatak kapasiteli 299 bin 700 metre karelik sağlık tesis alanı, 2 bin 247 derslik kapasiteli, 449 bin 417 metre karelik ilköğretim tesis alanı, 500 derslik kapasiteli 100 bin 83 metre karelik kreş alanı, bin 254 derslik kapasiteli 250 bin 733 metre karelik ortaöğretim tesis alanı, 246 derslik kapasiteli 49 bin 262 metre karelik meslek lisesi alanı planlandı.

Bölgede, 17 adet Gülhane Parkı büyüklüğünde 2 milyon 839 bin 238 metre karelik park ve spor alanı, 12 adet İSKİ Genel Müdürlüğü binası büyüklüğünde 300 bin metre karelik teknik altyapı alanı, 8 adet Ankara Adliyesi büyüklüğünde 399 bin 850 metre karelik resmi kurum alanı, 16 adet Ali Sami Yen Stadı büyüklüğünde 552 bin metre karelik rekreasyon alanı, 7 adet Atatürk Kültür Merkezi büyüklüğünde 340 bin 850 metre kare kültürel tesis alanı ayrılması öngörülüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!