Tofaş’ın Doblo gururu Rusya’ya gidecek, parçası Bursalı olacak

Güncelleme Tarihi:

Tofaş’ın Doblo gururu Rusya’ya gidecek, parçası Bursalı olacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 00:00

Tofaş tarafından Bursa’da geliştirilip, 500 bin adet üretim boyutuna ulaşan Doblo, 2007’den itibaren Rusya’da da üretilecek. Fiat Auto ile Severstal Auto arasındaki anlaşmayı duyuran Tofaş CEO’su Alfredo Altavilla, "Bu Türk otomotiv sektörü için gurur verici" dedi.

TOFAŞ tarafından üretilen Fiat Palio ve Albea’nın ardından, bir süredir görüşmeleri süren Fiat Doblo’nun da Rusya’da üretilmesine yönelik anlaşma imzalandı. Anlaşma, Fiat Auto ve Rus Severstal Auto arasında gerçekleşti. Anlaşmaya göre, Tofaş’ın Türkiye’de ürettiği Fiat Doblo’nun Rusya’da da üretilmesi amacıyla montaj hattı kurulacak. Tofaş CEO’su Alfredo Altavilla, "Fiat Doblo’nun Rusya’da üretim anlaşması, Tofaş için olduğu kadar Türk otomotiv sektörü için de gurur verici bir gelişme" dedi.

PARÇALAR TOFAŞ’TAN:

Değişik ülkelerden 19 gazetecinin oluşturduğu "Van of The Year" jürisi tarafından "Yılın Ticari Aracı" seçilen Yeni Fiat Doblo üretimi için gereken parçaların tamamı Tofaş tarafından ihraç edilecek. Rusya’daki üretim, Severstal Auto’nun Kazan yakınlarındaki Neaberejniye Chelni Fabrikası’nda 2007 yılında başlayacak.

RUSYA’NIN EN BÜYÜK ÜRETİCİLERİNDEN:

Rusya’nın en büyük otomotiv firmalarından biri olan Severstal Auto, halen SUV, hafif ticari araç, minivan ve A sınıfı araçların üretimini gerçekleştirirken, 4 ve 8 silindirli otomobil üretimi konusunda Rusya’nın en büyük firmalarından biri.

İKİNCİ ÖNEMLİ ADIM:

Fiat Doblo anlaşması, Fiat Auto ve Severstal Auto arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesi yönünde atılan ikinci önemli adım. Yaklaşık bir ay önce Fiat Auto ve Rus Severstal, Bursa’da üretilen Fiat Palio ve Albea’nın Rusya’da üretilmesi için anlaşma imzalamıştı.

250 MİLYON EURO’LUK İHRACAT:

Tofaş, Rusya’ya gönderilecek Albea ve Palio parçalarından 2008’de yıllık 250 milyon Euro ihracat geliri beklediğini açıklamıştı. Tofaş’ın 2005’te 700 milyon Euro olan ihracatının 2008’de Albea ve Palio ile birlikte 2 milyar 250 milyon Euro’ya ulaşacağı açıklaması yapılmıştı. Doblo’nun da bu zincire eklenmesiyle ihracat rakamlarının daha da artacağı belirtiliyor.

GURUR VERİCİ GELİŞME:

Tofaş CEO’su Alfredo Altavilla, Fiat Doblo’nun Rusya’da üretim anlaşmasının Tofaş için olduğu kadar Türk otomotiv sektörü için de gurur verici bir gelişme olduğunu söyledi. Alfredo Altavilla, Severstal Auto ile işbirliğinin daha da genişlemesinin, işbirliğinin ne kadar mükemmel bir zeminde yürüdüğünün açık kanıtı olduğunu, söz konusu işbirliğinin uzun dönemde de parlak açılımlar gerçekleştireceğini belirti.

YILIN TİCARİ ARACI:

Yeni Fiat Doblo, ticari araçlar konusunda uzman 19 Avrupalı gazetecinin oluşturduğu "Van of The Year" jürisi tarafından geçtiğimiz aylarda "Yılın Ticari Aracı" seçilmişti. Yeni Fiat Doblo ödüle tamamen yenilenen dış tasarımı, arttırılan yük taşıma kapasitesi, yeni Maxi uzun şasi versiyon ve yenilenen motor gamı gibi yenilikler sayesinde layık görülmüştü. Jüri en çok yeni 1.9 Multijet 155 bg ve 1.3 Multijet 75 bg turbo dizel motorlardaki yenilik ve gelişmeden etkilendiğini belirtmişti.

Üretimi 500 bini aştı, 2005’te satış rekoru kırdı

BURSA’da üretilip tüm dünyaya ihraç edilen ve "Yılın Ticari Aracı" seçilen yeni Fiat Doblo, kendi sınıfında 2005 yılının en çok satılan aracı oldu. Türkiye’de pazara sunulduğu 2000 yılından bu yana sınıfının lideri olan ve aralık ayında 500 binincisinin üretilmesinin gururunu yaşayan yeni Fiat Doblo, aynı ay içinde 5 bin 406 adet satış gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attı. Böylece, 2005 yılında toplam 38 bin 509 adet satılan Fiat Doblo kendi sınıfında lansmanından beri aylık ve yıllık tüm satış rekorlarını kırdı. Dünyaya ihraç edilmek üzere Türkiye’de üretilen ilk model olma özelliğine de sahip Yeni Fiat Doblo, Combi, Cargo, Cargo Maxi ve Panorama’dan oluşan çeşitli versiyonlarıyla farklı ihtiyaçlara cevap veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!