TOBB Sarp gümrük kapısının modernizasyonuna başlıyor

Güncelleme Tarihi:

TOBB Sarp gümrük kapısının modernizasyonuna başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 11:38

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Sarp gümrük kapısının modernizasyon çalışmalarına başlıyor.

Modernizasyon programına dahil edilen Sarp Gümrük Kapısının yap-işlet-devret modeliyle yeniden inşası ve işletmesine ilişkin uygulama sözleşmesi, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yarın TOBB merkezinde imzalanacak.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en büyük özel sektör üst kuruluşu olan TOBB’un böyle önemli bir projede görev üstlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Hisarcıklıoğlu, kara sınır kapılarının ülke ekonomisi açısından taşıdığı öneme işaret ederek, ihracatın yüzde 53’ü, dış ticaret hacminin de yüzde 40’ının bu kapılardan gerçekleştirildiğini vurguladı. Kara sınır kapılarının modernizasyonunun 3996 sayılı yasa çerçevesinde, kamu tüzel kişiliğindeki bir kurum olan TOBB tarafından yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilmesine karar verildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, kuruluş kanunuyla iç ve dış ticareti kolaylaştıracak gerekli önlemleri almakla görevlendirilen TOBB’un, 2002’den başlayarak bazı sınır kapılarının modernizasyonunu üstlendiğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu, son dönemde Gürcistan’la ekonomik, sosyal ve kültürel alanda artan işbirliği ve bölgenin orta ve uzun dönemde uluslar arası ulaştırma ve enerji koridorlarındaki hassas konumunun, Sarp Gümrük Kapısının önemini bir kat daha artırdığını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlanması planlanan modernizasyon projesi kapsamında X-Ray Araç Tarama Sistemleri, Araç Plaka Okuma Sistemleri, Kartlı Geçiş Sistemleri, Kapalı Devre Kamera Sistemi, Elektronik Kantarlar gibi yenilikleri içeren teknik alt yapının oluşturulacağını bildirdi. Ayrıca fast food, restaurant, free shop, hediyelik eşya satış mağazası, banka, sigortacılık hizmetlerinin sunulacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, Sarp’ın yolcuların her türlü ihtiyacının karşılanacağı tesislere kavuşacağını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!