TOBB: Mali Milat ertelensin

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Mali Milat ertelensin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, peşin verginin 6'şar aylık sürelerle alınması gerektiğini belirterek, faiz gelirlerinden stopaj yoluyla alınan verginin yeterli olduğunu kaydetti. TOBB, yeni Vergi Yasası'nda istediği değişiklikleri açıkladı. Fuat Miras tarafından yapıln açıklamada, ne kadar süreceği şimdiden kestirilemeyen bu geçiş döneminde sadece borsa işlemlerinden alınacak bir tür muamele vergisi ile yetinilmesi gerektiğini ifade ederek, enflasyon muhasebesi sistemine geçilmesini ve mali milatın 30 Kasım tarihine ertelenmesini istedi. Miras, kamuoyunda vergi reformu olarak bilinen 4369 sayılı Kanun'da olumlu bazı düzenlemelerin yapılmasına karşın iktisadi gelişme üzerinde çok olumsuz etkiler yapabilecek bazı hükümlere de yer verildiğini savundu. Yasada bazı düzeltmelerin yapılacağının Başbakan Mesut Yılmaz tarafından açıklandığını hatırlatan Miras, ancak bunların yeterli olmadığını, piyasaları işler hale getirmek, hatta muhtemel bir çöküşten ya da ekonomiyi ne zaman sona ereceği belli olmayan bir durgunluktan kurtarmak için diğer bazı değişikliklerin de yapılması gerektiğini kaydetti.

PEŞİN VERGİ

Peşin verginin her 3 ayda bir alınmasının rasyonel ve haklı olmadığını ifade eden Miras, bu verginin hiç değilse 6'şar aylık sürelerde alınmasının gereğine işaret etti. Miras, Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu koşullarda faiz gelirlerinden sadece stopaj yolu ile vergi alınması, sonradan ayrıca beyannameye dahil edilerek artan oranlı tarifeye göre ikinci bir verginin alınmaması gerektiğini savundu.

İŞLEM VERGİSİ

Hisse senetlerinin alım satım kazançlarının vergilendirilmesi konusunda yeni kanunda öngörülen sistemin son derece yanlış olduğunu ileri süren Fuat Miras, bu geçiş döneminde sadece borsa işlemlerinden alınacak bir işlem vergisi ile yetinilmesi gerektiğini ifade etti. Son kanun ile getirilen düzenlemelerde enflasyon muhasebesine tam olarak yer verilmemesini büyük bir eksiklik olarak niteleyen Miras, TOBB'un, Maliye Bakanı'na sunduğu tasarıda uluslararası standartlara göre hazırlanmış tam bir enflasyon muhasebesinin yer aldığını, ancak Meclis'e sunulan tasarıda bunlara yer verilmediğini belirtti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!