TOBB: Krizin nedeni kötü yönetim

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Krizin nedeni kötü yönetim
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 27, 2002 12:11

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki ekonomik krizlerin sebebinin "kamu ekonomisi, kötü yönetim olduğunu" savundu.

Haberin Devamı

TOBB 2000-2004 Dönemi Ticaret Borsaları Konseyi İstişare Toplantısı, Birlik Merkezi'nde yapıldı.

Toplantının açılışında saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bir konuşma yaptı.
 
Konuşmasının başında, göreve geldiği 16 Haziran 2001 tarihinden bugüne kadar stratejilerinin olayların arkasından gitmek değil, zamanında inisiyatif almak, çözüm üretmek, tedbir önermek ve bunları hayata geçirmek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu stratejilerini de tam anlamıyla uyguladıklarına inandıklarını kaydetti.
 Â
Odalar Birliğini artık edilgen değil etken, pasif değil aktif, yıkıcı değil yapıcı, problem üreten değil problem çözen, yönetilen değil yöneten bir yapıya kavuşturduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Temel politikalarımızın hayata geçirilmesi için kamuoyu üzerindeki etkinliğimizi artırmak önemlidir. Çünkü haklılığımızı öncelikle bütün halkımıza anlatmamız gereklidir. Hükümet ve parlemento üzerinde etkili olmanın en önemli yolu kamuoyu desteğini arkamıza almaktır."
 
"EKONOMÄ°K KRÄ°Z DEVAM ETMEKTEDÄ°R"

Türkiye'de, 2000 yılı Kasım ayı başında başgösteren ve 2001 yılı Şubat ayında yüksek oranlı develüasyon ile su yüzüne çıkan bir mali kriz başladığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bu krizin giderek derinleşmesi sonucu, kriz ekonominin tüm alanlarına yayılmıştır. Halende ekonomik kriz süreci şiddeti azalmakla birlikte devam etmektedir" dedi.
 
Hisarcılıkoğlu, 2001 yılında kurulan ticari kuruluş sayısında yüzde 10.42 azalma olduğunu, bu kötü gidişin 2002 yılının Ocak ve Şubat döneminde de devam ettiği söyledi. Bu dönemde kurulan ticari kuruluş sayısındaki azalışın yüzde 18.9'a ulaştığını belirten Hisarcılıkoğlu, üretim üzerinde büyük yükler bulunduğunu bildirdi.
 Â
Bu yüklerin vergi, SSK primleri, enerji maliyetleri, finansman zorlukları ve bürokratik engellerden oluştuğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, 1985 yılında toplam vergi yükü yüzde 15.4 iken 2000 yılında bunun yüzde 32.8'e çıktığını 15 yılda vergi yükünün yüzde yüzden fazla arttığını anlattı.
 
Ancak bunun kamu harcamalarındaki israf ve verimsizlik sonucu ortaya çıkan bütçe açıklarını kapatmaya yetmediğini belirten Hisarcıklıoğlu, kısa vadede piyasalarda istikrarı sağlamaya, canlandırmaya orta ve uzun vadede de gelir artırıcı, yatırımları ve büyümeyi sağlamaya yönelik fonksiyonları ifa edelibilecek vergi politikalarının hedeflenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiyedeki ekonomik krizlerin sebebinin "kamu ekonomisi ve Misgovernment yani kötü yönetim" olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Krizlerin maliyetini ise özel sektör olarak bizler ve tüm toplum ödemektedir. Problemin kaynağı kamudur kamunun düzeltilmesi gerekmektedir. Krizin kaynağı kamu, ödeyen özel sektör" diye konuştu.

KDV ORANLARI İLE KURUMLAR VERGİSİ YÜKÜ

Konuşmasında KDV oranları ile kurumlar vergisinin yükünün  yüksekliğinden şikayet eden Hisarcıklıoğlu, vergi oranlarının mutlaka düşürülmesi gerektiğini, Türkiye'de dünyadakinin 2 katı yüksek olan enerji maliyetlerinin düşürülmesini istedi.
 
Konuşmasında tarım sektörünün sorunlarına da değinen Hisarcıklıoğlu, tarım ürünleri ihracatının düşüklüğünden yakınırken Türkiye'de tarımdaki gayri adil çarpık durumun düzeltilebilmesi için kapsamlı bir tarımsal reforma ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
   Â
BİRLİK-BERABERLİK ÇAĞRISI
Â
Bu çerçevede yapılması gerekenlerle ilgili bazı önerilerde bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuşmasının son bölümünde de TOBB çatısı altında birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Temel görevlerinin üyelerinin sıkıntılarını çözmek olduğunu bu amaçla partiler üstü ve her partiye eşit mesafede durduklarını berilten Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:

"Siyasetin bir aracı değil siyaset üstüyüz. Siyasate bakışımız şu veya bu partiyi desteklemek değil, bütün partilerden kendi politikalarımıza destek almaktır. Kendi içimizde sorunları sonuna kadar tartışmalıyız. Müzakere etmeliyiz ama sonuçta bir uzlaşmaya varmalıyız.

Uzlaşmaya vardığımız hususun arkasında hepimiz tek bir vücut olarak durmalıyız. Herkesin kafasından farklı bir ses çıkan, kaos içinde bir kurum görüntüsü çizmemeliyiz."
Â
Önerilerinin etkili olması, ciddiye alınması isteniyorsa, birlik ve bütünlük içinde aynı hedefe yönelinmesi gerektiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "kendi içimizdeki kısır çekişmeler gücümüzü zaafa uğratır, yaptırım gücümüzü azaltır. Birlik ve bütünlüğümüz öncelikle kamuoyunda bize olan itimadı artırır. Taleplerimizi hükümet üzerinde etkili kılar ve samimiyetimizi ortaya koyar" dedi.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, kavgaları ve anlaşmazlıkları artırmaya değil, problemleri çözmeye talip olduklarını söyledi.

Tüm oda ve borsa yöneticileriyle üyelerini kucaklama hedefinde olduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, bölünme ve parçalanmanın kendilerine bu görevi emanet eden 1 milyon 200 bin üyeye yapılacak en büyük haksızlık olduğunu, görevlerinin hakkını vereceklerinden kimsenin kuşkusu olmaması gerektiğini kaydetti.

KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER SİSTEMİ RAHATLATIR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Köklü değişiklikler yapmadan sistemi rahatlatmamız mümkün değil" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantının sonunda gazetecilerin iç politikaya ilişkin sorularını yanıtladı.
  Â
Bir gazetecinin "Sayın Kemal Derviş ve Tunca Toskay arasında yaşanan vergi indirimi tartışması dün Başbakana soruldu. Sayın Başbakan (ekonomide ferahlama görüyoruz vidaları biraz gevşetmek gerekir) dedi. Siz ne diyorsunuz?" sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
  Â
"Bizim söylediğimiz bu krizden çıkabilmek için pozitif büyümeye geçmek durumundayız. Bunlardan bir tanesi mutlaka enflasyon muhasebesine 2003'ten itibaren gidilmesi. Buna paralel olarak Nereden Buldun Yasası'nın da tekrar düzenlenerek ekonomiyi kayıt altına alacak biçimde yapılması lazım.

Haberin Devamı

Bunlara paralel olarak vergi oranlarını aşağıya düşürerek kayıtdışı ekonominin kayıt içine alınması lazım. TOBB olarak ekonominin kayıt altına alınmasını istiyoruz ama iktisattabir kural var. Vergi oranlarını yukarı çektiğiniz zaman bu kayıt dışı ekonomiyi teşvik eder. Ekonomiyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için vergi oranlarının muhakkak aşağıya düşürülerek tabana yayılması lazım.Bunun için stok affı gerekir. Geçmişi temizlemezsen (ekonomiyi kayıt altına alıyorum) deseniz bile bu mümkün değil."

Yurtdışına çıkan ve yastık altında bulunan kaynakların tekrar ekonomiye kazandırılması için vergi barışının sağlanması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, verginin sağlıklı, gerçekçi ve uygulanabilir olması gerektiğine dikkat çekti.

Bir gazetecinin "vidaların gevşetileceği kadar bir ferahlama hissediyor musunuz" sorusuna farklı bir yanıt veren Başkan Hisarcıklıoğlu, vergi borçları için de bir ödeme kolaylığı getirilmesi, bu konuda bir barışın sağlanması gerektiği söyledi.
  Â
Gazetecilerin ısrarla "vidaların gevşetilmesi için ferahlama hissediyor musunuz" sorusunu yöneltmesi üzerine de Hisarcıklıoğlu, şu yanıtı verdi:

"Ferahlamayı hissedebilmek için ekonomide şu anda uygulanan programın üç bacağından ikisi güzel gidiyor. Bir tanesi güzel gitmiyor, bu da nedir? Pozitif büyüme. Şu anda 5. çeyrekteyiz negatif büyümedeyiz. Artık pozitif büyümeye geçmek durumundayız.

Ferahlama en çok pozitif büyüme ile olur. Ekonominin, sanayinin önündeki engelleri kaldırmak lazım. Sanayinin rekabet gücünü artırmak lazım. Köklü reformlar yapmak durumundayız."
 
Gazetecilerin "Politikacı gibi konuşuyorsunuz" sözleri üzerine de Hisarcıklıoğlu, kendisinin sıkıntıları dile getirdiğini ve esas olanın ekonominin sağlıklı bir yapıya kavuşması olduğunu söyledi.
  Â
Gazetecilerin "vidaları gevşetmek sözünü sizin söylediğiniz birtakım tedbirlerin alınması anlamında mı yorumluyorsunuz" sorusuna karşılık olarak da Hisarcıkıloğlu, "Tabi ben öyle anlıyorum.

Benim anladığım ekonominin önündeki engelleri kaldırmak üzere vidaları gevşetmek lazım. Sayın Başbakan herhalde onu ifade etti. Biz köklü değişikliklerden yanayız. Artık popülizmden hep beraber kaçmamız lazım. Köklü değişiklikler yapmadan sistemi rahatlatmamız mümkün değil" dedi.
  Â
Vergi indiriminin ekonomiyi rahatlatıp rahatlatmayacağının sorulması üzerine de Hisarcıklıoğlu, muhakkak bunun işe yarayacağını belirterek, geçen yıl Kasım Aralık aylarında otomotiv ve beyaz eşyada yapılan kdv indirimlerinin bu sektörleri canlandırdığını satışların mevsimsel ortalamasının üstüne çıktığını belirterek, ancak bunların bir bütün olarak ele alınıp tartışılması gerektiğini söyledi.
 
Başbakan Ecevit'in bu açıklamasını Bakan Kemal Derviş'ten mi, Bakan Tunca Toskay'dan mı yana yaptığının sorulması üzerine de Hisarcıklıoğlu "Onu da onlara soracaksınız" dedi.

HÄ°SARCIKLIOÄžLU'NUN KAPANIÅž KONUÅžMASI
 
Hisarcıklıoğlu, Ticaret Borsaları Konseyi İstişare Toplantısı'nın kapanışında yaptığı konuşmada ise "Eğer biz sizlere hizmet edebilirsek, iyi hizmet edebilirsek, Türk ekonomisine Türkiye'ye hizmet etmiş olacağız" dedi.
 
Bu anlayış ve düşüncelerle hareket ettiklerini, şahsi meseleleri dışında üyelerin meselelerini en üst noktaya taşımak için var güçleriyle çalıştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, çalışmaya da devam edeceklerini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, tarım ve hayvancılıkla ilgili üst düzeyde bir toplantı yaparak bu konularda üyelerin görüş ve düşüncelerini yetkililere iletme imkanı sağlayacaklarını da belirtti.

Kendisine destek veren 29 TOBB Ticaret Borsası Konseyi üyesi tarafından imzalanan ve kendisine destek veren dilekçeden dolayı da mutlu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, üyelerin kendisine çok büyük destek verdiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!