TOBB: Görüşmelerden memnun olduk

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Görüşmelerden memnun olduk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2001 12:08

TOBB heyeti reel sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini iletmek üzere bugün hükümet yetkililerini ziyaret etti. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ziyaretlerden memnun olduklarını ve hükümletin sektör için elinden geleni yapacağı sözünü aldıklarını belirtti.

Ankara'da hükümet yetkilileri ile temaslarda bulunan TOBB heyeti ilk olarak ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'i ziyaret etti. Derviş'e reel söktörün sorunları ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sunuldu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şu andaki sıkıntı, piyasaların faiz, döviz ve borsa üçgeninde sıkışmış olmasından kaynaklandığını belirterek reel sektöre el atılmadığından yakındı.

İzlenimlerin Derviş'e aktarıldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, en önemli meselenin reel sektörün dertlerinin dinlemesi ve çözümesi olduğunu kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, Derviş ile reel sektörler arasında bir toplantı yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Reel sektören ve ihracatın rahatlaması amacıyla iki aydır Eximbank'a 100 milyon dolar aktarmaya çalıştıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bizden bu kaynağı almadılar. Bu konuyu Derviş'e aktardık" dedi.

ORAL: ÖZEL SEKTÖR VE KAMİ İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİDİR

Oral, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerini makamında kabul etti. Bakan Oral, kabulde yaptığı konuşmada,Odalar Birliği yönetimi ile ekonominin genel durumunu ve reel ekonominin içinde bulunduğu sorunları değerlendireceklerini söyledi.

Reel sektörün önünü rahatça görmesi gerektiğini belirten Oral, ekonomi yönetiminin temel amacının bu olması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin mali ve ekonomik dengelerinin oluşması gerektiğini anlatanBakan Oral, programın bunu sağlaması gerektiğini kaydetti.

''KAMU MALİYESİ VE BÜTÇE İYİ GİDİYOR''

Konuşmasında, kamu maliyesi ve bütçesinin iyi gittiğini vurgulayan Maliye Bakanı Sümer Oral, diğer ekonomik gelişmelerinde olumlu olduğunu anlattı.

Türkiye'nin kamu maliyesini global düzeye ve çağa uygun hale getirmesi gerektiğine işaret eden Bakan Oral, ''Bunun için de çok iyi işbirliği içinde olmak lazım'' dedi. Bakan Oral, güven ortamının önemini vurgulayarak, ''Güven ortamı ne kadar erken oluşursa, sorunların çözümü de o kadar kolaylaşır. Karşılaştığımız sıkıntılar bizim sıkıntılarımızdır'' diye konuştu. Bakan Oral, TOBB'dan her zaman büyük destek gördüklerini de ifade etti.

Öte yandan, TOBB heyeti Maliye Bakanı'na sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin bir rapor sundu.

''KDV İADESİNDE ÇOK BÜYÜK BEKLEMELER VAR''

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanı Sümer Oral'a ihracatçının KDV iadesinde çok büyük beklemelerinin olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanı Sümer Oral'ı ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Bakan Oral'a vergilerin tabana yayılması için vergi oranlarının düşürülmesi gerektiği yönündeki görüşlerini bildirdiklerini de kaydetti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB Heyeti'nin, hükümet yetkililerini ziyaretleri sürüyor.

TOBB SANAYİ BAKANI TANRIKULU'NU ZİYARET ETTİ

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, bakanlığının üretim kesiminin hükümet içindeki temsilcisi durumunda olduğunu belirterek, ''Ancak bugün gelinen noktada ticaret ve sanayi kesimi çözümü başka başka kapılarda aramak durumunda kalmışlardır'' dedi.

Tanrıkulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, kamu yönetimindeki bu bölünmüşlüğün neticede ''komşunun şefkatine terk ettiği çocuğunun ne yaptığını izleyen bir aile ferdi olmasına'' yol açtığını kaydetti.

Tanrıkulu, Türkiye'nin üretim için çalışan kanallarındaki tıkanıklığı açabilmek ve ekonomik faaliyetler döngüsüne yeni bir ivme kazandırabilmek için sürdürülen arayışların ve çözümlerin her geçen gün daha aciliyet kazandığını bildirerek, şöyle devam etti:

''TOBB Türkiye'de üretimin gerçek temsilcisidir. Bakanlık ile TOBB üretimi temsil eden bir ailenin değişmez kurumları durumundadır. Bu sebeple ben, ''TOBB yönetimi bakanlığımızı ziyaret etti'' demekten çok, ''aile sorunlarını görüşmek üzere biraraya geldik'' demenin daha uygun olacağını düşünüyorum. Bizce önemli olan sorunlara bir an önce çözüm bulunmasıdır.''

Bakan Tanrıkulu, TOBB yasası ile ilgili olarak çalışmaların devam ettiğini ve odalardan gelecek son düşünceleri beklediklerini ifade ederek, yasayı meclis açıldığında sevk edeceklerini bildirdi.

Odaların birliğe olan aidat borçları ile ilgili düzenlemeyi de Meclise sevk ettiklerini hatırlatan Tanrıkulu, ''Müteakiben iç ticareti geliştirme payına ilişkin düzenlemeyi de yapacağız. Üretimin önündeki engelleri kısa sürede aşabilmek için birlikte ve topyekün hareket etmemiz gerekiyor'' diye konuştu.

TOBB BAŞKANI: SONBAHARDA BİR İKTİSAT KONGRESİ DÜZENLEYECEĞİZ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da yaptığı konuşmada, Eylül veya Ekim ayı içinde bir iktisat kongresi düzenleyerek ekonominin hedefleri noktasının nereye gidebileceğine ilişkin bir çalışma içerisinde olacaklarını söyledi.

TOBB yasası konusunda odaların son görüşlerinin alınma aşamasında olduklarını da ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Üretimin önündeki engelleri sizinle beraber aşacağız'' dedi.

Görüşmede gazetecilerin, bir bakanın Eylül'de piyasalarda rahatlama olacağına dönük açıklamalarının hatırlatmasına karşılık Tanrıkulu, ''Tahmin ediyorum bir öngörüdür. Kendisinin bu öngörüsünü gönülden destekliyorum'' diye konuştu.

BAŞBAKAN ECEVİT, TOBB HEYETİNİ KABUL ETTİ

Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu üyelerini Başbakanlık'ta kabul etti.

TOBB Heyeti, reel sektörün sorunlarını iletmek amacıyla görüştüğü Başbakan Bülent Ecevit'e, bu sorunlara ilişkin birde rapor sundu.

Görüşmede, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'da hazır bulundu.

Görüşmede herhangi bir açıklama yapılmazken, basın mensuplarının yalnızca görüntü alınmasını izin verildi.

YILMAZ: PROGRAM PİYASANIN GÜVENİNE BAĞLIDIR

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, bundan sonra uygulanan ekonomik programın başarısının Hükümetin bu konudaki kararlılığına ve piyasaların güvenine bağlı olduğunu söyledi.

Yılmaz, Başbakanlık merkez binada TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki TOBB heyetini kabul etti. Yılmaz, kabulde yaptığı konuşmada, kendilerinin daha önce TOBB Başkanı Fuat Miras zamanında, Odalar Birliği ile gayet yakın bir diyaloglarının olduğunu kaydederek, ''Sayın Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığı döneminde de bu diyalogun aynen devam edeceğine inanıyorum'' dedi.

Yılmaz, bugün uygulanan ekonomik programın başarıya ulaşması için Meclis'in üstüne düşen görevi yaptığını ifade ederken, bundan sonra programın başarısının Hükümetin bu konudaki kararlılığına ve piyasaların güvenine bağlı olduğunu bildirdi.

Programın başarıya ulaşmasında diğer bir önemli faktörün de reel sektörün sorunlarına çözüm getirilmesi olduğunu belirten Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

''Hükümetimiz reel sektörün sorunları konusunda fevkalade duyarlıdır. Esasen reel sektörün sorunları çözümlenmeden ekonomik programın başarıya ulaşması bir Pirus zaferinden başka bir anlam ifade etmeyecektir.

Ama reel sektörün bazı haklı taleplerine çözüm ararken verimsiz çalışan işletmelerin ekonomiye yük olmasını sürdürmesini kabul etmek mümkün değildir. Bu anlayış içinde Odalar Birliği'nin reelsektörün sorunlarını hükümete iletme konusundaki bu girişimini taktirle karşılıyorum.''

Mesut Yılmaz, TOBB'un bir süreden beri Türkiye genelinde bu konudageniş bir araştırma yürüttüğünü hatırlatırken, TOBB'un bu konudaki sonuçları Hükümete aktaracaklarını söyledi.

Yılmaz, oluşturulacak sektör kurullarında da reel sektörün sorunlarının tartışılacağını belirtti.

Yılmaz, ekonomik programın hedefleriyle çakışmadığı ölçüde ve Türkiye'nin imkanlarının el verdiği ölçüde sorunlara çözüm getirme çabasında olacaklarını da ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!