TOBB ETÜ'den Prof. Dr. Sadık Kakaç'a prestijli ödül

Güncelleme Tarihi:

TOBB ETÜden Prof. Dr. Sadık Kakaça prestijli ödül
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2012 14:06

'Isı transferi' alanındaki 3 kitabı halen ABD üniversitelerinde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine okutulan TOBB ETÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç'a, mühendislik eğitimine hizmetlerinden dolayı dünya çapında liderlik ödülü verildi.

Haberin Devamı

Toplam 98 ülkede 38 bin üyesi bulunan Uluslararası Mühendislik Eğitimi ve Araştırma Teşkilatı (INEER),  en prestijli ödülü olan 'Mühendislik Eğitimi ve Araştırmada Liderlik Ödülü'nü, bu yıl TOBB ETÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç'a verdiğini açıkladı.

Prof. Dr. Kakaç bu ödüle, öngörülü liderlik vasfı, önemli yenilikler üretmesi ve uluslararası mühendislik eğitimi ve araştırmalarına yaygın, kalıcı ve pozitif katkıları olduğu için layık görüldü.

Kakaç, ödülünü bugün akşam Finlandiya'nın Turku kentinde düzenlenecek törenle alacak.  Uluslararası işbirliği ile öğretme ve öğrenme konularında karşılıklı ilerlemeyi teşvik etmek için dünya mühendislik topluluğu tarafından oluşturulan küresel bir meslek örgütü olan iNEER, bilgi paylaşımı yoluyla uluslararası anlayış ve ortaklığın gelişmesini teşvik ediyor.

Haberin Devamı

Merkezi ABD Maryland'de olan kar amacı gütmeyen bir kurum olan iNEER, web sitesi, arşivli yayınlar, elektronik iletişim sistemi ve çeşitli konferanslar, çalıştaylar ile bağlantılı olarak çalışmalarını devam ettiriyor.

ISI TRANSFERİ EĞİTİMİ VE ARAŞTIRMALARININ DUAYENİ

Prof. Dr. Kakaç uzun yıllardır; günlük yaşamda kullandığımız buzdolabı ve otomobil gibi araç ve eşyalardan, nükleer santrallerdeki üretim süreçlerine kadar birçok alanda karşımıza çıkan ısı transferinin esasları üzerindeki araştırma ve ders kitaplarıyla tanınıyor.

Isı transferi, dünyada giderek artan enerji problemlerini de yakından ilgilendiriyor. Nükleer, kömür ve doğal gaz santrallerinde elde edilen yüksek dereceli ısının, elektrik enerjisine nasıl dönüştürüleceğine ilişkin ısı transfer süreçleri Prof. Dr. Kakaç'ın uzun yıllardır araştırdığı ve eğitimini verdiği konular arasında bulunuyor.
Prof. Dr. Kakaç'ın ABD'deki yüksek lisans derslerinde okutulan 'Heat Exchangers-Isı Değiştirgeçleri' adlı kitabı geçtiğimiz günlerde bu ülkede üçüncü baskısını yaptı. Kakaç'ın Türkçe olarak yayımlanan kitapları Türk üniversitelerinde de okutuluyor.

Prof. Dr. Kakaç'ın uluslararası çapta 13 ödülü bulunurken, 1999 yılından bu yana  Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi. Prof. Dr. Kakaç'a TOBB ETÜ tarafından 2011 yılında Hayat Boyu Başarı Ödülü verilmişti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Kakaç'ın 80'inci yaşı sebebiyle dünyanın çeşitli ülkelerinde kutlamalar da yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!