TOBB: Bakan sayısı azaltılmalı

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Bakan sayısı azaltılmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2001 11:30

Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konsey Başkanları toplantısından hükümette revizyon isteği çıktı

Haberin Devamı

TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı Kemal Çolakoğlu, yaptığı açıklamada hükümete olan güvenin devam etmesi için radikal kararların alınması gerektiğini belirtti. Çolakoğlu, "Bu radikal kararların başında bakan sayısının düşürülerek tasarrufa örnek teşkil edilecek bir hükemetten geçiyor" dedi.

Açıklamada, Türkiye ekonomisinin 22 Şubat'tan bu yana ciddi kayıplara uğradığı kaydedilerek, "belirsizlik ve güvensizlik ortamı her geçen gün ülkeyi daha büyük faturalar ödemekle karşı karşıya bırakmaktadır. Üretimin durma noktasına geldiği günümüzde kurlarda ve faiz oranlarında yaşanan değişmeler, ekonomik ve sosyal hayatın önündeki tabloyu tahammül edilemeyecek bir noktaya sürüklemektedir" denildi.

Bugün hiç kimsenin, hiç bir kesimin, kendisi, bölgesi veya sektörü için bir talepte bulunmasının söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

Haberin Devamı
"Ülkemiz ekonomik olarak güç durumdadır, kayıplarımız büyüktür. Ancak bu olumsuz şartların devamı halinde kaybetmekten korktuğumuz cesaret ve heyacanımız halen en büyük gücümüzdür. Hükümetimiz bizlerle beraber doğru hedefler belirlemek ve uygulamak zorundadır. TBMM, yapacağı siyasi reformlar ile bir sonraki seçimi güvenceye alarak demokrasinin güçlenmesini ve kurumlaşmasını sağlamalıdır.

Bugün gelinen noktada, güvensizlik ve belirsizlik ortamının giderilmesinin temel şartı, öncelikle hükümette radikal ve gerçekçi yapı değişikliğine gidilmesinden geçmektedir."

EKONOMİK VE SOSYAL KONSEY TOPLANMALI

Bu radikal değişimi gerçekleştiren hükümetin, Ekonomik ve Sosyal Konseyi toplaması ve uygulamaları, toplumun kesimlerinin katkılarıyla oluşturulacak çalışma gruplarında sonuçlandırması istenen açıklamada, devamla şöyle denildi:

"Unutulmamalıdır ki, bugün karşı karşı olduğumuz ağır tablonun altında gelir-gider dengesizliklerinin yattığı açıktır. Hükümetimiz bütçe açığının giderek küçültüleceği, tasarrufun esas olacağı bütçeyi en kısa sürede hedeflemelidir. Biz bütün bu talepleri Türk toplumu adına ifade ediyor, cesaret, heyecan ve ümidimizi kaybetmeden Türkiye'nin kötü gidişi değiştirilebileceğine inanıyoruz. Çünkü Türkiye'nin bu süreci değiştirebilecek gücü vardır."

EKONOMİK KRİZ TARTIŞILDI

İstanbul Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde basına kapalı olarak başlayan toplantıda, ekonomideki son gelişmeler ve sanayinin durumunun yanı sıra, krizden çıkış yolları değerlendirildi.

Sanayi Odaları Konsey Başkanı Kemal Çolakoğlu başkanlığında yapılan toplantıya, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Odaları Konsey Başkanı Ekrem Demirtaş, Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı Erol Öztürk, Ticaret Borsaları Konsey Başkanı Nejat Ekrem Basmacı, Deniz Ticaret Odaları Konsey Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Eskişehir Sanayi Odası Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Zeytinoğlu ile bazı illerin sanayi, ticaret odaları ve ticaret borsaları başkanları da katıldı.

Bu isimler, şunlar: "Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Ömer Dinçkök, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Kavi, İSO Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri Halil Demirkaya ve Tanıl Küçük, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özgümüş, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Çağlayan, Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı Yücel Aytaç, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu, Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Pak, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Angı, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Aygün ve Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz."

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım'ın da toplantı kapsamında verilecek yemeğe iştirak edeceği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!