TOBB: Alınan önlemler yeterli değil

Güncelleme Tarihi:

TOBB: Alınan önlemler yeterli değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2001 16:35

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, reel sektörün talepleri doğrultusunda alınan önlemlerin krizi yenmek için yeterli olmadığını belirterek, "Türkiye yeni krizler yaşamamak için siyasi partiler ve seçim yasalarını değiştirmeli, kabuğunu kırmalıdır" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Konya Ticaret Odası`nda vergi rekotmenlerine ödül verilmesiyle ilgili düzenlenen törende, Türkiye`deki ekonomik bozulmanın, finansal liberalleşme süreciyle birlikte 1989`dan itibaren başladığını söyledi.

Uygulanan yanlış politikalar yüzünden ekonomik dengelerin altüst olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Son yaşadığımız kriz sırasında, etkin yönetim uygulanamamıştır. Ekonomik yönetimindeki koordinasyonsuzluk, krizin daha fazla derinleşmesine neden olmuştur" dedi.

"HÜKÜMETLE MUTABAKATA VARDIK"

Ekonomik krizden en fazla reel sektörün etkilendiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Hükümetle reel sektörün desteklenmesi konusunda mutabakata vardık. Mutabakat çerçevesinde finansal yeniden yapılandırmanın TOBB`un görüşü doğrultusunda yapılacak, KOBİ`lere açılan kredi hacmi artırılacak, teşvik kredilerine işlerlik kazandırılacak.

Eximbank`ın karayolu taşımacılığına kredi imkanı sağlaması, 2003 yılında enflasyonmuhasebesine geçilecek olması ve Mali Milat konusundaki yeni düzenlemelere gidilmesi olumlu gelişmelerdir. Ancak, reel sektörün talepleri doğrultusunda alınan bu önlemler, krizi yenmek için yeterli değildir."

"SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM YASALARI DEĞİŞMELİ"

Hisarcıklıoğlu, siyasal iktidarların görevinin, toplumun önüne hedef ve amaç koyması olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Siyasal iktidarlar, topluma güven vermeli, hedef ve amaçlar konusunda inandırmalıdır. Eğer güven ve inanç yoksa, yaşadığımız krizlerden kurtulmak mümkün olmaz.

Türkiye, yeni krizler yaşamamak için öncelikle Siyasi Partiler ve Seçim yasalarını değiştirmeli, kabuğunu kırmalıdır. Gerçekleştirilecek değişim ve dönüşüm hamlesiyle,istikrar sağlanacak, ülkeyi yönetenlere güven duyulacaktır."

KTO BAŞKANI: "VERGİ ORANLARI DÜŞÜRÜLMELİ"

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Hüseyin Üzülmez de, KDV oranlarının temel tüketim ve eğitim alanlarında yüzde 3`e, diğer ürünlerde ise yüzde 8`e düşürülmesi gerektiğini savunarak, "Yüksek KDV oranları ancak lüks tüketim malları için kullanılmalıdır.

Ayrıca, enflasyonun getirdiği kazançları vergi dışı tutarak, yeni yatırımları teşvik edecek, istihdam artışını ödüllendirecek şekilde gelir ve kurumlar vergisi oranları da düşürülmelidir" dedi.

Törende daha sonra, 2001 yılında en fazla vergi ödeyen kişi ve kurumlar ile KTO üyeliğinde 40. yılını dolduran üyelere, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve öteki yetkililer tarafından ödülleri verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!