TMO: "Fındık satma kararı almadık"

Güncelleme Tarihi:

TMO: Fındık satma kararı almadık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 14:21

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık satma kararı almadığını ifade ederek, “Spekülasyonlarla fındık fiyatını düşürmeye çalışıyorlar” dedi.

Akbaşlı, odada düzenlediği basın toplantısında, TMO'un 2006 yılından bugüne kadar fındık piyasalarında müdahaleci bir kuruluş olarak görev yaptığını, 2009 yılı fındık sezonunda bu görevini sona erdirdiğini belirtti.

Bazı kesimlerin TMO'nun fındık satacağı yönünde söylentiler çıkararak fiyatı düşürmeye çalıştığını ifade eden Akbaşlı, “TMO fındık satma kararı almamıştır, spekülasyonlarla fındık fiyatını düşürmeye çalışıyorlar” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ve TMO'nun çiftçiyi destekleyeceğini ilan ettiğini, TMO'nun elinde bulunan geçmiş yıllara ait fındıkların çiftçinin elindeki fındıklar bitene kadar satılmayacağını, fındık piyasalarını bozacak bir şekilde değerlendirilmeyeceğini çeşitli zamanlar dile getirdiklerini kaydeden Akbaşlı, şunları söyledi:
“Ancak, o gün bugündür ne hikmetse Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık yani 4 aydır, TMO'nun elindeki fındıklarla aşırı derecede spekülasyon yaparak, aşırı derecede yüklenme yaparak piyasaları bozmaya çalıştılar. Ha bunda başarılı oldular mı? Evet. Zaman zaman oldular. 5 lira 150 kuruşa kadar çıkan Giresun kalite fındığın fiyatı 4 lira 150 kuruşa kadar düştü. Şu an bir miktar piyasalar kendini toparladı. Fındık 4 lira 40 kuruştan alınıp satılıyor. Hemen her gün bir dedikodu, hemen her gün doğru söylenmeyen söylemler 'TMO fındık sattı, oradan geldi, buradan geldi' gibi çiftçinin kafasını karıştırdılar. Her gün odamıza yüzlerce çiftçi gelerek başkanım 'fındık satıldı mı, TMO fındık satarmış, fabrikalar yanmış, ambarlar patlamış' diye soruyorlar. Arkadaşlar biz bizzat TMO ile bizzat Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile siyasilerimizle görüştük. Bunların hepsi dedikodu.”

Bunlar spekülasyon demelerine rağmen piyasalarda inandırıcı olamadıkları anlatan Akbaşlı, şöyle devam etti:

“29 Aralık itibarıyla TMO bir açıklama yaptı. Bunun özetini paylaşmak istiyorum. Açıklamada, 'fındık piyasalarını yakından izlemeye devam eden kuruluşumuzun bazı basın ve yayın organlarında yer aldığı gibi 10 Ocak'ta satış yapma yönünde alınmış bir kararı bulunmamaktadır'. Bugüne kadar 'TMO fındık satacak, TMO Ocak ayında piyasaya fındık sürecekmiş' gibi çeşitli spekülasyonlar yaptılar. Bu spekülasyonlara dün itibarıyla TMO noktayı koydu. Ne diyor, '10 Ocak'ta fındık satma yönünde alınmış bir kararımız bulunmamaktadır.' Burada 'yapılan çalışmalar sadece piyasaların izlenmesi ve tahlil edilmesi doğrultusundadır. Ancak piyasalarda arz açığı oluşması halinde spekülatif fiyat hareketlerinin ortaya çıkması ve TMO'nun stoklarına ihtiyaç duyulması halinde konu yeniden ele alınacaktır' deniliyor. Burada 'Şubat ayında, Mart ayında fındık satılacaktır' denilmiyor.”

TMO Genel Müdür vekiline ve çalışanlarına Tarım ve Köyişleri Bakanına, siyasilere ve Başbakana teşekkür ettiklerini kaydeden Akbaşlı, “Baştan beri kararlılıklarını ortaya koydular ve 'çiftçinin elinde 2009 mahsulü fındık vardır, bu fındıklar pazara gelene kadar, bu fındıklar satılıp bitene kadar, 1 kilogram fındık satmayacağız' dediler. Şimdi durum daha da netleşti. Dolayısıyla ben önümüzdeki günlerde TMO'nun bu açıklamasından sonra fiyatların yukarıya çıkacağını ve çiftçinin ürününe sahip çıkmasını, çiftçinin piyasaya indirilecek fındıkta direnmesini, mahsulünü en yüksek fiyattan satmasını arzu ediyorum” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!