TL’de muafiyet yükselişi

Güncelleme Tarihi:

TL’de muafiyet yükselişi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2018 22:26

ABD’nin 5 Kasım’da başlayacağı İran yaptırımlarından Türkiye’nin de muaf tutulabileceği haberleri ve ABD ile Türkiye’nin karşılıklı yaptırımları kaldırması Türk piyasalarına bahar havası yaşattı.

Haberin Devamı

Dolar, 5.41 liraya kadar geriledi ve 3 ayın en düşük seviyesine indi. Dolarda bankalararası piyasada son işlemler 5.4240 liradan yapıldı. Borsa İstanbul haftayı yüzde 1.88 yükselişle 94 bin 123 puandan tamamladı. Türkiye’nin iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 23.10’a düştü.

ABD, Türkiye’nin başlıca ham petrol tedarikçilerinden İran’ın petrol ihracatını sınırlamayı hedefleyen yaptırımlarını pazartesi günü başlatacak. Türkiye’nin en büyük rafineri işletmecisi Tüpraş İran petrolünü almaya devam etmek için ABD yaptırımların muaf olabilmek için görüşüyordu. Bloomberg ajansında dün yer alan habere göre ise, ABD 8 ülkeye istisna tanınmasına karar verdi. Haberde Güney Kore, Japonya ve Hindistan’a istisna tanındığı, diğer ülkelerin ise pazartesi açıklanacağı belirtildi. Bu 8 ülke arasında Türkiye’nin bulunma ihtimali piyasaları coşturdu. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, ABD’nin İran’ın petrol ihracatını hedefleyen yaptırımlarında Türkiye’ye istisna uygulayıp uygulamayacağı konusunda Türkiye’ye bir yazı gelmediğini, ancak bazı duyumlar olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

5.30 LİRA MÜMKÜN

ABD ve Çin arasında ticaret geriliminin yatışacağı beklentileri ile gelişmekte olan piyasalarda artan risk iştahına paralel önceki gün gerileyen dolar dün sabah 5.50 liranın altına inmişti. ABD Başkanı Donald Trump önceki gün Twitter üzerinden Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ticaret ve Kuzey Kore üzerine uzun ve iyi bir görüşme yaptıklarını duyurmuştu. Bakan Dönmez’in açıklamasının ardından ise 5.50’li seviyelerdeki dolar kademeli geriledi. Reuters’e bilgi veren bir bankacı, “ABD ile Çin arasındaki gerilimin azalacağı beklentisi küresel olarak risk iştahını olumlu etkiliyor. Dönmez’in açıklaması Türkiye’nin sekiz ülkeden biri olabileceği algısı yarattı. Bu da TL’nin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterenlerden biri olmasını sağlıyor. Muafiyet beklentisi gerçekleşirse dolarda 5.30’lara hareket görebiliriz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!