TL Piyasaları

Güncelleme Tarihi:

TL Piyasaları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bileşik faizler yükseldi



Ne oldu?
Piyasa 270.2 trilyon lira eksi rezervle açıldı. Merkez Bankası, yedi günlük repo ihalesi ile 700 trilyon lira fonlama yaptı. Gecelik repo faizleri İMKB'de yüzde 57, Interbank'ta yüzde 42 oldu. Bono piyasasında faizler bir miktar yükseldi. 20 Haziran 2001 vadeli kağıdın bileşik faizi yüzde 33.93 seviyesinden kapandı.

Neden oldu?
Gecelik repo faizleri yüksek seviyelerini korudu. Buna paralel olarak fonlama maliyetinde artış yaşandı. Bono bileşik faizleride bu gelişmeler karşısında yükseldi.

Ne olacak?
Hazine'nin kasasına 12 Eylül'de para girişi olacak. Bu gelişme TL faizlerinin bu ay için sıkışmayacağını gösteriyor. Piyasayı etkiliyen gelişmelerin netleşmesi bekleniyor. Kısa vadede Moody's'in not artışı olumlu olacaktır.

Uzman gözüyle

Finansbank Hazine Bölümü

Bono piyasası satıcılıydı. Hazine'nin 8 Haziran 2000 tarihinde gerçekleştirdiği 10 yıl vadeli tahvil ihracını 750 milyon dolar artırması piyasaya moral verdi. Böylece bu ayki dış borç ödemeleri kapanmış olurken TL'de de sıkışıklık beklenmeyecek. Önümüzdeki günlerde Meclis açılacak, özelleştirmeyle ilgili sorunlar olabilir, kamu bankalarının durumu belli değil, Moody's'in Türkiye'nin notunu ne zaman artıracağı gibi etkenler piyasa üzerinde etkili oluyor. Ayrıca ne tip ek vergiler getirileceği önem taşıyor. "Merkez Bankası kısa vadeli faizleri yükseltme politikası izleyebilir mi?" sorusu akıllara geliyor. Bu gelişme olursa Hazine bonolarının faizleri yükselecektir. Görüldüğü gibi birçok belirsizlik var. Piyasa yönsüz hareket ediyor. Bir süredir bileşik faizler yüzde 34'ün altına gidip geliyor. Gelişmeler netlik kazandıkça faizler yön bulacaktır. Moody's'in not artış haberi olumlu bir etki yaratır. Yatırımcılar borsadaki riskten kaçıyorlarsa kısa vadeli repo ve bonoya yönelebilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!