Tiflis Havaalanı için Çelebi yerine TAV

Güncelleme Tarihi:

Tiflis Havaalanı için Çelebi yerine TAV
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2005 02:05

Tepe Akfen Ventures (TAV), Gürcistan Hükümeti’nin Çelebi Holding ile sözleşmesini feshettiği Tiflis Havaalanı projesine ilişkin sözleşme imzaladı. TAV’dan yapılan açıklamaya göre, Gürcistan’daki 77 milyon dolarlık inşaat ve işletme ihalesiyle ilgili sözleşme bugün imzalandı.

TAV, Tiflis Havalimanı için Gürcistan’da 62 milyon dolarlık bir yatırım yapacak ve bir ay içinde mevcut havalimanını devralarak işletmeye başlayacak. TAV, aynı anda yeni terminal binası inşaatına ve pistlerin yenilenmesiyle ilgili çalışmalara da başlayacak. Yap-işlet-devret modelinin uygulanacağı Tiflis Havalimanı’nın inşaat ve işletmesini yine bölgede iş yapan bir Türk firma olan Urban ile birlikte yürütecek olan TAV, projeyi öncelikli olarak kendi kaynakları ile finanse edecek.

BATUM HAVAALANI TAV’IN:

Tiflis Havalimanı’nı 10 yıl süreyle işletecek olan TAV, aynı anda 15 milyon dolarlık bir havalimanı yatırımını da Batum’a yapacak. Batum’a yapılacak yatırım karşılığında TAV’a, Tiflis Havalimanı’nın 10 yıllık işletme sürecine 5 yıl daha eklenerek 15 yıla çıkarabilecek. Gürcistan Ulaştırma Bakanlığı’ndan gelen talep doğrultusunda TAV, Tiflis Havalimanı işletme süresinin uzatılması karşılığında, 18.5 milyon dolar yatırım yapabilecek. Açıklamada, proje tasarımındaki bilgisi, finansman ve inşaat süreçlerindeki başarısı ve işletme tecrübesi olan TAV’ın bundan sonraki amacının, Avrupa Birliği (AB) sınırları içindeki bir şehrin havalimanının özelleştirmesini almak olduğu vurgulandı.

ÇELEBİ RANDEVU İSTEMİŞTİ:

Çelebi Holding’den dün yapılan açıklamada ise Tiflis Havaalanı’nın finansmanı konusunda kendilerinden kaynaklanan bir sıkıntı bulunmadığı bildirilmişti. Açıklamada, kendilerine yapılmış hiçbir resmi bildirim de bulunmadığı ifade edilen açıklamada, Gürcistan Ekonomi Bakanı tarafından yapıldığı belirtilen açıklamaların nereden kaynaklandığını anlamak ve konuyu netleştirmek üzere, Gürcistan Başbakanı’ndan randevu istendiği ve 12 Eylül’de görüşüleceği kaydedilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!