Ticaret zirvesinde ‘çocukları sömürmeyelim’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Ticaret zirvesinde ‘çocukları sömürmeyelim’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya Ticaret Örgütü'nün (WTO) Seattle'da devam eden toplantılarında, kapalı kapılar ardında ticari sorunları ele alınıp irdelenirken, sokakta ise yine bol bol protesto ve olay vardı. Dünkü toplantıların önemli satırbaşları, zirai ticaret, global ticaret, çocuk yaştakilerin kötü koşullarda çalıştırılmasının yasaklanması ve muz savaşlarının tüm hızıyla sürmesiydi.

Örgüte üye ülkelerin tarım bakanları, zirai ticaret ve hükümetlerin tarım ürünlerine sübvansüyon uygulanmasının azaltılması konularında, anlaşmaya doğru önemli bir adım attılar. 100'ü aşkın ülke, global ticaret konusunda yeniden toplanabilmek için sıkı bir pazarlığa giriştiler. ABD Başkanı Bill Clinton'ın, işçi haklarını savunur tutumu, gelişmekte olan ülkelerin delegelerini kızdırıyor. Yeni ticaret anlaşmasıyla işçi standartlarının yükseltilmesi arasında bir bağ kurulmaya çalışılmasının, yeni bir toplantı yapılması şansını zora sokacağı ifade ediliyor.

ÇOCUK İŞÇİLER

Gelişmekte olan ülkelerin tehditlerine ve tepkilerine karşın, Başkan Clinton, işçilerin haklarını savunmakta kararlı. Nitekim, Clinton, çocuk yaştakilerin kötü koşullarda çalıştırılmasını yasaklayan uluslararası anlaşmayı imzaladı. Uluslararası Çalışma Teşkilatı (ILO) tarafında düzenlenen törenle ABD, çocuk yaştakilerin kötü koşullarda çalışmasını yasaklayan anlaşmaya imza koydu.

MUZ SAVAŞLARI

Yedi Güney Amerika ülkesi, muz ticareti üzerindeki savaşı durdurmak için ileri sürdüğü son öneriyi kınadılar. Seattle'da biraraya gelen Kolombiya, Nikaragua, Kosta Rika, Panama, Guatemala, Veneçuela ve Honduras delegeleri bir bildiri yayınlayarak, AB'nin politikalarını değiştirdiğini bildirdiler.

Muz ithalatında uyguladığı politika nedeniyle ABD, AB'ye ekonomik yaptırım uygularken, DTÖ, AB'nin Afrika ve Karayibler'deki eski sömürgelerinden muz alarak, adil davranmadığına dikkati çekti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!