Ticaret savaşları resmen başladı: ABD ek vergileri uygulamaya koydu, Çin’den yanıt gecikmedi

Güncelleme Tarihi:

Ticaret savaşları resmen başladı: ABD ek vergileri uygulamaya koydu, Çin’den yanıt gecikmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2018 01:29

ABD’nin dün uygulamaya koyduğu ek vergilerle, ticaret savaşları resmen başladı.

Haberin Devamı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) çalışmasına göre misilleme önlemleri, küresel anlamda ticarette düzeni sağlayan Dünya Ticaret Örgütü’nü etkisizleştireceğinden, korumalık savaşlarına yol açabilecek bu gidişi sınırlayabilecek uluslararası bir kurum bulunmuyor. Bu durumda önümüzdeki günlerde daha radikal önlemlerin yaygınlaşması tehlikesi de artıyor.

GECE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

ABD dün beklenen adımı attı. ABD yönetimi, Çin’den ithal edilen ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisini uygulamaya resmen başladı ve Washington yerel saatiyle 00.01 itibariyle ek vergili sisteme geçildi. Çin’in savunma, havacılık ve imalat sektörlerini hedef alan yüzde 25’lik ek gümrük vergisi, nükleer reaktörler, gaz türbinleri, hava ve gaz sıvılaştırıcı makineler, fırınlar ve ticari bulaşık makineleri gibi 34 milyar dolar değerindeki 818 ürünü kapsıyor. Beyaz Saray, 16 milyar dolar değerindeki 300’e yakın ürüne ek vergi içeren ikinci bölümün ise, bu ay yürürlüğe girmesinin planlandığını açıkladı.

Haberin Devamı

ÇİN DE AÇIKLADI

Çin de, ABD’nin bazı ihraç ürülerine getirdiği ilave gümrük tarifelerine karşılık, ABD’den ithal ürünlere tarife artışına gideceğini duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hu Çunhua, ABD’den ithal ürünlere yönelik mütekabil tarife artışlarının “anında yürürlüğe gireceğini” açıkladı. Pekin yönetimi daha önce ABD’nin tarife artışı kararına karşılık olarak aralarında domuz eti, soya fasulyesi, elektrikli otomobil ve viski gibi ürünlerin olduğu 34 milyar dolar değerindeki ithal kalemine ilave gümrük vergisi getireceğini açıklamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!