THY'nin özelleştirmesi en geç bir yılda bitecek

Güncelleme Tarihi:

THYnin özelleştirmesi en geç bir yılda bitecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye'nin en büyük halka arzı olması beklenen Türk hava Yolları'nın özellişterme çalışmalarının en geç bir yıl içinde tamamlanacağını açıkladı.

Başbakan Mesut Yılmaz, başkanlığında yapılan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) toplantısında, halka arz suretiyle özelleştirilmesi kararlaştırılan Türk Hava Yolları'nın (THY) hisse satışlarının, en geç bir yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

ÖİB yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ÖYK'de THY'nin tümünün özelleştirme kararının alınmasına karşın, Özelleştirme İdaresi, piyasa koşullarını gözönünde bulundurarak ''hangi zaman dilimi içinde ne kadarlık hissenin satılacağına'' karar vermek üzere yetkili kılındı.

Halka arz suretiyle satılacak kamu hisselerinin, gerçek değerinden satılmasını sağlamayı amaçladıklarını anlatan yetkililer, bugün için THY'nin en fazla yüzde 25'e kadar olan hissesinin yurtiçi ve yurtdışı arza sunulmasının planlandığını bildirdiler.

THY hisselerinin halka arzında İş Bankası modelinin izleneceğini kaydeden yetkililer, yurtiçi ve yurdışı arza aracılık edecek danışman firma seçimi ve değer tespit çalışmalarına başlandığını belirttiler.

ÖİB yetkilileri, 1990 yılında özelleştirme kapsamına alınan ve bugün itibarıyla, yüzde 98.17'si Özelleştirme İdaresi'ne devredilen THY'nin hisse satış işlemlerinin en geç bir yıl içinde bitirilmesinin hedeflendiğini ifade ettiler.

THY YETKİLİLERİ

Öte yandan, THY yetkilileri de büyük bir atılım içinde olan ve Avrupa'nın belli başlı havayollarından birisi haline gelen THY'nin, çeşitli nedenlerle yapılan bilet indirimleri nedeniyle büyük bir gelir kaybına uğratıldığını savundular.

Milletvekilleri, gazeteci ve olağanüstü hal bölgesi görevlilerine sağlanan bilet indirimlerinin SPK ve Yüksek Denetleme Kurulu raporlarında da eleştiri konusu olduğuna işaret eden THY yetkilileri, sağlanan indirimlerin THY hisse sahiplerinin kazançlarını da azalttığına dikkt çektiler.

THY yetkilileri, halen 65 uçaklık filosu ve 28 kesin siparişe bağlanmış filo genişletme projesi bulunan THY'nin, 1997'de 10 milyon 279 bin yolcu kapasitesine ulaştığını bildirdiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!