THY'de grev günü

Güncelleme Tarihi:

THYde grev günü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 23:57

22 yıl sonra ilk grevin yaşanacağı THY’de greve katılım düşük oldu. Grevin başladığı gece saat 03.00'dan bu yana seferlerde herhangi bir aksama yaşanmadı.

Haberin Devamı

THY yönetiminden edinilen bilgilere göre Atatürk Havalimanı'ndaki uçuşlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.  THY Basın Müşaviri Ali Genç, THY'nin günlük operasyonunu planlandığı şekilde ve zamanında gerçekleştirilen uçuşlarla sürdürdüğünü belirterek, "Tüm çalışanlarımız şirketlerine sahip çıktılar, greve itibar etmediler. Şimdiye kadar yapılan 178 uçuş da sorunsuz bir şekilde gerçekleşti " ifadesini kullandı. 
 
Türk Hava Yolları yönetimi ile 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşamayan Hava-İş Sendikası, gece 03.00'dan itibaren grev kararı almıştı. THY yönetimi ile aralarındaki temel uyuşmazlık konusunun, işten çıkarılan 305 işçinin işe iade edilmesi olduğunu söyleyen Hava İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, “Saat 03.00 itibariyle grev kararımızı uygulamaya koyuyoruz. Yasal bir hakkın kullanımı olan grevimize, THY çalışanı üyelerimizin gerekli desteği vereceğine inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı


'SABAH ETKİSİNİ GÖSTERECEK'

THY yönetiminin grevin etkisinin düşük olduğu yönünde mesaj vermek için son dakikada idari kadrodan atamalar yapma yoluna gittiğini savunan Yağcı, “Ancak sabah saatlerinden itibaren grevimiz iç ve dış hatlarda etkisini gösterecek” diye konuştu.

PİLOTLAR KATILMIYOR

THY'de görevli pilotların ise greve katılmama kararı aldığı öğrenildi. Türk Hava Yolları yönetimi ile 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşamayan Hava-İş Sendikası'nın yapacağı greve Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) katılmama kararı aldı. Hava İş Sendikası grev kararını 10 Nisan'da THY Genel Müdürlüğü'ne asmış ve şirkete uzlaşma için süre tanıdığını açıklamıştı.
ÇEVİK KUVVET HAVALİMANINDA GREV NÖBETİ TUTUYOR

Öte yandan grev nedeniyle Atatürk Havalimanı’na 500 çevik kuvvet polisi sevk edildi. Çevik kuvvet otobüsleriyle havalimanına gelen polisler, görev yapacakları noktalara yerleştirildi. Sabah saatlerinden itibaren alandaki polis sayısının artacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

AYÇİN, "POLİS İŞGALİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Grevle ilgili olarak sendika üyelerine seslenen Hava İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, "352 gündür sürdürdüğümüz direniş sonrasında Türk Hava Yolları ile 24 dönem toplu iş sözleşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması sonrasında aldığımız grev kararının uygulanma aşamasına geldik. Başından beri gelmek istemediğimiz bir aşama olmasına rağmen yasal süreç içerisinde taraflar arasında yaşanan uyuşmazlık nedeniyle bu karar alındı. Ancak biz bir taraftan yasal hakkımızı kullanmaya çalışırken gerçekten gecenin üçünde Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olduğu iddia edilen THY önünde ve havalimanının genelinde uluslar arası bir statüde olan havalimanında bir polis işgaliyle karşı karşıyayız. Bu ayıbı da Türkiye’nin ileri demokrasi savunucularının boynuna utanç levhası olarak asıyorum o levhayla dolaşsınlar. Yani bu ülkenin işçisi hak arayınca bu ülkenin polisini onun karşısına dikeceksin" diyerek tepkisini dile getirdi.

Haberin Devamı

CHP’DEN GREVE DESTEK
Ayçin’den sonra bir konuşma yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ise   polisin aldığı önlemi eleştirerek, demokratik hakkını kullanan işçilere karşı bu tür bir önlemin alınmasının doğru olmadığını söyledi. Akkaya sendikanın haklı talepleri karşılanana kadar bu işin takipçisi ve destekçisi olacaklarını söyledi.

GREV SÖZCÜLERİNE POLİS KONTROLÜ

Hava-İş Sendikası’na bağlı  gözcüler, kabin ve kokpit ekiplerinin uçaklara gitmek için kullandıkları alana girişte polis kontrolünden geçtiler. Grev sözcüleri kimlik kontrolünün ardından THY Ekip Tahsis Odası ve dinlenme odalarının olduğu alana giriş yaparak, "Bu iş yerinde grev var"  yazılı pankartı astılar. Öte yandan THY’nin bugün yapacağı ilk uçuşlar için greve katılmayacak bazı kabin ve kokpit görevlileri ekip tahsis odasına geldi.  Grev gözcülerinin, greve katılmayacak olan kabin ve kokpit çalışanlarıyla sohbet ettiği görüldü. THY’nin bugün ilk seferi saat 03:50’de TK-802 sefer sayılı İstanbul-Bağdat uçuşu ile yapıldı.

Haberin Devamı

THY’DEN HAVA-İŞ’E SUÇ DUYURUSU

Hava-İş Sendikası’nın başlatacağı grev öncesi bir açıklama yapan Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Ali Genç, sendikanın uçuş personelini arayarak baskı yaptığını ve sendika hakkında suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı. Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Ali Genç sosyal paylaşım sitesi twitterden gece boyunca gelişmeleri takipçilerine aktarıyor. Genç,  "THY, çalışma hakkını kullanmak isteyen uçuş personelini arayarak baskı yapan Hava-İş Sendikası yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacak" dedi. Genç ayrıca TASSA (Kabin Memurları Derneği) hem de TALPA (Türkiye Pilotlar Derneği ) üyelerinin greve destek vermeyeceğini de açıkladı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!