THY'de 22 yıl sonra ilk grev

Güncelleme Tarihi:

THYde 22 yıl sonra ilk grev
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 09:27

THYTHY'de 22 yıl sonra alınan grevi krarına katılım düşük oldu. Seferlerde herhangi bir aksama yaşanmazken, sendika tarafı idari personelin ve eğitimdekilerin uçurulduğunu iddia etti. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise sendikanın aldığı grev kararının kağıt üzerinde kaldığını ifade ederek, bir an önce uzlaşma olması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, grevin kağıt üzerinde kaldığını, sendikanın çağrısını THY çalışanlarının uymadığını kaydetti. İşten atılan 305 kişi ile ilgili soruya yanıt veren Topçu, ilgili kişilerin durumunun hukuk birimince değerlendirildiğini söyledi. Sendika ile yürüttükleri görüşmelerde 305 kişinin işe iadesinin temel madde olarak ele alındığını aktaran Topçu, THY olarak kendilerinin ise öncelikli olarak toplu sözleşmeyi imzalama, 305 kişinin durumunu daha sonra ele almak istediklerini söylediklerini aktardı.

TOPÇU: "MASA HAZIR"

Toplu iş sözleşmesini imzalamak istediklerini aktaran Topçu, “masa hazır” ifadesini kullandı. Grev kararı nedeni ile yoğun bir mesaide olduklarına işaret eden Topçu, “35 saattir uyumuyorum” dedi. 
 
GREV KARARI GECE YARISI UYGULAMAYA KONULDU- FOTO GALERİ 

Haberin Devamı

BAKAN YILDIRIM: KAYDA DEĞER BİR AKSAMA YOK

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da "Seferlerde kayda değer bir aksama yok. Yüzde 95’in üzerinde, 300’ün üzerinde sefer aksaksız gerçekleştirildi. THY’nin tüm çalışanlarını işyerlerine sahip çıktıkları için tebrik ediyorum. Vatandaşları yolcuları mağdur etmedikleri için şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Bakan Yıldırım, "Grev gece yarısı 03.00’ten itibaren uygulamaya geçti ancak şu ana kadar greve çalışanların pek ilgi göstermediği anlaşılıyor. Seferlerde kayda değer bir aksama yok. Yüzde 95’in üzerinde, 300’ün üzerinde sefer aksaksız gerçekleştirildi. THY’nin tüm çalışanlarını işyerlerine sahip çıktıkları için tebrik ediyorum. Vatandaşları yolcuları mağdur etmedikleri için şükranlarımı sunuyorum. Ümit ediyorum ki çalışanların örnek davranışlarında THY yönetimi ve sendikalar da gerekli dersi çıkarır, bir an önce işyerinde uzlaşma sağlanır. Huzur ve barışçı bir çalışma ortamına kavuşmuş olur" dedi.

HOSTES KIYAFETLERİNİ TOPLU İĞNE İLE TUTTURDULAR

Haberin Devamı

THY Yönetim Binası önünde bir basın açıklaması yapan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin uçuşların güvensiz olduğunu iddia etti. THY çalışanlarından az sayıda katılımın olduğu açıklama sırasında polis tarafından yoğun güvenlik önlemi alındı.

Türk Hava Yolları ile Hava-İş Sendikası arasındaki 24. dönem toplu iş sözleşmesi anlaşmazlığının ardından başlatılan grevin işveren tarafından kırılmak istendiğini belirten Atilay Ayçin, uçuşların yedek personelle yapıldığını ve kurslarını tamamlamamış bazı yeni hostes adaylarının elbiselerini bile toplu iğne ile tutturarak uçaklara bindirildiğini iddia ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Kamuoyunun bilgilenmesini istiyorum. THY yasal bir grev dönemindedir. Havada gördüğünüz 3 tane 5 tane uçak, THY yönetiminin kendisi adına işverenlik sıfatı verdiği kaptanlar tarafından uçuruluyor. Başka görevlerle görevlendirdiği kabin amirleriyle uçuruluyor. Henüz eğitimini tamamlamamış part-time kabin memurlarıyla uçuruluyor. Daha kurslarını tamamlamamış bu personele elbiselerini toplu iğne ile tutturup öyle giydirdiler ve uçaklara bindirdiler. Uluslararası hiçbir standarda uygun uçuş yapılmıyor. Emniyetsiz ve güvensiz uçuluyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü bu uçakların denetime alınması konusunda göreve davet ediyorum. Eğer bu görevini yerine getirmezlerse olabilecek kazanın ve sonunda olabilecek ölümlü olayların sorumlusu hükümet olacaktır. Türk Hava Yolları yönetimi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olacaktır. Biz bir kez daha sendikamız adına uyarıcılık görevimizi yapıyoruz."

Haberin Devamı
HAVALİMANINDA POLİSİN "GREV" ÖNLEMİ


THY yönetiminden yapılan açıklamada da THY çalışanlarının tam kadro işbaşında olduğu ve Yeşilköy’de bulunan Genel Müdürlük binasında görev yapan tüm çalışanların işlerine geldiği belirtildi. Açıklamada, "Bugün saat 03.00’te başlayan uçuş operasyonu da kokpit ve kabin ekiplerinin daha önce planlanmış uçuşlarını aynen uygulamaları sonucunda zamanında yürütülüyor. Teknik bakım ekipleri, yer işletme çalışanları, kargo çalışanları, İstanbul ve Anadolu teşkilatı da tam kadro görevlerinin başındadır. Türk Hava Yolları, günlük operasyonunu planlandığı şekilde ve zamanında gerçekleştirilen uçuşlarla sürdürüyor" denildi.

Haberin Devamı

VIP'TEN PERSONEL ALDILAR

Hava İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, grevin etkilerinin 2-3 saat içerisinde ortaya çıkacağını söyledi. Yağcı, grevin başarısız olması için, THY yönetiminin, gelmeyen personelin yerine idari personeli görevlendirdiğini iddia etti. Görevlendirilen idari personelin de belli bir çalışma durumunun olabileceğine işaret eden Yağcı, konuşmasının devamında şunları aktardı: “İdari personeli, VIP’den, devlet konuk evinden içeri aldılar. Oysa bizim, 350 gündür eylemi yürüttüğümüz Dış Hatlar Terminali’ndeki yerimiz çevik kuvvet polisi tarafından dağıtıldı. Oradan toplanmamıza izin verilmedi. Uçuşlarda gecikmeler yavaş-yavaş başladı. Yapılamayan seferler de var. Bu durumun önümüzdeki birkaç saat içinde daha net ortaya çıkacak.”

1000 KİŞİLİK EKİP EĞİTİMDEN ÇEKİLDİ

Konu ile ilgili konuşan ancak adının yazılmasını istemeyen bir THY personeli, çarpıcı bir iddiayı gündeme getirdi. Anılan kaynak, “Eğitimleri devam eden ve partime çalışan 1000 kişilik ekibi, eğitimleri daha bitmeden, alıp uçuşlara gönderdiler. Greve yüzde 20’lik bir katılım olduğunu tahmin ediyorum. Asıl önemli olan, Amerika ve Uzak Doğu uçuşları. Bu uçuşlar da 13:00 gibi başlıyor. New York, Chicago, Toronto uçuşlarına, partime çalışan personeli gönderemezler. Asıl sorun bu noktadan sonra ortaya çıkacak.”

POLİSİN GREV 'ÖNLEMİ'

Polis, THY binası önünde ve Atatürk Havalimanı’nda yoğun güvenlik önlemi aldı. Dış hatlar geliş katında çevik kuvvet ekipleri hazır tutuldu.

dgokce@hurriyet.com.tr eguler@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!