THY’yi ‘Dünya nakit ligi’nde 11’inci gördü, grev kararını astı

Güncelleme Tarihi:

THY’yi ‘Dünya nakit ligi’nde 11’inci gördü, grev kararını astı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 00:00

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş), Türk Hava Yolları (THY) AO ile sürdürülen 22’nci dönem toplu iş sözleşme görüşmelerinde oluşan uyuşmazlıkla ilgili alınan grev kararını işverene tebliğ etti.

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, sendika yetkili kurullarının aldığı grev kararını dün saat 12.30’da THY Genel Müdürlük binasının ana giriş kapısına astı.

Düdük çaldılar

THY genel müdürlük binası önünde toplanan Hava-İş üyesi THY çalışanları düdük çalarak işvereni protesto etti. Çalışanlar, daha sonra Zonguldak’taki grizu faciasında hayatını kaybeden madenciler için bir dakika saygı duruşunda bulundu. Genel Başkan Atilay Ayçin, THY ile toplu sözleşme masasında yapılan görüşmelerde gelişme sağlanamadığını ve Türkiye gerçeklerine, şirket gerçeklerine ve dünya sivil havacılığındaki gidişata aykırı hiçbir talepte bulunmadıklarını söyledi.

Nakit liginde 11’nci

Dünyanın önde gelen hava yolu şirketlerinin krizde olduğu bir dönemde THY’nin kasadaki nakit para miktarı sıralamasında 11’inci, ödediği kurumlar vergisi ile de ülkede 29’uncu sırada yer aldığını belirten Atilay Ayçin, bu sonuçların THY personelinin ne kadar özverili çalıştığını ortaya koyduğunu söyledi. Ayçin, çeşitli sponsorluklar ve etkinler için harcama yapan THY’nin çalışanlar sözkonusu olunca maliyet hesabı yaptığını ifade etti.

Her şeye para var

Sendika olarak işverenden birinci yıl için yüzde 11 ve seyyanen 150 TL talep ettiklerini, ancak bunun kabul edilmediğini söyleyen Ayçin, 2010 yılı ücretine ilişkin işveren ile aralarında sorun bulunmadığını belirtti. Ayçin, personel arasındaki farklı yıllık ve mazeret izin sürelerinin eşitlenmesi yönündeki taleplerinin uygun bulunmadığını kaydetti. Ayçin “Üç aydır THY yönetimi ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde masayı terk etmedik. 22’nci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Biz THY işçileri, yolcuyu mağdur etmedik. Yerde uçak bırakmadık. Kokteyller yapıyorsunuz, şenlikler yapıyorsunuz, sponsor oluyorsunuz buralara para buluyorsunuz. Personele gelince ‘paramız yok’ diyorsunuz” dedi.

60 günlük süreç başlıyor

Grev kararının asılmasının sonra 60 günlük süreç başlayacak. Bu süre içerisinde sendika ile THY arasındaki görüşmeler devam edecek. Sendika, anlaşma sağlanamaması durumunda 6 gün önceden işverene haber vererek grev kararını uygulayacak.

Tanzanya ve Uganda’ya uçacak

TÜRK Hava Yolları (THY), 14 Haziran’dan itibaren Entebbe (Uganda) ve Darüsselam’a (Tanzanya) sefer düzenleyecek. THY’den yapılan açıklamada, 14 Haziran’dan itibaren İstanbul’dan Uganda’nın Entebbe kentine, buradan da Tanzanya’nın Darüsselam kentine uçuşlara başlanacağı bildirildi. Buna göre, İstanbul-Entebbe-Darüsselam parkurundaki karşılıklı seferler pazartesi, çarşamba ve cumartesi günleri olmak üzere haftada 3 gün yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!