THY, FAA denetimlerini başarıyla geçti

Güncelleme Tarihi:

THY, FAA denetimlerini başarıyla geçti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 11:04

Türk Hava Yolları'nın (THY), ABD Sivil Havacılık Dairesi (FAA) denetimlerini başarıyla geçtiği bildirildi. Denetim sonucunda ulaşılan bakım standardı övgüye değer bulunan THY, Avrupa'nın ulusal havayolları arasında İspanyol Spanair'in ardından ikinci sırada yer aldı.

THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, THY'nin “Uçak Bakımı Yetki Belgesi”nin yenileme denetlemesinin, FAA tarafından 23-27 Ocak 2006 tarihleri arasında gerçekleştirildiği belirtildi.

THY'nin bakım tesislerinde FAA yetkililerince yapılan denetimlerde, uçakların periyodik ve arıza bakımları, uçak motorları ve parçaları ile uçağın tüm mekanik, hidrolik ve elektronik sistemlerini çalıştıran işlevsel parçaların (komponent) tamir ve kontrollerinin, FAA standartlarına ve kurallarına (FAR) uygunluğunun detaylı olarak incelendiği anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Denetleme sonucunda, THY'nin bakım standartları ABD Sivil Havacılık Dairesi'nin (FAA) standartlarına ve kurallarına (FAR) uygun bulunmuş ve THY'nin ulaştığı bakım standardından övgüyle söz edilmiştir. FAA yetkilileri, THY bakım tesislerindeki her çalışanın üstün bir bakım bilincinde olduğunu da ifade etmişlerdir. Denetleme sırasında elde edilen sonucu oldukça başarılı bulduklarını belirten FAA yetkililerinin önerileri de THY bakım tesisi çalışanları tarafından değerlendirilerek, sistemin gelişmesine yönelik dikkate alınmıştır.”

Açıklamada, THY tarafından ilk kez 1974 yılında alınan bu belgenin sürekliliğini sağlamak üzere her yıl periyodik olarak FAA denetimleri yapıldığı ve denetim sonuçlarına göre belgenin yenilendiği hatırlatıldı.

THY YOLCU ARTIŞINDA İKİNCİ

Türk Hava Yolları (THY), geçen yıl yolcu sayısı artışında, Avrupa'nın ulusal havayolları arasında İspanyol Spanair'in ardından ikinci sırada yer aldı. Avrupa Havayolları Birliği'nin (AHB) verilerine göre THY, 2005 yılında yüzde 20,4 artışla 13 milyon 694 bin yolcu taşırken, ucuz havayolu sınıfında rekabet eden Spanair'in büyüme oranı yüzde 21,4'ü buldu.

Birliğe üye 30 havayolu arasında geçen yıl yüzde 17,7 olan uçuş sayısındaki artışla, trafiğini yüzde 18,5 artıran İzlanda Havayolları'nın ardından ikinci sırada yer alan THY, kapasite artışında da üçüncü sırada yer aldı. THY 2005 yılında kapasitesini yüzde 14 büyütürken, ilk sıradaki Çek Havayolları yüzde 15,1, ikinci sıradaki Spanair yüzde 14,9 büyüme sağladı.

Geçen yıl THY'nin doluluk oranı ise yüzde 72,6 ile, yüzde 76 olan Avrupa havayolları ortalamasının altında kaldı. Bu alanda en verimli çalışan şirketler, yüzde 83,5 doluluk oranıyla KLM Havayolları, yüzde 78,8 doluluk oranıyla Air France ve yüzde 78,5 doluluk oranıyla Alman Lufthansa olarak sıralandılar. AHB üyesi havayolları geçen yıl yüzde 4,4 artışla toplam 320 milyon 23 bin yolcu taşırken, bu rakamın 48 milyon 947 binini tek başına Lufthansa karşıladı.
Sıralamada Air France, 47 milyon 142 bin yolcusuyla ikinciliği, British Airways 35 milyon 503 bin yolcusuyla üçüncülüğü aldı.

Geçen yıl taşıdığı 13 milyon 694 bin yolcuyla Avrupalı ulusal havayolları arasında 7'inci sırada bulunan THY'nin önünde yer alan diğer şirketler ise 26 milyon 985 bin yolcusuyla Iberia, 25 milyon 15 bin yolcusuyla SAS, 24 milyon 34 bin yolcusuyla Alitalia ve 21 milyon 510 bin yolcusuyla KLM şeklinde sıralandı.

AHB'den yapılan açıklamada, birliğin yıllık toplam yolcu sayısının ilk kez 320 milyonu geride bıraktığı vurgulanarak, 11 Eylül saldırıları nedeniyle büyük darbe alan sektörün toparlanmayı sürdürdüğü kaydedildi. Avrupa içi yolcu sayısı toplamındaki yüzde 4,1 artışa karşın Avrupa dışı uçuşlarda toplam yolcu sayısının yüzde 6,3 arttığı kaydedilen açıklamada, bu oranın Çin'e yapılan uçuşlarında yüzde 26, Hindistan'a yapılan uçuşlarında da yüzde 20 olduğu vurgulandı.

Geçen yıl şirketlerin toplam işletme karının 800 milyon dolara ulaştığını bildirilen açıklamada, bunun 2004 yılı karının ikiye katlanması anlamına geldiği ve son 7 yılda ikinci kez kar elde edildiği ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!