THY’de Yunanlı pilot da uçuyor uçakta ‘cep’ ve internet başlıyor

Güncelleme Tarihi:

THY’de Yunanlı pilot da uçuyor uçakta ‘cep’ ve internet başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2010 00:00

Yabancı kaptan pilotların, iş güvencesi ve İstanbul’un cazibesinden dolayı Türk Hava Yolları’nda (THY) çalışmak istediğini belirten THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Yabancı kaptanların sayısı 300’e yaklaştı. Yunanlı kaptanımız bile var. Ocaktan itibaren uçaklara cep telefonu, internet ve uydu TV yayını geliyor” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYADA yolcu sayısında 22’nci, kapsama alanında 8’inci, koltuk başına kilometrede 17’nci, kârda 4’üncü sırada yer alan Türk Hava Yolları’na (THY) yabancı pilotların da ilgisi arttı. THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Yabancı pilotların sayısı 300’e yaklaştı. Yabancı kaptan pilotlar, iş güvencesi ve İstanbul’un cazibesinden dolayı THY’de çalışmak istiyor” dedi.
THY’deki kaptan pilotların yüzde 10’unun yabancılardan oluştuğunu ve bunun da Türkiye’deki kaptan pilot sıkıntısından kaynaklandığını açıklayan Temel Kotil, şu bilgileri verdi: “Gerçi bir çok kişiyi yetiştiriyoruz şu anda, ancak kaptanlık belirli bir süre gerektiriyor, yıllar alıyor. Biz de sürekli büyüdüğümüz için yurt dışından epeyce kaptan aldık, çalışıyorlar. Gönül isterdiki tüm kaptanlarımız Türk olsun. Paralar yurt dışına gitmesin ama şu andaki durum bunu gerektiriyor. Son rakamlara göre 230 yabancı kaptan pilot THY’de görev yapıyor. Ancak imzası biten, İçişleri Bakanlığında işlemleri tamamlanıp istihdamı karar altına alınanlarla birlikte sayı 300’e yakın. Dünyanın her yerinden kaptan pilot geliyor bize. Amerikalılar var, Almanlar var, hatta Yunanlı kaptanlarımız bile var. Birçok prestijli havayolundan işini bırakıp bize gelen kaptanlar var. Körfez’den çok yabancı kaptan geldi. Bunun nedeni, birincisi İstanbul çok güzel bir yer ve birçok kişiyi cezbediyor. Tabii Türk pilotlarımıza sunduğumuz imkanları onlara da sunuyoruz. İyi maaş veriyoruz. Ayrıca birçok havayolu sıkıntıda. Oralarda çalışanlar daha güvenli gördükleri ve gelecek vadettiği için Türk Hava Yolları’nı tercih ediyorlar.”
Cep telefonu kullanılacak
Teknolojik yenilikleri de yakından izlediklerini ve yeni teslim edilen uçakların bu alanda da en ileride olacağını belirten Temel Kotil, şöyle konuştu: “Türkiye’ye son teslim edilen Boeing 777’lerde satıcı firma Boeing ve Panasonic bunu yetiştiremedi. Ama yılbaşı itibariyle 777 tipi uçaklarımızda hem uydudan canlı televizyon yayını olacak, uydu anteni bağlandı, ayarları yapılıyor. Hem cep telefonu kullanılacak hem de wifi (kablosuz internet bağlantısı) dediğimiz sistemleri, her türlü bağlantıya sahip olacakları. Daha önce teslim edilen 777’lerde bu sistemleri biz yapacağız, yeni gelecek 777’ler ise Boeing tarafından bu teknoloji kurulmuş olarak gelecek ve ocak itibariyle bu hizmet başlayacak.”
Temel Kotil, havayolu şirketlerini değerlendiren SKYTRAX sistemine göre THY’nin şu anda 4 yıldızlı bir havayolu şirketi göründüğünü belirterek,  “inşallah 2011’de 5 yıldıza çıkacağız” dedi.

Haberin Devamı

17 Yunanlı  pilot var

Haberin Devamı

THY’de halen sözleşme imzalayarak uçuşa başlamış 182’si kaptan, 25’i  ikinci pilot toplam 207 yabancı pilot görev yapıyor.
22 ülkeden yabancı pilot var. Bunlardan 17’si Yunanlı. Ekonomik krizle küçülen havayollarından gelen yabancı pilotlar THY’ye başvuruyor. Yunanlıların yanı sıra Kore ve Japonya’dan çok sayıda başvuru var.
THY’de 4 yabancı pilot öğretmen olarak görev yapıyor.
THY’nin şartları, İstanbul avantajları yabancıları Türkiye’ye çekiyor.
Özel havayollarıyla birlikte halen Türkiye’de 7 bin pilotun 670’i yabancı.

Kobe Bryant’lı filmin ilginç hikayesi olacak

THY’nin son yıllarda Manchester United, Barcelona futbol takımları ile Euroleague basketbol ligine sponsor olması, Kevin Kostner’li reklam filmlerinin ardından şimdi de ABD’nin dünyaca tanınan basketbol oyuncusu Kobe Bryant’ın gelecek yılki reklam filmlerinde oynayacağını vurgulayan Temel Kotil, şöyle konuştu: “Kobe Bryant’lı reklam filmleri-mizin çok ilginç bir senaryosu var. Mart ayından itibaren bu reklam filmleri başlıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!