TGSD: Boykot günlerini sakın unutma İtalya

Güncelleme Tarihi:

TGSD: Boykot günlerini sakın unutma İtalya
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), Öcalan davası nedeniyle Türkiye aleyhinde tutum sergileyen İtalya'yı uyardı. TGSD Başkanı Bülent Atuk, İtalyan Tekstil ve Giyim Sanayicileri Dernekleri'ne gönderdiği mektupta, ‘‘Boykot günlerine döneriz’’ dedi. Atuk, aynı mektubu Eurotex'e de gönderdi.

Çetebaşı Öcalan'ın idam cezasına çarptırılmasını özel gündem maddesi yapan İtalyan Hükümeti'ne Türkiye'den mektuplu uyarılar gitmeye başladı. Daha önce Çetebaşı'nın cinayetlerini içeren bir dosyayı İtalyan Hükümeti'ne gönderen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), bu kez de İtalyan Giyim Sanayicileri Derneği, İtalyan Tekstil Sanayicileri Derneği ve Eurotex Başkanlarına protesto mektubu gönderdi.

TGSD Başkanı Bülent Atuk tarafından gönderilen mektuplarda, İtalyan tekstilcilerinin kendi hükümetlerini Türkiye ile ilişkiler konusunda daha yapıcı bir politika izlemeleri konusunda uyarması istendi. Mektupta, ‘‘Sektörümüzün ekonomi içindeki gücünü ve sizlerin hükümet üzerindeki etkinliğinizi dikkate alarak sizlerin uyarılarınızla; iki ülke arasında uzun yıllara dayalı ilişkileri ve sanayi ticaret ilişkilerimizi zedeleyecek ve tehlikeye düşürecek nitelikteki davranışlarının farkına varacaklarına inanıyoruz’’ denildi.

YAKIŞIKSIZ TUTUM

İtalyan Hükümeti'nin tutumunun Türk halkı tarafından egemenlik haklarına müdahele olarak algılandığı ve idam kararının bağımsız Türk mahkemesi tarafından verildiği hatırlatılan mektupta şu görüşler dile getirildi:

Türk devletine ve onun vatandaşlarını karşı suç işleyen ve bunu organize eden kişileri yargılayıp, hüküm vermek Türk Devleti'nin egemenliğindedir. Türk yasalarına ve Anayasasına göre, idam cezası başka bir çok demokratik ülkelerde olduğu gibi yasaldır.

Dost ülkeler arasındaki ilişki boyutlarını aşan, hükümetinizin bu hareketi, Türk vatandaşları tarafından egemenlik haklarımızın sorgulanması olarak algılanmaktadır. Hatırlayacağınız gibi terörist Öcalan'ın yakalanması sırasında aramızdaki ticareti de etkileyen bazı sorunlar yaşanmıştı.

Bu tür davranış ve hareketler rahatsız edici izlenimler ve çağrışımlar yaratmakta, bırakın sokaktaki insanı, bizim gibi ticari kuruluşlar ve üyeleri tarafından da kötü niyetli girişimler olarak değerlendirilmektedir. Bu gibi durumlarda Devletimizin egemenliği daha fazla önemsenmekte ve dost ülkelerden ve onların vatandaşlarından ve ticari partnerlerimizden, bu konuyu karşı duyduğumuz hassasiyetin anlayışla karşılanmasını haklı olarak talep etmekteyiz. Türk vatandaşlarının sizin daha önce yaşadığınız benzer durumlarda gösterdiği duyarlılığı, sizlerin de bize göstermesini diliyoruz.

Hükümetinizin yakışık almayan davranışı ve pozisyonu sonucunda ticari ilişkiler içinde bulunduğumuz sizlerin, bir kez daha geçen defa yaşadığınız olaylarla karşı karşıya kalmasını istemiyoruz.

İtalya'da ‘kanlı makarna’ korkusu

Çetebaşı Öcalan ile onun örgütünü hararetli bir şekilde savunan İtalyan medyası şimdi de Türkiye'nin İtalya'yı yeni bir ekonomik boykot ile tehdit ettiğini öne sürdü. İtalyan televizyonları, Ankara'nın, ‘Ya Apo’yu savunmaktan vazgeçin yoksa, İtalyan mallarını boykot ederiz' uyarısında bulunduğunu duyurdu.

Televizyonlara göre, İtalyan elçilikleri önünde protesto gösterileri ve ‘kanlı makarnalar’ dönemi ikinci kez gündemde.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden La Repubblica, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Massimiliano Bandini'nin Türkiye'nin bu uyarısının ardından Dışişleri Bakanlığı'na giderek Türk yetkililer ile görüştüğünü yazdı.

Gazete ayrıca, Türk basının da İtalyan mallarının boykot edilmesi için büyük bir gayret içinde olduğunu belirtti. La Republica gazetesi, özellikle Hürriyet gazetesinin boykot kararı alınması için çaba harcadığını iddia etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!