Teşvikte ‘Hattat maddesi’

Güncelleme Tarihi:

Teşvikte ‘Hattat maddesi’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Teşvik Kararnamesi Başbakan Mesut Yılmaz'ın isteği ile yeniden imzaya açıldı. Kararname'de, Hattatlar'ın Ankara ve Antalya'da yarım kalan otel inşaatlarının da yararlanabileceği ‘‘Hattat Maddesi’’ yer alıyor.

Başbakanın isteği ile 5-6 aydır rafta bekleyen ‘‘teşvik kararnamesi’’ yeniden canlandırıldı. Eski kararname taslağına geçen hafta içinde yapılan değişiklikle turizm yatırımlarına dönük yeni bir madde eklenerek kararnamenin yeniden imzaya açıldığı öğrenildi. Teşvik kararnamesine eklenen maddeden ilk yararlanacak yatırımların da Emin Hattat ve Ahmet Hattat'a ait şirketler tarafından Ankara ve Antalya'da yapılan otel inşaatları olacağı belirtildi. Başbakan Mesut Yılmaz'ın önceki akşam toplanan Yüksek Planlama Kurulu'nda (YPK) teşvik kararnamesinin bir an önce çıkarılmasını istediği, bu kapsamda Hattatlar'ın yararlanacağı ‘‘yarım kalmış turizm teşviklerinin kararnameye dahil edilmesi’’nin de gündeme geldiği öğrenilirken, Yılmaz'ın bu konuyu ‘‘bunun yeri burası değil sonra tartışırız’’ diyerek kestirip attığı belirtildi.

FON KAYNAKLI KREDİ

Önümüzdeki günlerde çıkması beklenen yatırımları teşvik kararnamesine Hattatların yararlanacağı biçimde ‘‘bir yıl içinde yüzde 70'i tamamlanacak olan yarım kalmış turizm yatırımları’’ maddesinin eklendiği ve bunlara fon kaynaklı kredi kullanımının öngörüldüğü belirtildi. Devlet Bakanı Güneş Taner de aynı YPK toplantısına girerken yaptığı açıklamada fon kaynaklı kredinin bir tek turizm yatırımlarına verileceğini söylemişti.

Fon kaynaklı kredi kullanımına ilke olarak karşı çıkan Hazine ve DPT bürokratlarının bu maddenin kararnameye eklenmesine de karşı çıktıkları öğrenilirken, bu maddenin kararnameye girmesinin bizzat Başbakan tarafından istendiği iddia ediliyor.

Ahmet ve Emin Hattat'ın bundan 10-15 yıl önce Singapur'lu bir şirketle ortaklık kurarak turizm yatırımlarına girdiğini hatırlatan bürokratlar, bu oteller için daha önce teşvikler verildiğini, krediler kullandırıldığını ancak otelerin bir türlü tamamlanamadığını hatırlattılar. Bir bürokrat, ‘‘Hattatlar defalarca teşvik kapsamında krediler aldılar. Kalkınma Bankası'nda bu durum itirazlara neden oldu, yine aldılar. Her Hükümet döneminde bu oteller için paralar alınıyor ama oteller bir türlü bitmiyor’’ dediler.

Hattatlar'ın Ankara'da yapılan ve iskeleti ortaya çıkan otel inşaatı çevrecilerin büyük tepkisiyle karşılaşmış, şehrin silüetini tümüyle değiştirdiği görülmüş bu nedenlerle de belediyeler arasında da ruhsat nedeniyle sorunlar çıkmıştı. Uzun süredir hiç bir şey yapılmadan bekleyen bu inşaatın teşvik kararnamesiyle birlikte yeniden canlandırılacağı belirtiliyor.

OTOMOBİLE RED

Bu arada teşvik kararnamesinin 5-6 aydır rafta beklemesinin en büyük nedenlerinden birinin de Honda, Hyundai gibi sonradan teşvik alan otomobil üreticilerinden kaynaklandığı belirtildi. Bu otomobil üreticilerinin ‘‘kendilerine daha önce söz verildiğini’’ belirterek, yatırımlarının fon kaynaklı krediden yararlandırılması talebinde bulundukları ancak bu talebin reddedildiği öğrenildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!