Tesla hisseleri yüzde 5.5 geriledi

Güncelleme Tarihi:

Tesla hisseleri yüzde 5.5 geriledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2018 13:47

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın CEO'su Elon Musk, hissedarların uyarıları üzerine 72 milyar dolar değerindeki şirketi borsadan çıkarma planından vazgeçti.

Haberin Devamı

 

Tesla'nın hisseleri ABD piyasaları açılış öncesi işlemlerde Musk'ın halka açık şirketi özel şirkete çevirmekten vazgeçtiğini açıklaması üzerine bugün erken saatlerde yüzde 5.5 geriledi.

Halka açık bir şirket olan Tesla'yı borsadan çıkarmak amacıyla Musk'ın 7 Ağustos'ta başlattığı girişim yatırımcıları şaşırttığı gibi, ABD'deki düzenleyici kurumların da daha ayrıntılı inceleme başlatmalarına yol açmıştı.

Tesla'nın borsaya kote bir şirket konumunda kalması geleceği hakkında bazı soruları beraberinde getiriyor. Hisse fiyatları, Musk'ın Tesla'yı hisse başına 420 dolar üzerinden hissedarlardan geri alacağını açıkladığı 7 Ağustos'ta bulunduğu düzeyin oldukça altında 323 dolarda bulunuyor.

Şirketi borsadan çıkarma girişimi hissedarların Musk'ın zarar etmekte olan şirketi kârlı hale getirme kabiliyetini de sorgulamalarına yol açtı.

Haberin Devamı

Musk ve Tesla şirketi, Musk'ın halka arz için gerekli finansmanın "sağlandığı" yolundaki Twitter mesajı üzerine, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) bu iddianın ne kadar gerçek olduğu yolunda başlattığı bir soruşturma ile karşı karşıya. Ayrıca bazı yatırımcıların Musk ve şirkete karşı açtıkları davalar da sürüyor.

Tesla'nın beşte birine sahip olan Musk daha önce, şirketin özelleşmesinde alışılagelmiş "kaldıraçlı borçlanma" yönteminin kullanılmayacağını söylemişti. Bu yöntemde şirket borçlandırılarak hissedarlardan pay senetleri nakit olarak alınıyor.

Musk Cuma günü yaptığı açıklamada, şirketin borsadan çıkarılması için yeterince finansman bulunduğu inancının, bu süreç boyunca daha da güçlendiğini ancak hissedarlarından aldığı görüşler üzerine bu girişimden vazgeçtiğini söyledi.

Musk, bu işin beklediğinden daha da karmaşık olacağını ve daha fazla zaman alacağını belirtti.

Musk, "Konuştuğum hissedarların çoğunun, özelleşmemiz halinde Tesla'dan ayrılmayacaklarını söylemiş olmalarına rağmen, genel eğilim, özetle 'yapmasan iyi olur' yönündeydi" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!