TESK Genel Kurulu bugün yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

TESK Genel Kurulu bugün yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2002 10:22

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Kurulu bugün Ankara'da gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

TESK Genel Başkan Yardımcısı Bendevi Palandöken TESK Genel Kurulu delegelerine yönelik olarak, ''Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Ancak eksiğimiz olabilir, o da ülkenin içindeki 3 yıllık sıkıntıdan kaynaklanıyor. Ama ilelebet böyle gidecek değil'' dedi.   
 Â
Bendevi Palandöken, hedeflerinin  2002 yılında krizlerin atlatılması ve esnaf, sanatkarın hakettiği yere getirilmesi olduğunu bildirdi.
   Â
YALKIN'A ELEÅžTÄ°RÄ°
 
Yeni Oluşum Grubu lideri Suat Yalkın'ın yönetime eleştirileri konusunda Palandöken, ''Bugüne kadar bu işlerden sorumlu genel başkan yardımcısıydı. Niye halletmek için bir çabada bulunmadı. Mevcut yönetim içinde birlikte hareket ediyordu. Esnaf için niye bu çalışmaların eksik kaldığını söylemedi, ayrı bir oluşum içine girdi?''diye sordu.

Haberin Devamı

Bu eleştirileri yapacak insanın Yalkın olmaması gerektiğini yineleyen Palandöken, dolayısıyla bugüne kadar olan hem yürütme kurulunda hem başkanlar meclisinde hiç tenkit edilmeyen Yalkın'ın böyle bir oluşumun içinde bulunmasının mantık ölçüsünde olmadığını savundu.

Demokraside muhalefetin olabileceÄŸini ancak eleÅŸtirilerin haklı olması gerektiÄŸini vurgulayan Palandöken, ''Esnafın yara almaması lazım. Burada gerçekten dükkanını kapatma noktasına gelmiÅŸ esnafın böyle kavgalardan uzak durması gerektiÄŸine inanıyoruz'' diye konuÅŸtu.Â
   Â
HEDEFLER
 
Yeni dönemde hedeflerini de anlatan palandöken, ilk hedeflerinin hiper ve gros marketlerin bir kurala bağlanması ile ilgili yasanın yasalaşması, ikinci hedeflerinin de esnaf ve sanatkar odalarının işyeri açmada, yerel yönetimlerine yerine ruhsatları vermesi olduğunu kaydetti.

Palandöken, üçüncü hedeflerinin ise esnaf ve sanatkarın sıkıntıları hükümete aktarılırken, bu sıkıntıları yaşayan meslek kuruluşu ile birlikte hareket edilmesi olduğunu söyledi ve ''Gerekirse esnaf eylem yapacak'' dedi.

Esnafın korunmasını içeren Anayasanın 73. maddesine mutlaka işlerlik kazandırılacağını da anlatan Palandöken, oda ve federasyonların işlevlerinin belirleneceğini, uzun vadede AB'ye entegre olunacağını belirtti.

Haberin Devamı

Palandöken, seçimi kazanacaklarına olan inancını dile getirdi.
        Â
YENÄ° OLUÅžUM GRUBU
 
Mevcut yönetime muhalif ''Yeni OluÅŸum Grubu'ndan'' Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları BirliÄŸi (ANKESOB) BaÅŸkanı Ali Rıza Ercan ise yarın yapılacak genel kurul için bir benzetme yaparak, ''Fatih, 29 Mayıs 1453'te ortaçağı kapattı yeni çağı açtı. Biz de 29 Mayıs'ta delegelerin oylarıyla sessiz, sinmiÅŸ, sindirilmiÅŸ dönemin kapanmasını ve yeni bir beyaz dönemin açılmasını istiyoruz''  dedi. Â
   Â
KISA, ORTA VE UZUN VADEDE YAPILACAKLAR
 
Seçileceklerine olan inancını dile getiren Ercan, seçilmeleri durumunda yapacaklarını kısa, orta ve uzun vade olarak üçe ayırdı.

Haberin Devamı

Kısa vadede, esnaf ve sanatkarın finans ve pazarlama sorununu çözeceklerini, sosyal güvenlik primlerinden kesilen kesintileri kaldırtacaklarını, esnafın Bağ-Kur'da yaşadığı sağlık hizmetlerinden yararlanamama durumunu masaya yatıracaklarını anlatan Ercan, esnafın dış dünyadaki rakipleriyle mukayese edilebilir ölçüde açılımını sağlayacaklarını kaydetti.

Orta vadede Türkiye esnaf ve sanatkarın haritasını çıkartarak lokal sorunlara lokal çözümler üreteceklerini kaydeden Ercan, uzun vadede ise AB mevzuatını inceleyerek, yasal prosedürleri de yerine getirdikten sonra, başta pasaport olmak üzere, mal mübadelesi ve sirkülasyonu ile ilgili gelişmeleri ortaya koyacaklarını söyledi.
   Â
''KENDÄ° BANKAMIZI Ä°STÄ°YORUZ''
 
AB ile rekabet için kredi konusunu gündeme getireceklerini kaydeden Ercan, buna karşılık devletten ''ulufe'' istemeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Ercan, şöyle devam etti: "Bizim devletten istediğimiz; TESK'i bırakınız, Avrupa'daki kooperatif sistemini Türkiye'ye getirelim... Kooperatifçilik sistemi içerisinde bankacılık sistemini geliştirerek, kendi bünyemize uygun sistemi hayata geçireceğiz. En kötü ihtimalde biz AB'de benzerleri olan tüm esnafı kucaklayan kooperatif bankacılık sistemini Türkiye'ye yerleştireceğiz.'' dedi.
 Â
Ercan, ''Bundan da önemlisi, sessiz kalmayacağız, sinmeyeceğiz, sindirilmeyeceğiz'' şeklinde konuştu.

YALKIN'A ELEÅžTÄ°RÄ°LERE CEVAP
 
Yeni Oluşum Grubu'nun lideri Suat Yalkın'ın zaten yönetimde olduğu yönündeki eleştirilere karşılık ise Ercan, 1998 yılında yapılan genel kurulda Derviş Günday'ın tek adam olmak için bir karar çıkartarak, o güne kadar konfederasyon genel başkan yetkileri ile donatılmış olan  Yalkın'ın yetkilerini elinden aldığını savundu.
  Â
Ercan, ''Åžimdi siz pasif olduÄŸunuz yerde hangi verimi verebilirisiniz. Günday, çeÅŸitli ortamlarda , (Suat Yalkın isterse görevi bırakırım) dedi. Ama ne bıraktı, ne de böyle bir ÅŸeye teÅŸebbüs etti. Åžimdi Yalkın (adayım) diyor, o zaman Günday'ın bırakması gerekmez mi etik açısından?'' diye sordu.Â

Haberin Devamı

Her delege gibi Yalkın'ın da aday olma hakkı olduÄŸunu vurgulayan Ercan, ''Neden elimizdeki deneyim ve bilgi birikiminden yararlanmayalım'' dedi.Â

Genel Kurul delegelerine yönelik olarak da Ercan, delegelerin vicdanlarının sesini dinlemesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!