TESK: Artık sessiz kalmayacağız

Güncelleme Tarihi:

TESK: Artık sessiz kalmayacağız
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 30, 2002 12:14

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday, Halk Bankası kredilerinin yeniden yüzde 55'den yüzde 70'e çıkarılmasına tepki göstererek, Başbakan Ecevit'i artık sessiz kalmayacakları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

TESK tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Günday, konuyla ilgili görüş ve eleştirilerini Başbakan Bülent Ecevit'e bir mektupla iletti.

Günday, Başbakan'a gönderdiği mektupta, dört hafta önce ''esnafa müjde'' diyerek kooperatif kredileri faiz oranını yüzde 75'den yüzde 55'e indiren hükümetin, aradan bir ay süre geçtikten sonra faiz oranlarını yeniden yüzde 70'e yükseltmesinin anlamını kavramakta güçlük çektiklerini bildirdi.

Her türlü destek ve teşvikten yoksun tutulmasına karşın, var olma çabasında, canını dişine takan esnaf ve sanatkarların, giderek dayanma gücünü yitirdiğini ifade eden Günday, mükelleflerin sosyal ve ekonomik olumsuzlukları gözetmeden uygulanan istikrar programları nedeniyle, ekonomik sıkıntılara göğüs germeye çalışan esnaf ve sanatkarın, gelen icralar nedeniyle evlerine ekmek dahi götüremediklerine işaret etti.
 Â
Son iki yıl içinde TESK'e kayıtlı olan on binlerce esnafın kepenk kapattığını, işini bıraktığını ya da işini devrettiğini hatırlatan Günday, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

''Olumsuzlukların bu kadar çeşitlendiği bir dönemde, esnafa destek ve teşvik bir zorunluluk iken, kredi faizlerini yüzde 55'ten yüzde 70'lere yükselterek bunun tersini yapmak, en hafif deyimiyle akla aykırıdır.
 
Bu zorunluluk yerine getirilmezse esnaf tümüyle kepenk indirecek, bunun sonunda da Türkiye, dünyada esnafı olmayan tek ülke durumuna gelecektir.

Hükümetimizin beklentisi bu ise ya da artık hiçbir şey umurunda değilse, bundan yana olmayacağımızın, bunun için sonuna kadar direneceğimizin bilinmesini isterim.''

Günday, gönderdiği mektupta, kooperatif kredi faizlerinin 1 Nisan 2002 tarihinden geçerli olmak üzere, yüzde 70'e, temerrüt faiz oranının ise yüzde 100'e yükseltilmesi karşısında sessiz kalamayacaklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!