Terzioğlu: Karar ilaç fiyatlarını artıracak

Güncelleme Tarihi:

Terzioğlu: Karar ilaç fiyatlarını artıracak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2018 11:25

ABD Başkanı Donald Trump’ın bir süredir kaldırılacağını söylediği Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA), Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenen G20 Zirvesi’nde imzalanan anlaşmayla sona erdiği bildirildi.

Haberin Devamı

BUNUN yerine ABD-Meksika-Kanada arasında yeni bir anlaşma sağlandı. Kısaca USMCA olarak adlandırılan anlaşmanın metni, ABD Ticaret Temsilciliği web sitesinde de yayımlandı.

Anlaşma, bu ülkelerdeki ilaç endüstrisiyle ilgili de bir takım yeni düzenlemeler içeriyor. Amerikan Türk İş Geliştirme Konseyi (ATBD Council) Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, bu yeni gelişmenin hükümetin desteğiyle Konsey olarak bir süredir yürüttükleri Milli İlaç projesinin önemini daha da artırdığını ve bu projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

USMCA’nın bu üç ülkenin refah ve zenginlik için birlikte çalışmasına yönelik ortak iradesini ifade ettiğinin altını çizen Terzioğlu, bu anlaşmaya eklenen yeni kurallara göre biyolojik ilaçların veri koruma süresinin 10 yıla uzatıldığını belirtti. Terzioğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

USMCA kapsamındaki fikri mülkiyet hakları ve geçerlilik süresi revizyonları, global ilaç şirketlerinin elini güçlendirerek sektördeki rekabeti azaltacak ve biyolojik ilaç fiyatlarını artıracak. İlaç endüstrisi yarattığı doğrudan ve dolaylı etkilerle ekonomik büyümeyi tetikleme potansiyeli en yüksek endüstrilerden biridir. Ülkemiz açısından bakıldığında küresel yarışta rekabet edebilmemiz için sadece pazar büyüklüğü önemli değildir. Ekosistem ve Ar-Ge çalışmaları da son derece önemlidir.

Türkiye’nin ekonomik büyümesini daha da hızlandırmak için ilaç sektörü odaklı politikalarının yürütülmesi gerekiyor. Bu nedenle teknoloji transferi odaklı, uluslararası rekabete uygun biyolojik ilaç geliştirmeye ve üretmeye yönelik ulusal politikaların ve teşviklerin uygulanması, uluslararası pazarlarda rekabetçi konuma ulaşmamıza ve ekonomik büyümemize doğrudan katkı sağlayacak. Söz konusu yeni anlaşmayla, ruhsat onayı verildiği ilk tarihten itibaren en az beş yıl boyunca “yeni farmasötik ürünlerin” güvenilirlik ve etkinliğine ilişkin gizli testlere veya diğer verilere jenerik üreticilerin atıf yapması da yasaklanıyor. Tüm bunlar hükümetimizin büyük desteğiyle yürüttüğümüz Milli İlaç projesinin önemini daha da artırmıştır.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!