Tepki alımı için ‘Bernanke’ bahanesi

Güncelleme Tarihi:

Tepki alımı için ‘Bernanke’ bahanesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2013 00:46

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke’nin geçen hafta cuma günü geç saatlerde dile getirdiği, ‘krizin beşinci yılında büyümenin henüz arzu edilen düzeyde olmadığı’ yönündeki sözleri, bugün tepki alımlarıyla yukarı yönlü açılması beklenen piyasa için ‘iyi bir bahane’ olarak yorumlandı.

Haberin Devamı

Geçen haftayı beklentilerin üzerinde gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından morallerin bozulmasıyla yüzde 2.51’lik düşüşle kapatan piyasanın bugün, tepki alımlarıyla pozitif açılması ancak bir süredir etkili olan satış baskısının sürmesi bekleniyor. Borsa İstanbul (BIST) Endeksi ve gelişmekte olan piyasalar geçen hafta Cuma günü, 125 bin olacağı tahmin edilen ABD tarım dışı istihdam verilerinin 204 bin olarak gerçekleşmesini, ‘İstihdam verileri iyi geldi, Fed tahvil alımını azaltma kararını Aralık ayında alabilir’ şeklinde yorumlayarak eksiye dönmüştü. BIST geçen Cuma gününü yüzde 2.34 oranında düşüşle 74 bin 37 puandan kapatmıştı.
Ancak, bu verinin ardından yine Cuma günü Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Jacques Polack konferanslar dizisinin kapanış oturumunda söz alan Bernanke, 2008 krizi sonrası alınan tedbirlerle finansal sektörde yaşanan sorunların derinleşmeden kontrol edildiğini ancak büyümeye geçişin arzu edilen hızda olmadığını vurguladı. Bernanke’nin bu sözlerle tahvil alımını azaltmak için henüz istenilen ortamın oluşmadığını ima ettiği yorumlarına neden oldu. Bernanke’nin sözlerinin veya ABD ekonomisine ait bir ya da birkaç verinin tek başına tahvil alım programına yönelik karar alınması için yeterli olmadığını belirten analistler, “Piyasanın niyeti belli. Bir süredir Türkiye dahil, gelişmekte olan ülkelerde dalgalanma sürüyor. Bu yıl sonuna kadar da sürecek.

BEN BİTİRMEYECEĞİM

Bernanke’nin konuşması olmasaydı da, bu kadar düşüşün ardından piyasada mutlaka tepki alımı olurdu ama bu arada Bernanke’nin son sözleri de, düşen piyasaya girmek için bahane olarak kullanılır” değerlendirmesini yaptı.
Bazı analistler de, Bernanke’nin bir süredir piyasalara ‘tahvil alımını ben başlattım ama ben bitirmeyeceğim’ mesajını verdiğini, son konuşmasının da yine bu mesajı destekler yönde olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Dışa bağımlılık daha da artacak

? ACAR Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı da, Ben Bernanke’nin sözlerinin tepki alımı için yeterli bir sebep olarak gördüğünü belirterek, “Fed, tahvil alımını azaltma yönündeki kararını verinceye kadar daha önüne çok veri gelecek. Açıklanan her veri de, piyasaları etkilemeye devam edecek. BIST’in de dahil olduğu bu süreçte dışa bağımlılık daha da artacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!