Temizel:"Sürpriz uygulama yok"

Güncelleme Tarihi:

Temizel:Sürpriz uygulama yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2000 00:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Türkiye Bankalar Birliği yöneticileri, İstanbul'da bu sabah biraraya geldi. Toplantının ardından bir açıklama yapan BDDK Başkanı Zekeriya Temizel, bankacılık sektöründe sürpriz uygulamalarla bundan sonra karşılaşılmayacağını vurguladı
Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Zekeriya Temizel, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile yapılan toplantıda, sektörde son zamanlarda, özellikle son bir hafta içinde ortaya çıkan ve kriz olarak algılanan olayların değerlendirildiğini bildirdi.

Son olayın sistemin kendisini test etmesine bir araç olduğunu belirten Temizel, sorunlar ortaya çıktığı zaman sistemin kendi iç dinamiklerini çalıştırmak suretiyle yeniden sağlıklı yapıya kavuştuğunu söyledi.

Zekeriya Temizel, ''Sistem kendisini test etmiştir. Şu anda artık tüm dünya finans çevrelerinde bilinmektedir ki, Türkiye bu olayları yaşamış olsa bile, nedeni ne olursa olsun bu tür olaylardan sonra sağlıklı bir şekilde bunun dışına çıkabilmektedir'' dedi.

Ertelenen toplantının devamı

BDDK Yönetim Kurulu ile Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu'nun 17 Kasım Cuma günü yapacakları toplantı, BDDK Başkanı Zekeriya Temizel'in uçağının, İstanbul'daki sis nedeniyle Ankara'da hareket edememesi üzerine ertelenmişti.

Bankalar Birliği'nin Ak Merkez'deki ofisinde gerçekleşen toplantıya, BDDK Yönetim Kurulu'ndan Başkan Zekeriya Temizel, 2. Başkan Biltekin Özdemir ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Türkiye Bankalar Birliği de, Osman Tunaboylu başkanlığındaki 15 kişiden oluşan Yönetim Kurulu Üyeleri ile toplantıda temsil edildi. Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri arasında, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Halkbank Genel Müdürü Yenal Ansen de bulundu.

Toplantıda, bankacılık sektöründeki son gelişmeler ve mali sektörün durumu konularının ele alındı.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Temizel, bankacılık sektörüne yönelik dedikoduların sektöre zarar verdiğini ve Türkiye'nin neredeyse itibarını zedeleyecek konumlara kadar ulaştığını belirterek, bankacılık sisteminin sağlığı için dedikodu mekanizmasının kesinlikle bitirilmesi gerektiğini bildirdi.

Böyle bir olaya dünyanın en güçlü sistemlerinin, ABD bankacılık sisteminin bile dayanamayacağını belirten Temizel, "Özellikle sizlerden istirhamım, böyle sabahtan akşama kadar, 'Şu banka batıyor, bu banka batıyor' diye bir sistemin üzerinde konuşulmaz. Böyle bir şeyler gerektiği zaman yasalar gereği ne gerekiyorsa o yapılır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, eline sopayı alıp da, sendeleyecek olanın kafasına birşeylerle vuracak kurum değildir" dedi.

Zekeriya Temizel, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile yapılan toplantının ardından yaptığı açıklamada, BDDK'nin, sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için gereken düzenlemeleri yaptığını söyledi.

Koyduğu kuralların, uluslararası standartlarda Basel Komitesi'nin kuralları olduğunu vurgulayan Temizel, sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşturulması için konulan kuralların sektörde herhangi r olumsuzluk yaratmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Türk bankacılık sektöründe yapılan düzenlemelerin sadece sektörün Türkiye'deki görünümüne yönelik düzenlemeler olmadığını ifade eden Temizel, "Bu düzenlemeler uluslararası finans sektörüne ve finans çevrelerine verilen mesajlardır" dedi.

Türkiye'deki bankacılık kurallarının da artık uluslararası normlarda olduğuna işaret eden Temizel, "Sistemin sağlığı için alınmış kurallar, bundan sonra da alınacak, sistemde herhangi bir sorun yaratmaksızın sistemi daha güçlü bir hale getirmek üzere devam edecektir" diye konuştu.

Sürpriz olmayacak

Zekeriya Temizel, "BDDK'nin sektörle ilgili alacağı kararlar Bankalar Birliği ile mutlaka tartışılacak, yani bankalar, bankacılık sektörü, hiçbir şekilde sürpriz uygulamalarla karşı karşıya kalmayacaktır" dedi.

Özellikle sektöre dönük olarak yaratılan dedikoduların sektöre gerçekten zarar verdiği, artık bunun sektörle de sınırlı kaadığının,Türkiye'nin neredeyse itibarını zedeleyecek konumlara kadar ulaştığı bir gerçek olduğunu vurgulayan Temizel, bu konuda basına önemli bir görevin düştüğünü kaydetti. Zekeriya Temizel, şöyle devam etti:

"Bu tür dedikodulara, dedikodu menakizmalarına itibar etmek suretiyle sistemde olumsuzlar yaratılmasının önüne hep beraber geçmemiz gerekiyor. Böyle bir olaya, dünyanın en güçlü sistemleri biledayanamaz.

Her Allahın günü neredeyse BDDK'ya bankalar kapattırılıyor, bankalar açılıyor, sıraya diziliyor, sayısı azalıyor, sayısı çoğalıyor. Böyle bir olay olamaz. Olması da mümkün değil. Sistemin sağlığı için yapılanlar zaten yapılıyor. Bunlar sisteme ve sektöre zarar vermez, ama dedikodu verir. O nedenle de sistemi sağlıklı bir şekilde işlemesi için, bu dedikodu mekanizmasının kesinlikle bitirilmesi gerekir. Biz saydam, herkesin ulaşabileceği bir bilgi sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Sektörle ilgili olarak şimdiye kadar yapılanların hiçbirisi kamuoyundan gizlenmemiştir. Anında kamuoyuna haber verilmiştir. Kurulumuz bu saydamlığı bundan sonra da sürdürme kararlılığındadır."

Başka banka var mı?

Temizel, "Fon'a devredilecek başka banka var mı?" sorusu üzerine de, şunları söyledi:

"Özellikle sizlerden istirhamım, böyle sabahtan akşama kadar, 'şu banka batıyor, bu banka batıyor' diye bir sistemin üzerinde konuşulmaz. Bu sağlıklı bir kafa yapısı da değildir. Sağlıklı bir sosyal sistem de değildir. Bu tür dedikodulara ve sürekli bu şekilde konuşmalara ABD bankacılık sistemi bile dayanamaz. Böyle bir şeyler gerektiği zaman yasalar gereği ne gerekiyorsa o yapılır. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, eline sopayı alıp da, sendeleyecek olanın kafasına birşeylerle vuracak kurum değildir. Sistemin sağlığınıkorumak için varolan bir kurumdur."

Fondaki bankalara ilgi

Temizel, Fon'daki bankalara olan ilgi ve gelen başvurulara ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

"Görünürdeki ilgi çok yüksek. Şu aşamada Fon'dan banka almak veya Fon'daki bankaların hisselerine sahip olmak isteyenlerin başvuruları sürüyor. Şu anda çok başvuru var, ama bunların hepsi efektif hale dönüşür mü, dönüşmez mi bunu bizim izin verdiğimiz yatırımcılar bankaları incelemesinden sonra göreceğiz."

Temizel, bir başka soru üzerine de, yabancı ilgisinin daha fazla olduğunu söyledi.

Son yaşanan kriz

Son olayın sistemin kendisini test etmesine bir araç olduğunu belirten Temizel, sorunlar ortaya çıktığı zaman sistemin kendi iç dinamiklerini çalıştırmak suretiyle yeniden sağlıklı yapıya kavuştuğunu söyledi.

Zekeriya Temizel, "Sistem kendisini test etmiştir. Şu anda artık tüm dünya finans çevrelerinde bilinmektedir ki, Türkiye bu olayları yaşamış olsa bile, nedeni ne olursa olsun bu tür olaylardan sonra sağlıklı bir şekilde bunun dışına çıkabilmektedir" dedi.

Olumsuzluklardan arındırıldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Zekeriya Temizel, Fon'daki bankaların sistemde olumsuzluk yaratan tablolardan arındırıldığını ve gecelik piyasalarda artık yüksek faizle para toplamadıklarını bildirdi.

Temizel, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu ile 2 saati aşkın süre yapılan toplantının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda, bankacılık sektörünün yanı sıra son gelişmelerin, özellikle de son zamanlarda bankaların polisiye olaylarla beraber anılmasına ilişkin olayların değerlendirildiğini söyledi.

Temizel ayrıca, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndaki bankalarının satışıyla ilgili eylem planına ilişkin değerlendirmeler yapıldığını, Fon'da bulunan bankaların 8'inin mali bünyelerinin güçlendirilmesi, aktif kalitelerinin artırılmasından sonra satışı ile ilgili süreci ne şekilde olacağının konuşulduğunu belirtti.

Özellikle Fon'daki bankaların dünden itibaren artık sistemde olumsuzluk yaratan tablolardan arındırılmış durumda olduğunu belirten Temizel, "Gereken kaynak kendilerine sağlandı. Aktif yapıları güçlü hale geldiği için gecelik piyasalarda artık yüksek faizle para toplamıyorlar. Banka faiz düzeninde herhangi bir olumsuz etkileri olmuyor" dedi.

Bedeli kim ödeyecek?

Temizel, daha sonra soruları yanıtlarken de, "Son olayların bedelini kim ödeyecek?" şeklindeki soru üzerine, Türk bankacılık ve finans sektörüyle ilgili olarak gereksiz yere başlatılan bu olayın sonuçlarının elbetteki bir sürü kesimi etkileyeceğini, aman bundan en fazla zarar görenlerin yine bu işi başlatanlar olduğunu bildirdi.

Temizel, "Şunun altını belirterek bir daha çizeyim, sonucunu çok iyi hesaplamadan atılacak bir adım, yaratılacak olan güvensizlik ortamının gerçekten belirli sorunlar yaratacağını artık Türkiye gördü.Bu anlamda Türkiye kendini test etti. Hatta uluslararası güvenliğini de sağladı. Belki önümüzdeki günlerde bunun yararı da görülecektir" diye konuştu.

"Ağzınızı dikin"

BDDK Başkanı Temizel, bedeli kimin ödeyeceğine ilişkin ısrarlı soruüzerine de, "Ödeyenler ödediler. Bu tür olaylarda birileri elinde silahla bekleyip hata yapanı bir şey yapıyor gibi olay yoktur. Sektörün, sistemin tamamı sağlıklı bir sistemin işlemesi için gereken işlemleri yapmışlardır. Dedikoduyu yapmayı engelleyen bir şey var mı ortalıklarda? İnsanların ağzını dikme olanağınız varsa dikin..." ifadesini kullandı.

Bundan sonra inşallah Türkiye'nin bu tür olaylarla karşılaşmayacağını belirten Temizel, "Aynı olayın tekrar yaşanmayacağına garanti verilebilir mi?" şeklindeki soru üzerine, şöyle dedi:

"Hiçbir şeyin garantisi verilemez. Burası bir polis devleti veya tamamen kontrollü bir ekonomi değil. Dolayısıyla gelecekte de böyle hatalar yapıldığı zaman, böyle bir olaylar ortaya çıkabilir. Önemli olan böyle durumlarda paniğe kapılmadan soğukkanlığı korumaktır, yapılması gerekenleri yapmaktır."

Son olaylardaki dedikodu yayılmasına neden olan bankaların isminin belli olup olmadığının sorulması üzerine de, Temizel, "Bu konudaki şeyler söylenmez size biliyorsunuz" dedi.

Zekeriya Temizel, Merkez Bankası'nın 1.5 milyar dolar piyasa vermesine ilişkin görüşlerini açıklarken de, bütün kurumların üzerlerine düşen işlevleri böyle bir durumda yerine getirdiklerini kaydetti.

BDDK Başkanı Temizel, "Kurul olarak bir sıkıntınız var mı? Size müdahale ediliyor mu?" sorusuna da, kesinlikle herhangi bir müdahalenin olmadığını, bunun gerek yasal, gerekse kurulu oluşturan kişilerin yapıları gereği mümkün olmadığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!