Temizel: Enflasyona karşı kimseyi korumam

Güncelleme Tarihi:

Temizel: Enflasyona karşı kimseyi korumam
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Vergi Reformu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında konuşan Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, enflasyon muhasebesi isteklerine karşı çıkarak, ‘‘Enflasyon bir toplumsal sorundur. Belli kesimleri enflasyondan koruyup, diğer kesimleri korumamak olmaz' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu vergi reformunu görüşmeye başladı. Maliye Bakanı Temizel, TOBB ve benzeri işveren kuruluşlarının talebi olan enflasyon muhasebesine karşı çıktı ve ‘‘Enflasyon bir toplumsal sorundur. Belli kesimleri enflasyondan koruyup, diğer kesimleri korumamak olmaz' dedi.

Temizel, tasarıyı TBMM Plan ve bütçe komisyonuna sunarken yaptığı konuşmada, tasarıya çeşitli kesimler tarafından yöneltilen eleştirileri de yanıtladı. Temizel, bazı kesimlerin enflasyon muhasebesinin tasarıda yer almamasını eleştirdiğini belirterek, Türkiye'nin temel sorunun enflasyonu kurumsallaştıracak düzenlemeler yapmak olmadığını ifade etti. Enflasyon muhasebesine geçişteki uluslararası standardın üç yıl üst üste yaşanan enflasyonun basit toplamının yüzde 100'ü geçmesi olduğunu hatırlatan Temizel, Türkiye'nin gelecek üç yıl içerisinde enflasyon sorununu çözmek zorunda olduğunu bildirdi.

Temizel, 2000 yılına kadar Türkiye'nin enflasyon sorununu çözememesi halinde, yasa yapma gibi bu tür alanlara demokrasi dışı güçlerin hakim olabileceği görüşünü yineledi. Eflasyonun bir toplumsal sorun olduğunu vurgulayan Zekeriya Temizel, ‘‘Bu nedenle belirli kesimleri enflasyondan koruyup, diğer kesimleri korumamak olmaz. Bir tarafta enflasyondan korunan, diğer tarafta ise enflasyon altında inim inim inleyen bir kesim yaratamayız' diye konuştu.

MEMNUN OLAN YOK

Temizel, ‘‘Türkiye'de uygulanan vergi sisteminden memnun olan bir Allah'ın kulunun bulunmadığını’’ söyledi. Devletin vergi gelirlerinin yarısının faiz ödemelerine gittiğini belirten Temizel, ‘‘Türkiye'de vergi sistemi, kazanılmayan gelirden vergi alınması, kazanılan gelirden ise vergi alınamaması nedeniyle içinden çıkılmaz hale gelmiştir’’ dedi. Temizel, sırtüstü yatarak elde edilen gelirlerin vergi dışı bırakıldığını ifade etti.

AZINLIK KARŞI

Temizel, tasarıya toplumun yalnızca yüzde 10'nun karşı çıktığını ifade etti. Temizel, Menkul Kıymet alım satım kazançlarının vergilendirilmesi konusunda kıyamet koparıldığını belirterek, ‘‘Biz bu ekonomik faaliyeti ortadan kaldırmak niyetinde değiliz. Yalnızca her Allah'ın günü Borsa'dan alım satım yapılıyorsa, bundan kar ediliyorsa, bu gelirde belli bir oranı aşarsa vergilendirilmesinde ne sakınca vardır’’ dedi.

Bakan söz isteyen bürokratı azarladı

Komisyon toplantısında daha önce başvurulmayan bir yöntemle kitle örgütlerinin temsilcilerine de söz verildi. Türk-iş, TESK ve TÜRMOB temsilcileri görüşlerini dile getirdiler. Eleştirilere kızan bakan söz alarak, ‘‘Siyasilerin konuşmasına hükümet olarak yanıt verme hakkımız var, ama burada çoğu yasayı tam anlamamaktan kaynaklanan eleştirilere ne sıfatla yanıt vereceğiz’’ dedi. Bu

gelişmenin ardından Hazine Müsteşarlığı'ndan bir bürokrat el kaldırarak, kitle örgütlerinin temsilcilerinin ardından tasarı hakkında konuşmak istedi. Komisyon başkanı, ‘‘Kamu bürokratlarına değerlendirme için söz vermiyoruz, onlar bakana karşı sorumlular’’ dedi. Temizel ise bürokrata , ‘‘Devlet adına konuşma yapma hakkını kimden alıyorsun’’ diye azarladı. Bürokrat ‘‘Özür dileyerek’’ yerine oturdu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!