Temizel, ASO Başkanı'na ‘işletme körüsünüz’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Temizel, ASO Başkanına ‘işletme körüsünüz’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ile Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, ASO 1997 Ödülleri töreninde ekonomik krize yönelik önlemler konusunda kürsüden tartıştı. Çağlayan'ın, ‘işletme körlüğü’’ içinde olmakla ve ekonomik krize karşı yeterli önlem almamakla suçladığı Bakan Temizel, ‘‘Herkes kendisinin bildiği şeyi, başkalarının bilmediği varsayımıyla hareket ediyor’’ dedi.

ASO Başkanı Çağlayan, küresel kriz ile sıkı maliye politikaları nedeniyle iç ve dış talepte önemli daralmalar olduğunu hatırlatarak, ‘‘Bütün uyarı ve önerilerimize rağmen adeta bir işletme körlüğü içinde olanlar krize karşı yeterli tedbirleri alamadı’’dedi.

GEÇİCİ VERGİ TEHDİDİ

Çağlayan, geçici vergi ertelenmezse, sanayicinin vergi ödeyemeyeceğini veya kapılarına kilit vurabileceğini söyledi. Siyasetçileri hükümeti kuramayarak Türkiye'nin 45 gününü ziyan etmekle suçlayan Çağlayan, sosyal güvenlik sisteminde reform yerine asgari ücretin artırılmasını da eleştirdi. Çağlayan, siyasetçilere, ‘‘Birkaç oy için çalışma barışını bozacak, ekonomik dengeleri sarsacak, ülkenin geleceğini sıkıntıya sokacak, politik fırsatçılığa yol açacak tutum ve davranışlara girmeyelim’’ diye seslendi.

KARAMSARLIK BULAŞICIDIR

Çağlayan'ın ardından kürsüye gelen Bakan Temizel, Başkan'ın sözlerine tepki gösterdi. Çağlayan'ın karamsar bir tablo çizdiğini söyleyen Temizel, ‘‘Karamsarlık bulaşıcıdır. Söylenen herşeyin, doğuracağı etkilerin iyi hesaplanması gerekir’’ diye uyardı. Kimsenin elinde sihirli bir güç bulunmadığını vurgulayan Temizel, Türkiye'nin kriz nedeniyle 1998 yılını belirli tahribatla kapattığını, ancak çok fazla etkilenmediğini ifade etti. Temizel, uluslararası finans kuruluşlarının raporlarında Türkiye için, ‘‘Türkiye güvenilir bir ülkedir. Çünkü yükümlülüklerini yerine getirme bakımından dışarıya tamamen bağlı değildir’’ ifadelerinin yeraldığını anımsattı ve sorumluluk üstlenenlerin bunun bilincinde olduklarını belirterek kendisini savundu.

DEMİREL ORTAYI BULDU

Ödül törenine katılan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Çağlayan ile Temizel arasında ‘orta yolu’ bulmaya çalıştı. ‘‘Bugünlerde, ne herşeyi toz pembe görmek, ne de panik sebebi görmek, her ikisi de yanlıştır’’ diyen Demirel, güncel sıkıntıların bulunduğu bir yerde, hükümetlerin ve devleti temsil edenlerin işlerinin zor olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, sanayici ve işadamlarına sabırlı, gerçekçi ve tedbirli olmalarını önererek, ‘‘Kolunuzu bir yere kıstırmak istemiyorsanız hesabınızı kitabınızı bilin’’ diye seslendi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!