Telsim'de 50-60 yıllık yasaya sığınamazlar

Güncelleme Tarihi:

Telsimde 50-60 yıllık yasaya sığınamazlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2003 01:58

TELSİM raporunu hazırlayan Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Ömer Arasıl, 50-60 yıl önceki yasalara güvenilerek konuların legalize edilmeye çalışıldığını belirterek, Telsim dosyasının bu yasalara göre değerlendirilecek bir konu olmadığını söyledi.

Uzanların'ın, Telsim'deki hisselerinin yüzde 50'den fazlasını haber vermeden satmasıyla ilgili dosyayı inceleyen Arasıl, Ticaret Kanunu'ndaki ‘‘Hisse devirlerinde ilan ve tescil zorunluluğunun olmadığı’’na ilişkin maddeye güvenilerek, konuların legalize edilmeye çalışıldığını belirtti.

50-60 yıl önceki Ticaret Kanunu hükümlerinin telekomünikasyon gibi dinamik bir sektörlerde uygulanamayacağını belirten Arasıl, ‘‘Telsim mevcut mevzuata göre değerlendirilemez’’ dedi.

Telsim'le ilgili raporun önümüzdeki günlerde tamamlanacağını ve kurul üyelerine sunulacağını belirten Arasıl, 50-60 yıl öncenin şartlarıyla hazırlanan yasalarla telekomünikasyon sektöründe yaşanan sıkıntıların aşılamayacağını söyledi.

Telsim dosyasını da değerlendirirken mevcut mevzuata göre değil günün şartlarına göre değerlendirme yapmak zorunda olduklarını belirten Arasıl, ‘‘50-60 yıl önceki Ticaret Kanunu hükümlerinin bu dinamik sektörlerde uygulanabilme şansı yok’’ dedi.

Devletin bir hukuk devleti olduğunu belirten Arasıl, bu konuda gerekirse kurul olarak adli makamlardan tavsiye alacaklarını, hukukun gereklerini yerine getirerek, günün koşullarını da gözönüne alarak karar verileceğini belirtti. Arasıl şöyle konuştu:

‘‘Telekomünikasyon gibi dinamik, bilginin, erdemin, niteliğin ön planda olduğu bir sektörde yasalar günün gereklerinin gerisinde kalıyor. Böylesine bir ortamda hukuğun açıkları kullanılarak yapılan illigal davranışlar legalize edilmeye çalışılıyor.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!