Telsim’i hortumladılar

Güncelleme Tarihi:

Telsim’i hortumladılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2002 02:21

Financial Times, Motorola ve Nokia'nın açtığı dava haberinde, Uzanlar'ın ellerindeki medya gücü ile Ankara'ya bile şantaj yaptığını yazdı.

ABD'li iletişim devi Motorola ve Finlandiyalı Nokia'nın 3 milyar dolarlık alacaklarının tahsili için New York'ta Bölge Mahkemesi'nde Uzanlar hakkında açtığı dava dosyası suç ansiklopedisi gibi. Dava dosyasında zorbalık, rüşvet, haraç, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi sayısız suçlamaya hedef olan Uzanlar'ın Telsim'i de hortumladıkları kaydediliyor.

Motorola ve Nokia'nın, Uzan Ailesi aleyhinde görülmemiş suçlamalarla New York'ta açtığı davada Telsim'in ‘‘hortumlandığı’’ iddiası da yer alıyor. New York'un Manhattan kesimindeki ABD Bölge Mahkemesi'nde açılan dava dosyasının 31'inci maddesine göre Uzan Ailesi, yatırımcılar ve mal temin eden şirketlerden yasa dışı yollardan ‘‘hileli’’ olarak elde ettiği paraları, kendi kontrolündeki şirketler (Telsim gibi) aracılığıyla Türkiye dışına çıkardı. Bu paralar yurt dışında ‘‘aklandıktan’’ sonra ya Uzan Ailesi'ne ait diğer şirketlere transfer edildi, ya da aile üyeleri tarafından kişisel amaçlarla kullanıldı. Aile üyeleri illegal olarak elde edilen bu paraları New York'a transfer ettiler ve davalılar bu kentte apartman daireleri ve ofisler satın alıp, Park Avenue'deki bir binada büro kiraladılar ve ticari işlerinde kullandılar. Dava dosyasında şu ifade yer alıyor:

‘‘Örneğin sadece Telsim'le ilgili olarak, şirketin operasyon gelirlerinden milyonlarca dolar, her ay Uzanlar tarafından hortumlandı.’’

SIEMENS'İ DE DOLANDIRDILAR

Dava dosyasında Uzan Ailesi'nin Motorola ve Nokia dışındaki ‘‘kurbanlarına’’ da geniş biçimde yer veriliyor. En kapsamlı yeri de Siemens'le ilgili bölüm işgal ediyor. Uzanlar'ın Siemens'i nasıl dolandırdığını içeren bölüm 183'üncü maddeyle başlıyor ve bu şirketin Türkiye'deki şubesi olan Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin başına gelenlerle Motorola ve Nokia'nın yaşadıkları arasında paralellikler bulunduğu belirtiliyor.

Uzan Ailesi'nin Siemens'e olan 25 milyon dolar borcunu ödemek için Nokia'dan bu meblağı temin ettiği, ancak bu parayla Siemens'e olan borcunu ödemediği kaydedildi. Bunun üzerine Siemens Telsim'le olan ilişkisini keserek dava açtı.

Dosyanın 186'ıncı maddesine göre ticari ihtilaflarında Star Gazetesi'ni ‘‘şantaj’’ aracı olarak kullanan Uzanlar, Siemens'in eski ve yeni yöneticileri olan Arnold Hornfeld ve Zafer İncecik'e de gazeteleri aracılığıyla ‘‘zorbalık ve şantaja’’ başvurdu. Gazetenin 5 Aralık 2000 günkü sayısında Arnold Hornfeld'in TBMM'den 1 milyon dolar hortumlamakla suçlandığı ve kendisine ‘‘elektronik hortum’’ yakıştırmasında bulunulduğu belirtiliyor.

Dosyada, Siemens'in yanı sıra, Çukurova Elektrik hissedarları, Italstrade/Fintecna, Nowa Huta Çimento, Saatchi&Saatchi'nin Türkiye bağlantısı, Mehmet Cansun ve Kamera Reklam, Ericsson ve Başarı Elektronik'in sahibi Ferda Yıldız'ı dolandırma girişimlerine geniş yer veriliyor. Böylece, Uzan Ailesi'nin geçmişten gelen bir ‘‘davranış biçimi’’ sergileniyor. Ardından, sayfalarca, Motorola ve Nokia ile Uzanlar arasındaki ilişkiler ve iki şirkete yönelik suç unsuru oluşturan eylemlere yer veriliyor. Davada, ‘‘davalılar' olarak, Kemal Uzan, Cem Cengiz Uzan, Murat Hakan Uzan, Melahat Uzan, Aysegül Akay, Antonio Luna Betancourt, Unikom İletişim Hizmetleri, Standart Pazarlama, Standart Telekomünikasyon Bilgisayar Hizmetleri AŞ. gösteriliyor. Dosyada, Uzanlar'ın New York'taki gayri menkulleri ve adresleri de yer alıyor.

Uzanlar'ın şantaj listesi dosyaya girdi

NEW YORK'ta dava dosyasında, Uzanlar'ın şantaj yaptığı, dolandırdığı şirketler listesi şöyle yer aldı:

Siemens

Çukurova Elektrik hissedarları

Italstrade/Fintecna

Nowa Huta Çimento

Saatchi&Saatchi- Türkiye

Mehmet Cansun

Kamera Reklam

Ericsson

Başarı Elektronik-Ferda Yıldız


Ankara'yı gazete ve TV ile tehdit ettiler

Financial Times, dün Uzanlar'ın ellerindeki medya gücünü çıkarları için nasıl bir şantaj silahı olarak kullandıklarını anlattı. ABD yönetiminin Ankara'ya Uzanları borçlarına sahip çıkmaya zorlaması için baskı yaptığı hatırlatılan yazıda, ‘‘Fakat yetkililer ve hatta rakip şirketler, grubun kendine ait iki sansasyonel yayın organı Star Gazetesi ve Star TV aracılığıyla kişilere ve kuruluşlara saldırılarından korkuyorlar’’ denildi. Yazıda, Star TV'yi ‘‘kendi sahiplerinin yararına hareket etmekle’’ suçlayan RTÜK'ün, kanalı geçen ekim ayında 6 gün kapattığı; televizyonu İş Bankası ve rakip medya kuruluşlarına asılsız saldırılarda bulunmakla suçladığı da hatırlatıldı.

Dava dosyasında hangi suç sözcükleri var?

ExtortIon:

Zorbalık, şantaj.

To sIphon:


Hortumlamak.

Fraud:


Hile, dolandırıcılık.

RacketeerIng:

Haraç alma.

StealIng:

Hırsızlık yapmak.

Money Laundry:

Para aklama.

IntImIdatIon:

Sindirmek, gözünü

korkutmak, yıldırmak.

HackIng:

Bilgisayar korsanlığı.

ConspIracy:

Fesat tertibi, entrika.

TrIck:

Hile, oyun, desise.

Cheat:


Hile, dolandırıcılık,

aldatma.

Defraud:

Dolandırmak, aldatmak, üç kağıda getirmek
.

CrImINal fraud:

Ağır cezaya giren dolandırıcılık.

ExtortIon:


Gasp, zorla-kanunsuz şekilde almak.

BrIbIng:

Rüşvet verme.

Racketeer:

Şantajcı, haraççı.

PremedItated

and unlawful attempt:

Taamüden hukuk dışı teşebbüs.

Illegally obtaIned assets:

Kanunsuz yoldan

mal edinme.

Mob avtIvIty:

Gangster faaliyeti.

Racketeer Influenced

and Corrupt Organizations :

Şantaj amaçlı

yolsuzluk örgütü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!