Telsim, 4 milyar 550 milyon dolara dünya devi Vodafone’un

Güncelleme Tarihi:

Telsim, 4 milyar 550 milyon dolara dünya devi Vodafone’un
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2005 00:00

TMSF’nin 2 milyar 804 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkardığı Telsim’de ihaleyi 4 milyar 550 milyon dolarlık fiyatla dünya devi İngiliz Vodafone kazandı. 4 firmanın katıldığı ihalede Kuveytli MTC ile yarışan Vodafone, 4 milyar 350 milyon dolar ile başlattığı yarışı 200 milyon dolar üzerinde tamamladı.

TÜRKİYE’nin en büyük ikinci büyük GSM operatörü Telsim’in dün yapılan ihalesinde 4 milyar 550 milyon dolarla en yüksek fiyatı dünyanın en büyük mobil telekomünikasyon operatörlerinden olan İngiliz Vodafone’nun şirketi Vodafone Telekomünikasyon A.Ş. verdi.

6 TEKLİF AÇILDI: Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nu (TMSF) tarafından Swissotel’de gerçekleştirilen ihalede 2 milyar 804 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılan Telsim için, 6 teklif değerlendirmeye alındı. İhale kapalı zarfla verilen tekliflerin konulduğu şeffaf kutunun açılmasıyla başladı. Zaflardan çıkan en yüksek teklif 4 milyar 350 milyon dolar ile Vodafone Telekomünikasyon’nun oldu. En yüksek teklifin yüzde 70’ine ulaşan diğer tekliflerle oluşturulan kısa listeye 4 milyar dolarlık teklifi ile Kuveytli MTC Telekomünikasyon, 3 milyar 300 milyon dolarlık teklifi ile Mısırlı Orascom Akdeniz İletişim Hizmetleri ve 3 milyar 168 milyon dolarlık teklifiyle de Dubaili Uluslararası Yatırım ve Telekomünikasyon girebildi.

MTC İLE VODAFONE ARTIRDI: Vodafone’nun verdiği fiyat üzerinden geçilen açık artırmada pey en fazla 100
/images/100/0x0/55ea1320f018fbb8f869c04f
milyon dolar olmak üzere 20 milyon dolar ve katları olarak belirlendi. Henüz fiyat artımına geçilmeden MTC ekibi ilk molayı isterken, 5 dakikalık aranın ardından da Orascom ekibi bu hakkını kullandı. artırımı Vodafone devam ettirdi. Uluslararası Yatırım’ın istediği mola ile kesilen ihale, MTC’nin fiyatı 4 milyar 410 milyon dolara çıkarmasıyla sürdü. Bu teklifinin ardından açık artırmada hiç teklif vermeyen Orascom yeniden süre isterken, bu aşamadan sonra da ihale tamamen MTC ile Vodafone arasında geçti. Her iki ekibin 20 milyon dolarlık artırımlarla sürdürdüğü yarış Vodafone’un verdiği 4 milyar 550 milyon dolarla 10’uncu artırımda son buldu.

BEDELİN YÜZDE 62.2 ÜZERİNDE: Böylece kapalı zarfla verdiği teklifin 200 milyon dolar üzerine çıkan Vodafone ihaleyi kazanan şirket oldu. Bu fiyat Telsim için belirlenen değer muhammen bedelin de yüzde 62.2 üzerinde gerçekleşti. Saat 11’de başlayan ve toplam 1 saat 15 dakika süren ihalenin sona ermesinin ardından bir açıklama yapan Komisyon Başkanı Mehmet Çalışkan, MTC’nin de açık artırımda yükseldiği 4 milyar 530 milyon dolar ile ihale süreci bitene kadar bağlı olduğunu açıkladı.

Borçlardan sonra Hazine’ye 3.3 milyar dolar kalacak

TMSF’nin batık İmar Bankası ’ndan kaynaklanan alacakları nedeniyle satışa çıkardığı Telsim’in satışından elde edilecek 4 milyar 550 milyon dolarlık rakamdan Hazine’ye kalacak para 3.3 milyar dolar civarında olacak. Telsim Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Tunç’un verdiği bilgiye göre, Fon’un eline geçecek tutar üzerinden Vodafone yüz de 18 KDV ödeyecek. Rakamın yapılacak teknik hesap sonrası ortaya çıkacağı belirtilmekle birlikte, SSK, vergi, Telekomünikasyon Kurumu gibi borçların ödenmesi ve Motorola ile Nokia ile yapılan protokollerin ardından elde 3 milyar 298 milyon dolar kalacak. 2023 ’e kadar geçerli GSM lisansı bulunan Telsim’in devrinin ise mart ayını bulmaması bekleniyor.

Abone başına değeri Turkcell’i geçti

TELSİM’e verilen 4 milyar 550 milyon dolar bedel, pazar lideri Turkcell’in abone başına değerini geride bıraktı. Dünkü piyasa değeri olan 11 milyar dolar civarında olan Turkcell’in abone başına değeri 412 dolar civarındayken, 4.55 milyar dolarlık fiyatla Telsim’in abone başına değeri 466 dolar düzeyine çıktı. Dünya standartlarına göre de GSM şirketlerinin abone değeri başına değeri 500 dolar olarak ölçülüyor.

Motorola’ya 410 milyon dolar düştü

TELSİM’den 900 milyon dolar civarındaki tüm alacağını 500 milyon dolara Bayındırbank’a temlik eden Motorola, şirketin 2.5 milyar doların üzerinde bir fiyatla satılması halinde fazla kısmın yüzde 20’sini daha almak üzere bir protokol imzalamıştı. Buna göre Amerikan Telekomünikasyon devi Motorola fazla kısım olan 2 milyar milyar 50 milyon milyon doların yüzde 20’si olan 410 milyon doları da alacak. Böylece Motorola alacaklarını Telsim’den 910 dolar olarak tahsil etmiş olacak. Telsim’in diğer alacaklısı Finlandiyalı Nokia ile ise borç tasfiyesi konusunda 150 milyon dolardan az olmamak üzere satış fiyatının yüzde 7.5’i karşılığında bir anlaşma yapılmıştı. Buna göre Nokia’ya da 341.2 milyon dolar ödenecek.

Helalleştik : Motorola Türkiye Genel Müdürü Murat Öngör Telsim’in 4.55 milyar dolar karşılığında satılmasından dolayı sevinç duyduklarını dile getirerek, ‘500 milyon doları peşin olarak tahsil etmiştik. Satış sonrası bize yapılacak 410 milyon dolar ödemeyle Motorola’nın alacağımız kalmayacak. Motorola olarak defteri kapattık, helalleştik’ dedi. Öngör, gösterdikleri başarı ve şeffaf bir ihale süreci oluşturdukları için TMSF ve Telsim yöneticilerine teşekkür etti. Telsim’in altyapısının yüzde 95’inin Motorola tarafından inşaa edildiğini hatırlatan Öngör, ihale öncesinde de kendilerinden yeni bir yazılım istendiğini açıkladı. Motorola’nın Vodafone ile farklı ülkelerde çalıştığını, bu çalışmaların özellikle cep telefonu alanında olduğunu hatırlatan Öngör, Türkiye’de de Vodafone ile altyapı alanında çalışma yapma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.

NOTLAR... (Nilgün KARATAŞ)

İhale TMSF satışlarında artık olağan hale gelen şeffaf kutunun ortaya getirilmesiyle başladı. 5 Aralık’tan bu yana Bayındırbank kasasında saklanan kutu elektrikli testere ile kesilirken salondaki yabancıların gülümsediği gözlendi.

Kutudan ihaleden çekilen Endeks’in de zarf çıktı. Bu zarf açılmadan şirket temsilcilerine teslim edildi.

Katılımcı şirketlerin danışmanları ve basın mensupları ile 100’den fazla kişinin izlediği ihalede, yabancılar için simultane çeviri yapıldı. Pey aşamasında kesilen çeviri konuşmalarda devreye girdi.

Molalarla kesilen ihalede fiyat artırımı sırasında da uzun süreli duraksamalar oldu. TMSF Tahsilat Dairesi Memuru Mehmet Pazvantoğlu’nun ‘ihale ediyorum-etmiyorum’ sözleri zaman zaman gülüşmelere neden oldu.

İVodafone’un da basın toplantısı için ayrı bir salon tutması, kazandığına ilişkin yazılı bir açıklama hazırlaması dikkat çekti.

İhalenin 4.55 milyar dolarda sona ermesi salonda şaşkınlık yarattı. Fiyatın 5 milyar doların üzerine çıkacağı yönündeki beklentiler bunda etkili oldu.

Dubaili Etisalat, ihalenin en şaşırtan grubu oldu. Türk Telekom’u Oger’e kaptıran Etisalat, bu kez daha kararlı olduğu yönünde mesajlar vermesine rağmen teklifi muhammen bedelin altında kalınca elendi. Kısa listeye giremeyen diğer şirket de Rusya’dan Sistema Telekomünikasyon oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!