TeliaSonera ve Alfa New York’ta evlendi Turkcell için bastıracak

Güncelleme Tarihi:

TeliaSonera ve Alfa New York’ta evlendi Turkcell için bastıracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2009 00:00

Turkcell’in ortaklarından İsveçli TeliaSonera ve Rus Alfa, Çukurova Holding’e karşı güç birliği yaptı. İki ortak Turkcell’deki doğrudan ve dolaylı hisselerini New York Borsası’na açık yeni bir şirkette birleştirirken, bu şirket Turkcell İletişim’in yüzde 42’sini kontrol edecek. İki yabancı ortak Turkcell’de yönetimi ele geçirmeye çalışacak.

TÜRKİYE’nin en büyük GSM operatörü Turkcell İletişim’in 3 ortağı arasındaki çekişme yeni bir boyut kazandı. Çukurova Grubu’nun kavgalı olduğu ortakları İsveçli TeliaSonera ve Rus Alfa, hukuki uyuşmazlıklarını sona erdirmek için Turkcell’de bulunan doğrudan ve dolaylı paylarını New York Borsası’nda işleme açık yeni bir şirket altında birleştirme kararı aldı. Böylece Alfa ve TeliaSonera’nın Turkcell İletişim’de doğrudan ve dolaylı kontrol ettiği hisselerin oranı yüzde 42’ye çıkacak. Buna bir de Alfa’nın kontrolünde olduğu öne sürülen Nadash ve Henri Services adlı iki Rus ve Kazak yatırımcının elindeki yüzde 8.22’lik hissenin eklenmesi durumunda TeliaSonera-Alfa ortaklığının, Turkcell’deki doğrudan ya da dolaylı kontrolündeki hisse oranı yüzde 50.22’ye ulaşacak.

90 milyon aboneli operatör

TeliaSonera ve Altimo’nun, Rus MegaFon ve Turkcell’deki doğrudan ve dolaylı sermaye paylarını yeni bir şirketin çatısı altında birleştirmek amacıyla imzaladıkları anlaşma ile Rusya, Türkiye ve BDT ülkelerinde, 90 milyondan fazla aboneye sahip uluslararası bir GSM operatörü kurulacağı belirtildi. TeliaSonera’dan yapılan açıklamada, yeni şirketin bir Batı ülkesinin hukukuna tabi olarak kurulacağı ve New York Borsası’na kote olacağı ifade edildi. Açıklamada, “Bugüne kadar hissedarlar arasında yaşanan ihtilaflar göz önüne alınarak kurulan yeni şirkette, çoğunluk hissedarların onayı olmadan hiçbir hissedar kontrolü ele geçiremeyecek. Yeni kurulacak şirketin yönetim kurulunda bağımsız üyeler bulunacak. Çoğunluk hissedarların yönetim kurulundaki temsilcileri arasında görüş ayrılığı çıktığı zaman bağımsız yönetim kurulu üyelerinin kararları geçerli olacak. Yönetim Kurulu Başkanı bağımsız üyeler arasından seçilecek” denildi.TeliaSonera Başkanı ve CEO’su Lars Nyberg, Altimo ile devam eden anlaşmazlıkların çözülmesi için birlikte çaba gösterdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bu anlaşmanın asıl kıymeti hayata geçince ortaya çıkacak. Turkcell ve MegaFon’un kontrol ve hissedar yapılarının gelişmesinin yanı sıra varlıklarının değeri de artacak.”

Küresel lider olacağız

Altimo CEO’su Alexei Reznikovich ise, anlaşmanın her iki şirketin de uzun süredir devam eden Turkcell hisseleri açmazına bir çözüm bulmasına yardımcı olacağını söyledi. Reznikovich, “Şirketlerimiz Megafon ve Turkcell hisseleri bir araya geldiğinde kontrol sağlamasıyla doğal ortaklar haline geliyor. Bu durum mobil telekom sektöründe yeni bir küresel lider yaratmak ve ortak bir çalışma prensibinde buluşmak için iyi bir zemin oluşturuyor.”

3 ortağın çekişmesi nereden nereye geldi

Çukurova Holding, 2005’te TMSF’ye Pamukbank ve Yapı Kredi Bankası’na olan borçlarını ödemek için kaynak arayışında TeliaSonera’ya yüzde 27.3’lük doğrudan ve dolaylı Turkcell İletişim hissesini 3.1 milyar dolara satma kararı almıştı. Böylece TeliaSonera’nın hissesi, doğrudan ve dolaylı olarak yüzde 64’ü aşacaktı.
Ancak bu görüşmeler yürürken Çukurova TeliaSonera’dan vazgeçerek sürpriz bir manevrayla 3.3 milyar dolarlık finansman paketi öneren Rus Alfa Grubu’yla anlaşınca TeliaSonera’nın kendisine haksızlık yapıldığı savıyla uluslararası tahkim davaları açmıştı.

Geçen ağustos ayında, Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Mahkemesi’nden, Çukurova Holding’in Turkcell İletişim’in yüzde 51’ini kontrol eden Turkcell Holding’deki hisselerini 3.1 milyar dolara TeliaSonera’ya vermesiyle ilgili karar çıktı. Çukurova buna uymaması halinde TeliaSonera’ya 1.8 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Bu kararın uygulanması TeliaSonera’nın istediği 3.1 milyar dolarlık Turkcell Holding hissesinin artık Çukurova Holding’i ait olmamasından dolayı gerçekleşmedi.

Çünkü Çukurova Holding, Rus Alfa Grubu’yla anlaşırken, yurt dışında Çukurova Telekom’u kurdu. Turkcell Holding’deki hisselerde bu şirkete devredildi. Alfa da Çukurova Telekom’a ortak olup, Turkcell’de Holding’te söz hakkı kazandı.

TeliaSonera ve Çukurova Holding arasındaki hukuki süreç devam ederken, Çukurova Holding Rus ortağıyla da ihtilafa düştü. Alfa Grubu, Çukurova’ya Turcell Holding ve Turkcell İletişim için bir bölümü hisse devri olmak üzere 3.3 milyar dolar vermişti. Bunun 1.8 milyar dolarlık bölümü de kredi şeklindeydi. Ama Çukurova Holding ödemede sorun çıkarınca bu kez Alfa’yla hukuki süreç başladı.

Turkcell’de Çukurova yine etkin kalacak

TeliaSonera’nın doğrudan ve dolaylı hisse oranı yüzde 37 olmasına rağmen Turkcell İletişim’i Turkcell Holding yönetiyor.
Turkcell Holding’de çoğunluk Çukurova Telekom Holding’de bulunuyor.
Çukurova Telekom Holding’de ise yüzde 51 hisse Çukurova Holding’e, yüzde 49 hisse ise Alfa Telecom’a ait.
Bu nedenle en büyük hissedar olmamasına rağmen Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet, Turkcell İletişim’in yönetiminde daha etkin rol oynuyor.

Çukurova ile anlaşmazlıkları çözmek için kolları sıvadık

TELIASONERA ve Altimo’nun, birleşme kararının ardından yeni şirketin kurulabilmesini mümkün kılmak için aralarında ve Çukurova Grubu ile yaşanan tüm anlaşmazlıkların hızla giderilmesi için “kolları sıvadığı” vurgulanan açıklamada, bu işbirliği çerçevesinde Altimo’nun, Çukurova Grubu’nun dolaylı Turkcell hisselerine sahip olarak, bu hisseleri ek ücret talebi olmaksızın yeni şirkete aktarması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Açıklamada, ileride doğabilecek olası anlaşmazlıklara karşı da önlem alan ortaklık yapısının, Altimo’nun, Fintur Holding’in hakim hissedarı olan ve herhangi bir hisse satışına öncelikli itiraz hakkına sahip TeliaSonera’nın, Fintur bünyesindeki Turkcell hisselerini adil piyasa değeri üzerinden satın alarak Fintur Holding’in tamamına sahip olmasını da desteklediği ifade edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!