TeliaSonera, ’tahkim’de kazandı Turkcell’de ’patronluk’ istiyor

Güncelleme Tarihi:

TeliaSonera, ’tahkim’de kazandı Turkcell’de ’patronluk’ istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2009 00:00

Çukurova Holding’le, İsveçli TeliaSonera arasında 2005’ten beri devam eden Turkcell Holding’deki ’hisse’ tartışması, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Tahkim Mahkemesi’nden çıkan ’Hisseleri ver’ kararıyla yeni bir aşamaya girdi. TeliaSonera Avrasya Başkanı Tero Kivisaari, "Türkiye’deki kanunlara göre de talepte bulunacağız" diyerek, Turkcell’de "patronluğu" istediklerini bildirdi.

ÇUKUROVA Holding’le, İsveçli ortağı TeliaSonera arasında davalarla devam eden Turkcell’deki ’hisse’ tartışması, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Tahkim Mahkemesi’nin kararıyla yeni bir aşamaya girdi. Turkcell İletişim’in doğrudan ve dolaylı ana ortaklarından TeliaSonera, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Tahkim Mahkemesi’nin Çukurova’nın kalan tüm Turkcell Holding hisselerini TeliaSonera’ya vermesi yönünde karar aldığını açıkladı. TeliaSonera, diğer ana ortak Çukurova Holding’in, Turkcell İletişim’in yüzde 51’le kontrolünü elinde bulunduran Turkcell Holding’deki hisseleriyle ilgili dava açmıştı.

1.8 milyar dolar tazminat

TeliaSonera’nın web sitesinde yer alan açıklamada, "Cenevre’de bulunan mahkeme, Çukurova’nın söz konusu hisseleri 3.1 milyar dolarlık nakdi konu eden anlaşma karşılığında TeliaSonera’ya vermesi gerektiğine, ancak Çukurova söz konusu hisseleri vermezse TeliaSonera’nın Çukurova’dan yaklaşık 1.8 milyar dolarlık tazminat talep edebileceğine karar verdi" denildi.

Sahipliğin çözülmesi zor

Açıklamada, "TeliaSonera, Çukurova’nın hisseleri verip vermeyeceğini veya verebilecek durumda olup olmadığını bilmiyor ancak sahiplik sorununun kısa zamanda çözülmesini beklemiyor" değerlendirmesi yapıldı. Halka açık Turkcell İletişim’in yüzde 51’i, Turkcell Holding’in elinde bulunuyor. Turkcell Holding’in yüzde 52.91’i Çukurova Telecom Holding’te, yüzde 47.09’u da bir TeliaSonera iştiraki olan Sonera Holding BV’ye ait bulunuyor. Çukurova Telecom Holding’in de yüzde 51’ine Çukurova Holding, yüzde 49’una da Alfa Telecom Turkey sahip. Buna göre, Turkcell Holding’in dolaylı olarak yüzde 47.09’u TeliaSonera’ya, yüzde 25.93’ü Alfa Telecom Turkey Ltd’e ve yüzde 26.98’i Çukurova şirketlerine ait bulunuyor.

TeliaSonera Avrasya Başkanı Tero Kivisaari, Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Tahkim Mahkemesi’nin Çukurova’yla ilgili verdiği kararın Türkiye’de hukuki yaptırım gücü olduğunu vurgulayarak, "Bu kararın yaptırım gücü için çalışacağız. Ne kadar süre alacağını bilmiyorum, bunu Türkiye’deki kanunlar altında talep edeceğiz. Ancak çok hızlı çözüm bulunamayacağını görüyoruz. Zaten tahkim kararı hisselerin verilmemesi durumunda 1.8 milyarlık tazminatı öngörüyor" dedi.

En büyük hissedar olacak

2005 yılında Çukurova’nın verdiği karara uymasını istediklerini dile getiren Kivisaari, "Başlangıcından beri Turkcell’de hissemiz var. Biz Avrasya ve Türkiye’ye bağlıyız ve inanıyoruz. Çukurova’dan yasal hakkımız olan hisseleri alırsak, Turkcell’deki sahiplik oranımız artacak. İşlem tamamlandığında mutlu olacağız. Turkcell’de en büyük hissedar olacağımız doğru. Böyle bir durumda da şirketi daha ileri götürürüz. Türkiye’deki telekom sektörüne aktif katılımımızı devam ettiririz" diye konuştu.

2005’te 3.1 milyar dolara satacaktı

TELIASONERA
ile Çukurova arasındaki hisse kavgasının geçmişi 2005 yılına dayanıyor. Çukurova Holding, 2005’te TMSF’ye ve Yapı Kredi Bankası’na olan borçlarını ödemek için kaynak arayışında TeliaSonera’ya yüzde 27.3’lük doğrudan ve dolaylı Turkcell İletişim hissesini 3.1 milyar dolara satma kararı almıştı. Böylece TeliaSonera’nın hissesi, doğrudan ve dolaylı olarak yüzde 64’ü aşacaktı. Ancak bu görüşmeler yürürken Çukurova TeliaSonera’dan vazgeçerek sürpriz bir manevrayla Rus Alfa Grubu ile 3.3 milyar dolarlık bir kaynak için anlaşmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!