Televizyon dizileri yaradı günlük karavan kirası 2500 liraya kadar çıktı

Güncelleme Tarihi:

Televizyon dizileri yaradı günlük karavan kirası 2500 liraya kadar çıktı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2012 00:00

Yaz dönemlerinde tatil amaçlı kullanılan karavanlar, dizi setlerinde de oyuncuların ve set ekibinin hazırlanması için kullanılıyor. Son dönemde televizyon dizisi sayısının artması, karavan sektörüne hareket getirdi. Arz yetersiz kalınca da karavan kiraları iki katına çıktı.

Haberin Devamı

TELEVİZYON dizilerinin setlerinde oyuncuların dinlenmesi, kıyafet değiştirmesi veya makyaj yapması amacıyla dizi sezonu boyunca kiralanan karavanlar, yazın da turizm dönemlerinde kamp amaçlı kullanıma açılıyor. Ancak son yıllarda kamp ve karavan turizmine olan talebin artmasının yanı sıra dizi sektörünün de büyümesiyle karavan talebi aynı dönemlerde çakışmaya başladı. Türkiye’de 4-7 bin arasında olduğu tahmin edilen karavanların sayısı, hem dizi setleri hem de turizm kiralama taleplerini karşılamakta yetersiz kaldı. Durum böyle olunca, karavan kiraları da son yıllarda iki kat yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda 100-150 liradan başlayan günlük kiralar 300 liraya kadar çıktı. Otobüs tipi karavanlarda ise günlük kiralar 2 bin - 2 bin 500 lira arasına yükseldi.
Ölü sezonu bitirdi
Soyut Karavan İş Geliştirme Müdürü Serhat Ay, sektörün iki yıldan bu yana büyük bir gelişim içinde olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de karavan çok yoğun kullanılmıyor. Yollarda genellikle yabancı plakalı karavanları görüyoruz. Karavanla turizm yeterince tanınmıyordu. Karavan turizmi Türkiye’de özellikle eğitim seviyesinin yükselmesi, insanların farklı tatil arayışına girmesiyle yaygınlaşmaya başladı. Artık Türk insanı da karavanın keyfine vardı. Özellikle yaz dönemlerinde turistlik amaçla hareketlenen sektörde kış döneminde de turizm amaçlı talep görülmeye başlandı. Özellikle yaz döneminin dışındaki dönemlerde karavanlara talep az oluyordu. Ancak bir sezon yani sonbahar ile ilkbahar boyunca dizi-film setlerinden gelen müthiş talep bu ölü sezonu bitirdi diyebiliriz. Bu durumda, iki taraftan talep çakışması yaşanmaya başladı. Normalde yaz döneminde fiyatlar yüzde 20-25 farklı oluyordu ancak şimdi karavan kiraları yüzde 50 arttı. Tamamen arz-talep meselesi. Talep arttıkça arz yetişmediği için fiyatlar arttı.”
15 bin liraya karavan
Karavan satış fiyatlarının da ithal edilen hammaddeler nedeniyle yükseldiğini kaydeden Serhat Ay, şunları söyledi: “Dolar kuru 1.50’lerden 1.75’leri yakalayınca karavan fiyatları da yüzde 20-25 artış gösterdi. Ev konforundaki karavanların fiyatı 15 ile 80 bin TL arasına geldi. Türkiye’de pek çok yerde hem turizm amaçlı hem de inşaat sektörüne yönelik olarak çalışan irili ufaklı pek çok karavan üreten firma bulunuyor. Soyut Karavan olarak biz de 1000 adet motokaravan ve çekme karavan üretme kapasitesine sahibiz.”

Haberin Devamı

Yurtdışı çekimler için de kullanılıyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki dizi setlerinde en az bir karavanın mutlaka yer aldığını söyleyen Serhat Ay, “Bu talep setin büyüklüğüne göre değişiyor. 3-4 tane karavanın kiralandığı setler de oluyor. Ancak yurtdışındaki setlerde bu sayı 10-12’ye kadar çıkabiliyor. Geçtiğimiz günlerde bir ABD dizisinin Edirne Selimiye Camisi çekimlerinde toplam 26 karavan kiralandı. Setlerin büyüklüğüne, ekibin ihtiyacına göre 3 ile 12 karavan her sette görev alıyor” diye konuştu. Ay, sanatçıların ise müzik turnelerinde otobüs tipi karavanları tercih
ettiğini söyledi.

İki yıl içinde karavan parkı 10 bine yükselir

Türkiye’de 4-7 bine kadar çıkan karavan kullanıcısının iki yıla kadar 10 bine ulaşması bekleniyor.
Türkiye’de yaklaşık 70 adet karavan kampı bulunuyor. Bu kampların büyük bir kısmı Ege ve Akdeniz bölgelerinde yer alıyor.
Sadece İstanbul’da sayıları 1000’i geçen kişi ya da kuruluş karavan kiralama işi yapıyor. Bunlardan bir kısmı bir araç kiralarken, bir kısmı da birden fazla araçla da hizmet veriyor.
Sektörün AB´deki büyüklüğü 50 milyar dolara kadar çıktı ve 170 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!