Telekom'da grev 16 Ekim'de başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Telekomda grev 16 Ekimde başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 09:51

Türkiye Haber-İş Sendikası Türk Telekom işyerlerindeki grevi 16 Ekim Salı günü başlatıyor.

Haberin Devamı

Haber-İş Sendikasıyla Telekom arasındaki 7. Dönem Toplu İş görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanmış ve sendika 14 Eylül'de grev kararı almıştı.

Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde görüşme sürecinin uyuşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle 16 Ekim Salı günü saat 8.00'den itibaren grev kararının uygulanacağını bildirerek, işveren tarafından grev kararının durdurulması halinde işe çıkmama haklarını kullanacaklarını ifade etti.

Haber-İş Sendikası Genel Merkezi'nde yapılan açıklamada, sendika üyeleri tarafından “Telekom İşçisi Greve Hazır”, “İşveren Şaşırdı, Sabrımızı Taşırdı” ve “İş Ekmek Yoksa Barışta Yok” sloganları atıldı. Başkan Akcan ve Yönetim Kurulu üyeleri, açıklama sonrasında grev gömleklerini giydiler.

Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Akcan, 7. Dönem Toplu İş Söz leşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle 14 Ekim'de grev kararını aldıklarını anımsattı. Toplu iş sözleşmesinin masa başında çözülmesi için yoğun çaba harcadıklarını fakat işveren tarafından olumlu yanıt alamadıklarını kaydeden Akcan, “Türkiye Haber-iş Sendikası grev uygulaması aşamasında dahi tavrından sapma göstermemiştir. Grevi bir fırsatçılık olarak değerlendirmeyen sendikamız grev uygulama tarihini bayram sonrasına gelecek şekilde belirlemek suretiyle halkımızın kutsal bir ayın ardından kutlayacağı bayram sevincine gölge düşürmek istememiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÜZDE 12.9 DÜŞÜŞ İSTENMESİ ONUR KIRICI

İşverenin ücretlerde aylık ortalama artış yerine yüzde 12.9 oranında bir düşüş uygulamak istediğini belirten Akcan, “Bu onur kırıcı tekliflerine gerekçe olarak ise sendika üyesi işçilerin ücretlerinin piyasa ücretleirinin yüzde 59'nun üzerinde olduğu ileri sürüldü. Sendika üyesi işçilerin ücretlerinin piyasa ücretlerinin üstünde olduğunu söyleyen işveren buna karşılık sendikamız üyelerinin dışında yaklaşık 12 bin çalışana ise çeşitli zamlar ve artan vergilerden etkilenmeyecek bir düzenleme getirmek sureti ile ücretlerinde artış yaparak aynı unvandaki çalışanlar arasındaki oluşturduğu ücret farklılığı çelişkisini izah edememektedir” dedi.

Haberin Devamı

Akcan, özelleştirme sonrasında yapılan ilk toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Türkiye'yi haberleşme alanında bir grev ile karşı karşıya bırakan yabancı sermaye ile ilgili değerlendirmeleri Türk milletinin sağduyusuna bıraktıklarını dile getirdi.

Akcan, soru üzerine, grevin genel sağlık ve güvenlik gerekçeleriyle engellenmesi halinde Türk Telekom'un kendisi ile çelişkiye düşeceğini ve bu durumun sendikanın Danıştay'da süren davasına gerekçe oluşturacağını kaydetti. Akcan, “Eğer demokrasi ile yönetilen bir ülkeye geldiyseniz buna saygı duymak zorundasınız. Biz haklarımızı sonuna kadar savunmakta kararlıyız” dedi.

TELEKOM GREVİ BAKANLAR KURULU'NA GİDİYOR

Haberin Devamı

 Türkiye Haber-İş Türk Telekom'da grev kararı aldığını açıklarken, kurum yetkilileri verilen hizmetlerin "stratejik" önemi nedeniyle Bakanlar Kurulu'nun grevi erteleyebileceğini belirtiyorlar.

Telekom, sabit hatların yanısıra, tüm GSM operatörleri ve İMKB ile finans piyasalarının teknik alt yapısınıda sağlıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm haberleşme ağı da Telekom üzerinden yapılıyor. Hükümetin benzeri stratejik sektörlerde grevi iki ay erteleme ve durdurma yetkisi bulunuyor.

"KÖTÜ NİYETLİ PERSONEL OLURSA.."

Türkiye Haber -İş'in aldığı grev kararının ardından gözler Bakanlar Kurulu'na çevrildi. türk Telekom yetkilileri, grev olması durumunda belli sayıda personelin çalışacağını belirtirken, "Ancak grev nedeniyle oluşacak gerginlik ve kişilerin olası 'kötü niyetleri' durumunda Türkiye'nin sağlıktan, finans piyasasına, askeri haberleşmeye kadar tüm sistemleri çökebilir" iddasında bulunuyorlar.

Haberin Devamı

Türkiye'deki uydu, GSM operatörlerinin alt yapısı, İMKB ve Merkez Bankası'nın tüm data sistemleri ve internet hizmetlerinin Telekom tarafından sağlandığını belirten yetkililer, bu çerçevede Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Bakanlar Kurulu'na grevin erteletilmesi yönünde görüş bildireceğini belirtiler.

10 GÜNLÜK SÜRE VAR

Türkiye Haber-İş'in grev için 16 Ekim tarihini açıkladığını anımsatan yetkililer,"Önümüzde daha pazarlık ve uzlaşma için 10 gün var. Uzlaşma yarım saatte masada sağlanabilir. Grev hem Türkiye hem de çalışanlar için daha olumsuz bir sonuç getirecektir" değerlendirmesi yaptılar.

Sendikanın açıklamalarının pazarlık çerçevesinde olduğuna inandıklarını belirten yetkililer, "10 gün boyunca pazarlık sürecek. Uzlaşma olmazsa bile Bakanlar kurulu'nun grevi ertelemesi çok büyük olasılık. İki tarafta pazarlıkta kozlarını ortaya koyacak" değerlendirmesi yaptılar.

Haberin Devamı

Yetkililer, Türk telekom'un her ne kadar "özelleşse" de, stratejik önemi nedeniyle toplu sözleşme pazarlığında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da devrede olduğunu anımsatan yetkililer, son kararı Bakanlar kurulu'nun vereceğine dikkat çektiler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!