Telekom'a şartlı vize

Güncelleme Tarihi:

Telekoma şartlı vize
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sezer, IMF'den gelecek 10.4 milyar doların önünü açtı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Türk Telekom'la ilgili kararnameyi, iki maddesini çıkarttırarak onayladı. Telekom'un yüzde 33.5'ini alacak ortağa genel müdürü atama hakkı ile mali konularda eşit hak tanıyan iki madde hemen ÖYK kararı olarak devreye sokuldu.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, hem koalisyonda, hem de Çankaya ile hükümet arasında sorun yaratan Telekom'un satışına ilişkin Kararname'yi, sorun yaratan iki maddesinin çıkarılması üzerine onayladı. Sezer'in isteği doğrultusunda hükümet Kararname'den Telekom'un yüzde 33,5'unu alan stratejik ortağın İcra Kurulu'nda yönetimi ele geçirme ve genel müdürü belirleme hakkı ile mali konular ve personel atamalarında söz sahibi olmasını sağlayan iki madde çıkarıldı. Ancak, Cumhurbaşkanı'nın Kararname'yi imzalamasının hemen ardından, Kararname'den çıkarılan bu iki madde Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı haline getirildi.

Türk Telekom'un özelleştirilmesiyle ilgili Kararname krizinin aşılması, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile son varılan 10.4 milyar dolarlık anlaşmanın önündeki önemli bir engeli de kaldırmış oldu. Kararnamenin Köşk'te bir süre bekletilmesi ve Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün de muhalefeti, piyasada ‘‘veto kuşkusu’’ uyandırmıştı. Ancak, Başbakan Bülent Ecevit, 6 Aralık'ta IMF'yle varılan anlaşmayı açıklarken, 14 Aralık'ı Türk Telekom'un özelleştirilmesi açısından milat olarak ilan etmişti.

TELEFON PAZARLIĞI

Kararnamenin imzalanması sırasında Çankaya ile hükümet arasında yoğun pazarlık yaşandı. Ekonomiye destek sağlamak amacıyla hazırlanan Telekom'un yüzde 33,5'unun satışına ilişkin kararnamenin, yüzde 33.5 hissesini satın alacak yabancı ortağa yönetimde ve mali konularda söz sahibi olma olanağı sağlayan maddelerine, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz gibi Sezer de karşı çıktı.

Bunun üzerine Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Çankaya Köşkü'ne giderek Sezer'e kararname hakkında bilgi sundu ve çekincelerini gidermeye çalıştı. Sezer, buna karşın Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün kararnameye dönük olumsuzluk içeren kendisine gönderdiği mektubunu da dikkate alarak, Kararname'yi imzalamaktan kaçındı. Yalova, bunun üzerine önceki gece yeniden Çankaya Köşkü'ne çıkarak, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu ile görüştü. Yalova, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Mesut Yılmaz ve Hüsamettin Özkan ile telefon trafiği kurarak Sezer'in iki maddenin kararnameden çıkarılması önerisini iletti. Bu öneri uygun bulundu. Kararname iki maddesi çıkarılmış şekilde yeniden hazırlandı. Sezer de bunun üzerine dün akşam kararnameyi onaylayıp Başbakanlığa gönderdi.

Hükümet de Kararnameden çıkarılan iki maddeyi Sezer'in imzasının hemen ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı haline getirilmesini sağladı. ÖYK dün akşam bu iki maddeyi aynen kabul etti ve yürürlüğe koydu.

Böylece, Telekom'un yüzde 33,5'unu alan stratejik ortağa yönetimi belirleme ve personel atamaları ile mali konularda eşit yetki sağlamaya dönük düzenlemeler kararname yerine ÖYK kararı ile yapılmış oldu.

Türk Telekom'da neler olacak?

Türk Telekom'un yüzde 33.5'i blok olarak satılacak. Yönetimde ağırlık, bu hisseleri alan ortakta olacak.

Bu kapsamda Türk Telekom genel müdürlüğü ve iki genel müdür yardımcılığı stratejik ortağa verilecek.

Yönetim kuruluna bağlı olarak çalışacak 5 kişilik icra komitesinde de çoğunluk yeni ortakta bulunacak.

Yönetim kurulunda ise, çoğunluk kamuda olacak ancak kararlar oybirliği ile alınacak.

Türk Telekom'un yüzde 33.5'ini alacak yatırımcı, aynı oranda Telekom'un GSM 1800 şebekesine de ortak olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!