Telekom’un parasını erken ödeme planı hazırlıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Telekom’un parasını erken ödeme planı hazırlıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 00:00

Türk Telekom’un yüzde 55’ini 6 milyar 550 milyon dolara alan, taksitli ödeme planını seçip, şirketin yönetimine de oturan Oger Telecom’dan, ’ödemeyi erkene alabiliriz’ açıklaması geldi. Oger Telecom CEO’su Paul Doany, "Ödemeleri hızlandırıp, zamanından erken gerçekleştirme planı pazırladık. Özelleştirme İdaresi’ne sunacağız" dedi.

TÜRK Telekom’un yüzde 55’ini 6 milyar 550 milyon dolara alan, ödemeler için taksitli modeli seçen Oger Telecom’dan, "ödemeyi hızlandırma" sinyali geldi. Oger Telecom CEO’su Başkanı Paul Doany, "Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin blok satışına dair taksitli ödemeleri hızlandırarak zamanından önce ödeme konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu yöndeki talebimizi Özelleştirme İdaresi’ne bildireceğiz" dedi.

İŞ PLANLARI HAZIR:

Paul Doany, Türk Telekom’un yüzde 55’ini devraldıktan sonra uzman bir ekip oluşturduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Oger-Türk Telekom yönetiminin birlikte oluşturduğu ortak ekipler, kritik önem taşıyan projelere odaklandı. Bu ekip, Türk Telekom, Oger Telecom, British Telecom ve BT Telconsult ve Analysis gibi kuruluşların uzmanlarından oluştu. Anlaşmalar doğrultusunda hazırlanan iş ve yatırım planları yakında yönetim kurulunun onayına sunulacak."

İLK BİLGİSAYARIM:

Yeni data hizmetlerinin Türkiye çapında gelişebilmesi için Türkiye’de bilgisayar sahipliği ve kullanımındaki artışın önemli rol oynadığını vurgulayan Doany, şunları söyledi: "Türk Telekom, kısa süre içerisinde bilgisayar kullanımını ve genişbant hizmetlerini geliştirmeye yönelik, aralarında Microsoft ve Intel ile ortaklaşa ’ilk bilgisayarım’ kampanyasının da bulunduğu yeni projelerini açıklayacak. Ayrıca, organizasyon yapımızı şirketin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenliyoruz."

5 YILLIK GEÇİŞ HAKKI:

Paul Doany, Türk Telekom çalışanlarının kamuya geçiş haklarını düzenleyen yasa tasarısını da şöyle değerlendirdi: "Yakında yasalaşacağına inandığımız kanun tasarısı, çalışanlara, Türk Telekom ile azami 5 yıla varan süre zarfında kamuya geçiş hakkını muhafaza etmeye imkan veren yeni bir sözleşmeyi imzalama şansı sunuyor. Bu yeni kanun tasarısı, şirkete karşı bir taahhüt altına girme konusunda kesin kararını vermek için zamana ihtiyaç duyan ve bu çerçevede örneğin, yeni organizasyon yapısı, performans değerlendirme sistemi gibi konularda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyen çalışanlar için ideal bir seçenek niteliği taşıyor. Bu düşüncedeki çalışanlar için farklı bir sözleşme tipi öneriliyor: Tasarı yasalaştıktan sonra imzalanacak olan 2. Tip Sözleşme’de, önerilecek olan maaş, kamuya geçilseydi alınacak olan miktarla eşit düzeyde tutulacak. Bu düzenleme, ilave olarak vergi iyileştirmesini de içerecek. Türk Telekom yönetimi, zaman içinde karar vererek 1. Tip Sözleşme’yi imzalayarak şirkette kalacak olan çalışanları, performansa bağlı ödül sistemi, başlangıç ikramiyesi ve takip eden maaş artışlarıyla teşvik etmeyi hedefliyor."

24 bine yakın çalışanın devlete dönme hakkı var

OGER Telecom CEO’su Paul Doany, 24 bine yakın Türk Telekom çalışanının tamamının ’nakle tabi’ niteliğini taşıdığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Bu da bu çalışanların, devlete dönme hakkını kullanmayı seçebilecekleri anlamını taşıyor. Şirket ya da çalışanlar tarafından bu kararın verilmesi için belirlenmiş olan süre 14 Kasım 2005’ten itibaren 5 ay’dır. Türk Telekom personelini üç kategoride değerlendirebiliriz: Şirkette kalmayı taahüt eden ve özel sektör statüsüne geçiş yapmak isteyenler, pek çok kamu görevlisi gibi iş güvencesi sebebiyle kamuya dönmeyi tercih edenler, şu anda kararını vermemiş olan ve karar vermek için biraz daha zamana ihtiyacı olanlar. Şirket bu statüde bulunan tüm personele, şartları pozisyona, deneyime (hizmet süresi) ve çalışma yerine bağlı olarak değişiklikler gösteren yeni bir sözleşme (1.Tip) önerdi. Bu sözleşmedeki güvence maddeleri, iş güvencesini ve çalışanın kendi rızası olmadan başka bir bölgeye atanmasını engelleyen bir ’çalışma yeri güvencesini’ içeriyor. Bu sözleşme tipinde gerek çalışan, gerekse şirket kamuya transfer hakkından vaz geçiyor. Çalışanların özelleştirme öncesinde geçerli olan mevzuat çerçevesinde sahip oldukları tazminat hakları dahil olmak üzere "tüm" hakları korunuyor.

13 bin 180 kişi kamuya geçiş istedi

OGER
Telecom CEO’su Paul Doany, kamuya geçiş hakkı isteyen Türk Telekom çalışanlarıyla ilgili şu bilgiyi verdi: "8 Şubat 2006 itibariyle nakle tabi 23 bin 871 çalışanın 13 bin 180’i geçiş hakkı talep etti. Geçiş hakkı talep eden personelin yaklaşık yüzde 50’si sözleşmeli, yüzde 50’si ise kapsam dışıdır. Önerilen 1. Tip ve 2. Tip sözleşme seçeneklerinin sunduğu esneklik sayesinde, çalışanların kendileri için en doğru kararı verme imkanı bulacağından şüphe duymuyoruz. Bu karar geçiş hakkını dondurmak; statülerinde değişikliğe gitmek ya da kamuya geri dönmek şeklinde ortaya çıkabilir."

EMO’dan Telekom’a bir dava daha

ELEKTRİK
Mühendisleri Odası (EMO), Oger Telekom’un şerh koyduğu imtiyaz sözleşmesine ilişkin, yürütmeyi durdurma ve iptal istemli ayrı bir dava açıldığını bildirdi. EMO’dan yapılan yazılı açıklamada, Oda’nın, Bakanlar Kurulu’nun Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin Oger Telekom’a devrine ilişkin kararına ve Rekabet Kurulu’nun kararına karşı açtığı davaların halen devam ettiği, iktidarın ise "bu davalar kesinleşmeden devir yapmayı tercih ettiği" kaydedildi. Oger Telekom’un şerh koyduğu imtiyaz sözleşmesine ilişkin yürütmeyi durdurma ve iptal istemli ayrı bir dava açıldığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: "Toplumdaki tepkileri ve hukuka aykırı savlarını dikkate almaksızın, Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin devrini yapan siyasal iktidar gelinen noktada, büyük bir telaş içerisinde yargıyı baskı altına almaya çalışmaktadır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!