Telekom’un nakidi köylere su olacak

Güncelleme Tarihi:

Telekom’un nakidi köylere su olacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2005 01:41

Türk Telekom’un özelleştirme sonrasında kamuya aktarılacak nakit fazlasının bir bölümü köy içme suları projesi için kullanılacak. Bu kaynağın bir kısmı ise demiryolları için harcanacak.

TÜRK Telekom özelleştirmesi ile birlikte gündeme gelen ve bir kanunla karara bağlanan Telekom’un fazla nakitinin idaresinin nasıl yapılacağı, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Hazine ve Ulaştırma Bakanlığı’nca belirlenecek. Fazla nakdin, kanun gereği köy içme suları ve demiryolu projelerine harcanması gerekiyor.

Fazla nakdin bir bölümünün köy içme suyu projelerine, köylere hizmet götürme birlikleri vasıtasıyla aktarılması öngörülürken, bu konuda DPT ve İçişleri Bakanlığı’nın karar vereceği vurgulanıyor.

DEMİRYOLU PROJELERİ:

Demiryollarına aktarılacak kaynağın ise tek projeye değil bir çok projeye dağıtılması düşünülüyor. Demiryollarına yaklaşık 600-700 trilyon liralık yıllık ödenek verildiği hatırlatılırken, 2006 yılı için demiryolları projelerine bu para hariç ödenek tavanı verildiği ve nakdin kullanım şekli ve miktarına ayrıca karar verileceği vurgulanıyor. Bu arada yaklaşık 2.5 katrilyon lirayı bulacak nakit fazlasının hepsinin 2006 yılında kullanılamayacağı belirtilirken, gelecek yıllara da sarkma olabileceği, nakitinin idaresinin nasıl yapılacağının, DPT, Hazine ve Ulaştırma Bakanlığı’nca belirleneceği vurgulanıyor.

AKTARIM NASIL OLACAK?:

Kanun uyarınca, Türk Telekom’a ait hazır değerlerden nakit değer olarak bırakılacak 350 milyon YTL ile dağıtılabilir kardan mahsup edilmek üzere temettü avansı olarak 16 Ocak 2006 tarihine kadar Hazine Müsteşarlığı iç ödemeler saymanlığına yatırılacak 600 milyon YTL dışında ve azami 2.5 milyar YTL’ye (2.5 katrilyon lira) kadar meblağ, Hazine’ye aktarılacak ve bütçeye gelir kaydedilecek. Bu tutardan 2006 yılında yeni demiryolu yapımı, demiryolu hatlarının bakımı, onarımı veya iyileştirilmesi ile köy içme suyu ve köy yollarıyla ilgili yatırım projeleri ve faaliyetlerine pay ayrılacak. Ancak Türk Telekom’un 16 Ocak 2006 tarihinden önce özelleştirilmesi halinde, Telekom’un hisse devir öncesindeki hazır değerleri ayrı bir hesaba aktarılacak ve buradan Hazine’ye devredilecek. Telekom’un yüzde 51’den fazla hissesinin 16 Ocak 2006’dan sonra özelleştirilmesi halinde ise Hazine’ye aktarılacak hazır değerler yatırım projelerinde kullanılamayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!