Telekom İmtiyaz Sözleşmesi'nin iptali için dava

Güncelleme Tarihi:

Telekom İmtiyaz Sözleşmesinin iptali için dava
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 14:17

Elektrik Mühendisleri Odası, Telekom İmtiyaz Sözleşmesi'nin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da açtı.

Haberin Devamı

Elektrik Mühendisleri Odası'ndan yapılan açıklamada, Telekom İmtiyaz Sözleşmesi'nin, kamuoyu denetiminden kaçırıldığı savunularak, sözleşmenin, yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dün Danıştay'da dava açıldığı bildirildi.

Açıklamada, “Oger Telecoms şirketinin, Türk Telekom'un altyapısının imtiyaz süresi sonunda kamuya devredilmesini engellemeye yönelik imtiyaz sözleşmesine şerh koyması, ne hukuki açıdan ne de kamu hizmetinin gereği olarak yapılan imtiyaz sözleşmesiyle bağdaşmamaktadır” denildi.

406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu'nun 2-b maddesinde, Türk Telekom'un altyapı mülkiyetinin görev sözleşmesi süresinin bitiminde de Türk Telekom'da kalacağının ifade edildiği anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Görev sözleşmesinin, özel bir şirkete Türk Telekom'un yüzde 55'inin devredilmesiyle imtiyaz sözleşmesine dönüştürülmüş olduğu ve yasa koyucunun söz konusu hükmü Türk Telekom'un kamu şirketi olduğu dönemde getirdiği gerçeği göz ardı edilerek, bu hüküm korunmaya çalışılmaktadır. Böylece Oger Telecoms'un mülkiyeti devretmemek için imtiyaz sözleşmesine koyduğu şerhe yasal dayanak sağlanmasının amaçlandığı ortaya çıkmıştır.
Nitekim TBMM'de bulunan Elektronik Haberleşme Yasa Tasarısı ile 406 sayılı yasanın pek çok maddesi yürürlükten kaldırılırken, Türk Telekom'un altyapı mülkiyetinin görev sözleşmesi bitiminde de Türk Telekom'da kalacağına ilişkin hüküm korunmak istenmektedir. Türk Telekom'un özelleştirilerek, kamu payının yüzde 50'nin altına düşürülmesinden sonra mülkiyetin özel şirkete devri anlamına gelecek bir uygulamaya yol açacak bu yasa maddesi Anayasa'ya aykırılık oluşturmaktadır.”

DİLEKÇEDEN

Açıklamada, dava dilekçesine de yer verildi. Dilekçede, ”Kamuoyunun denetimine açık olmayan bu sözleşmeyle ilgili toplumda yoğun kuşkular oluştuğu” savunuldu.

Haberin Devamı

Dilekçede, Türk Telekom'un devrine yönelik tüm işlemler ve hissedarların sözleşmesinin basına açık, hissedarlar sözleşmesiyle aynı gün gerçekleştirilen imtiyaz sözleşmesinin imzalanmasının ise basına kapalı toplantıda yapıldığı belirtildi. Türk Telekom'un sahip olduğu altyapının, doğal ve sınırlı kaynaklar içerisinde olduğu vurgulanan dilekçede, şöyle denildi:

Haberin Devamı

“Anayasa'nın 168. maddesi, bu tür ülke kaynaklarının devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunacağını hükmetmektedir. Dolayısıyla, telekomünikasyon altyapısının özel bir şirkete devredilmesine yönelik hiçbir sözleşme düzenlenemeyeceği gibi imzalanan sözleşmelere bu yönde bir kayıt ve şart da konulamaz.
Yeni bir yasal düzenleme yapıldığı halde, mevcut yasadaki görev sözleşmesinin bitiminde de mülkiyetin Türk Telekom'a ait olacağına ilişkin düzenlemenin yürürlükten kaldırılmaması, mülkiyetin özel şirkete devredileceğine yönelik açık bir yasal dayanak oluşturmaktadır. Bu nedenle, 406 sayılı yasanın 2. maddesinin b bendinin 3. cümlesinde yer alan 'Türk Telekom'un ana telekomünikasyon şebekesi üzerinde sahip olduğu mülkiyet hakkı görev sözleşmesi süresinin bitiminden sonra da devam eder' hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını talep ediyoruz.”

Haberin Devamı

Dilekçede, Elektrik Mühendisleri Odası olarak, Rekabet Kurulu'nun ve Bakanlar Kurulu'nun Türk Telekom'un satışına verdiği onaylara ilişkin açtıkları iki davada, halen yargı sürecinin devam ettiği anımsatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!