Telefonlar kulaktan düşmedi

Güncelleme Tarihi:

Telefonlar kulaktan düşmedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2015 11:39

Türkiye'de, yılın ilk 6 ayında telefonlar kulaktan düşmedi, parmaklar mesaj için işledi. Söz konusu dönemde aboneler, 114,4 milyar dakika telefonla konuştu, 49,8 milyar kısa mesaj attı.

Haberin Devamı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, haziran ayı sonu itibarıyla toplam ses trafiği, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 7,1 arttı. Geçen yılın 6 ayında 106,8 milyar dakika olan toplam ses trafiği, 2015 Haziran sonu itibarıyla 114,4 milyar dakika oldu.

Toplam konuşma trafiğinin dağılımına bakıldığında yıllar itibarıyla mobil arama trafik miktarı artarken, sabit arama trafik miktarının düştüğü görüldü. 2014'te, bir önceki yıla göre toplam trafik miktarı yüzde 8,2 artarak 219,1 milyar dakikaya ulaşırken, bu trafiğin yüzde 94'e yakınını mobil trafik oluşturdu.

Sabit telefonda kan kaybı sürüyor
Sabit telefon abone sayısındaki düşüş eğilimi 2015'in ilkinci çeyreğinde de devam etti. Toplam trafiğin dağılımına bakıldığında yıllar itibarıyla mobil arama trafik miktarı artarken sabit arama trafik miktarının düştüğü görüldü. 2015 yılı ikinci çeyrekte toplam mobil trafik miktarı 56,4 milyar dakika olurken, sabit trafik miktarı ise 2,9 milyar dakika olarak gerçekleşti. Bir önceki üç aylık döneme göre mobil trafik miktarı yüzde 8 arttı, sabit trafik miktarı ise yaklaşık yüzde 1,2 azaldı. 2014 yılı ikinci çeyrekte yaklaşık 55,8 milyar dakika olan toplam trafik miktarı, bu yılın ikinci çeyreğinde 59,3 milyar dakika olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Bu yılın ikinci üç aylık döneminde mobilden mobile trafik miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 8,5 artış gösterdi. Sabitten sabite arama trafik miktarı ise yaklaşık yüzde 25,1 azaldı. Bir önceki dönemle kıyaslandığında ise mobilden mobile trafik miktarı yaklaşık yüzde 8,6 artarken sabitten sabite arama trafik miktarı ise yüzde 11,5 geriledi.

Toplam trafiğin büyük bir kısmını yüzde 90,5'ini mobil işletmecilerin kendi şebekelerinde gerçekleşen ve aynı zamanda diğer mobil şebekelere doğru yapılan aramalardan oluşan mobilden mobile trafik oluşturdu.

Türkiye'de yılın ilk 6 aylık bölümünde adeta parmaklar kısa mesaj (SMS) yazmak için işledi. Bu dönemde 49 milyar 779 milyon kısa mesaj atıldı.

Haberin Devamı

SMS'e göre oldukça düşük seviyelerde olan multimedya mesaj (MMS) sayısı da söz konusu dönemde 44 milyon civarında gerçekleşti.

Bu yılın ikinci üç aylık döneminde Türk Telekom ve mobil şebeke işletmecileri toplam 7,7 milyar lira net satış geliri elde ederken, diğer işletmecilerin net satış gelirleri yaklaşık 1,9 milyar lira olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde Türk Telekom ve mobil işletmeciler toplam 1 milyar lira, diğer işletmeciler ise 179,9 milyon lira yatırım yaptı.

BAKMADAN GEÇME!