Tekstilden sonra gayrimenkulde de kayınpederine rakip oldu

Güncelleme Tarihi:

Tekstilden sonra gayrimenkulde de kayınpederine rakip oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2009 09:14

Türkiye’nin tekstil alanında en köklü aile şirketlerinin başında gelen Aydın Örme Grubu’nun yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aydın, kayınpederi Zorlu Grubu’nun patronu Ahmet Nazif Zorlu’yu yatırım konusunda takip ediyor. Karayolları Arazisi’ne 800 milyon dolar vererek gayrimenkul sektörüne hızlı bir giriş yapan Zorlu gibi damadı Yaşar Aydın’da bu alanda yaklaşık 200 milyon dolarlık bir konut projesine başladı.

Haberin Devamı

Ekonomist Dergisinden Okhan Şentürk'ün haberine göre, yaşanan kriz, birçok köklü aile şirketine havlu attırırken, yatırımını sürdürüp, üstüne üstlük krizden büyüyerek çıkanlar da var. İşte, ana uğraşı olan tekstil başta olmak üzere sağlık ve inşaat sektöründe de frene basmayıp yatırıma devam eden 20 yıllık bir geçmişe sahip Aydınlı Örme, buna en iyi örnek. Aydın Örme, Turgut Aydın Holding bünyesinde faaliyet gösteren 11 ayrı şirketin amiral gemisi konumunda.

Holding’in kurucusu; tekstilin üniversitesi kabul edilen Sultanhamam ekolünden gelen Turgut Aydın. Yaklaşık yarım asırlık bir tekstil geçmişine sahip olan Turgut Aydın, geçtiğimiz aylarda şirketlerin yönetimini üç çocuğuna devretti. Bu üç çocuğun en büyüğü olan Yaşar Aydın, başta Aydın Örme olmak üzere, Turgut Aydın Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenirken, Turgut Aydın’ın diğer iki çocuğundan Ayhan Aydın, grubun Rusya operasyonları, Aydan Aydın ise English Home markasından sorumlu oldu.

Haberin Devamı

Hemen belirtelim; grubun, çiçeği burnundaki yönetim kurulu başkanı Yaşar Aydın, aynı zamanda Zorlu Holding’in patronu Ahmet Nazif Zorlu’nun damadı. Yaşar Aydın, tıpkı tekstilde olduğu gibi en son adım attıkları gayrimenkul sektörü ile de kayınpederine rakip oldu.

İki yeni Memorial geliyor

Başta da belirttiğimiz gibi, Aydın Örme Grubu’nun tek uğraşı tekstil değil. Türkiye’nin en önemli sağlık kuruluşlarının başında gelen Memorial Hastanesi’nin tüm hisselerini 2006 yılında devralan grup, Memorial’a bu yılın sonunda biri İstanbul biri de Antalya’da olmak üzere iki yeni halka daha eklemeye hazırlanıyor.  Yaşar Aydın, toplam 65 milyon dolara mal olacak bu iki hastane yatırımı hakkında, “İstanbul Ataşehir’de 40 milyon dolarlık bir yatırımla açacağımız hastane; toplamda 21 bin metrekare büyüklüğe sahip. Bunun dışında Antalya’da hizmete açacağımız hastane ise 15 bin metrekare büyüklüğe sahip olacak bu hastane için 25 milyon dolarlık bir yatırım yaptık.”  şeklinde bilgi veriyor.

Sağlık sektöründe yurtiçinde artık satın alma yoluyla büyümeyi hedeflediklerinin altını çizen Yaşar Aydın, önümüzdeki altı ay içerisinde günlerde sürpriz bir satın alma operasyonuna imza atabileceklerinin sinyalini veriyor. Bunun dışında yurtdışında hastane kurmayı planladıklarını belirten Aydın, bu konu ise, “Azerbaycan, Makedonya, Kuzey Irak ve Arnavutluk’ta hastane kurmayı planlıyoruz. Bu arada yabancı hasta transferimiz artıyor. Çevre ülkelerden geliyor bu hastalar.” diyor.

Haberin Devamı

English Home ile atağa kalktı

Geçtiğimiz yıl üç mağazası olan ev tekstili markası English Home’u satın alan grup, bu markayla hızlı bir mağazalaşma atağına hazırlanıyor. 
Şu anda 30 mağazaya ulaştıklarına işaret eden Yaşar Aydın, bu konuda şu bilgileri veriyor:
“English Home için bugüne kadar 20 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Bu yılın sonunda 37-38 mağazaya ulaşırız. 2010 yılında da ise mağaza sayımız sanırım 75 olur. Tüm mağazaları kendimiz açıyoruz. 2 yıl içinde 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz.  Yurt dışında ise bu yılın sonunda biri Moskova’da, biri Makedonya’da ve ikisi de Kiev’de olmak üzere toplam dört mağaza açıyoruz. Gelecek yıl yurtdışı mağaza sayısını 20’ye çıkarmayı planlıyoruz.”

Haberin Devamı

Aydın Örme Grubu,  sadece ev tekstilinde mağazalaşmayı planlamıyor. Grup, daha önce kendi yarattığı bir iç giyim markası olan 90 Sixty 90(90-60-90) markası ile mağazalaşmayı planlıyor. 2010’un ortasında ilk mağazalarını açacaklarını kaydeden Aydın, bu mağazaları 90-60-90 yada başka bir adla planladıklarını, 2010 yılında ise 20 mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini ifade ediyor.
Perakendeciliğe ağırlık verdi

Tekstilde artık perakendeciliğe döndüklerini kaydeden Aydın,  önümüzdeki döneme ilişkin yatırım ve ciro hedefleri hakkında ise şunları söylüyor:

“2011 yılında artık tekstilin cirosunun yüzde 50’sinin perakendecilikten elde etmek istiyoruz. 2008’de tekstil grubunun konsolide cirosu 200 milyon dolardı. Bu yılın sonunda tekstil grubunun cirosu kriz nedeniyle 160 milyon dolara düşecek. Memorial’ın geçen yılki cirosu 100 milyon dolardı. Bu yılın sonunda ise 120 milyon doları yakalarız.  Grubun geçen yılki konsolide cirosu 500 milyon dolardı. Bu yılın sonunda da bu rakamı tutturmayı planlıyoruz.

Haberin Devamı

Aydın Örme’nin İstanbul Sancaktepe’deki tesislerini bir süre önce Adapazarı’na taşımıştık. Burada 100 bin metrekarelik kapalı alan 400 bin metrekare açık alana sahip bir fabrikamız var. Burası tam bir entegre tesis. Buraya biz 2002 yılında 80 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2004 yılında Aydın Örme’de 2 bin 500 kişi çalışıyordu. Verimliği arttırarak, bu sayıyı 600’e düşürdük.”

Beş yılda bin dönüm arazi topladı

Aydın Örme Grubu, tekstil, tekstil perakendeciliği ve sağlık dışında en son gayrimenkul sektörü de el attı. Bu alanda Aydınlı Gayrimenkul adıyla bir şirket kuran grup,  Sur Yapı ile ortaklaşa Aydınlı Örme’nin Sancaktepe’deki eski fabrika arazisine toplam bin 12 konuttan oluşacak Adapark adında bir projeye başladı. Yaklaşık 200 milyon dolara mal olması beklenen projenin ilk etabının Kasım 2011’de teslim edileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Aydın Gayrimenkul’ün bu alandaki yatırımı Adapark ile sınırlı değil elbet. Şirket, son beş yılda İstanbul’un yeni gelişme aksı içinde yer alan Silivri, Çatalca ve Beylikdüzü, dışında Yalova’da yaklaşık 1000 dönüme yakın bir arazi topladı. Yaşar Aydın, bu arsaların şu anki değerinin 25 milyon dolar olduğunu söylüyor.

A101’in en büyük hissedarı oldu

Türkiye'nin önde gelen indirim mağazası zincirlerinden A101'in ortaklık yapısı değişti. Hayat Holding'in kısa bir süre önce aldığı hisseler Aydınlı Örme Grubu’na geçti. El değiştirmenin ardından en büyük hissedar yüzde 29,8 ile Aydın Ailesi olurken, Aziz Zapsu'nun başkanlığını yürüttüğü Singapur merkezli Oligo Investment Holding'in hisse oranı ise yüzde 22,8'e geriledi. Asya Katılım Bankası da yüzde 21,8'lik pay ile üçüncü büyük ortak olmayı devam ettirdi. 9 Kasım 2009 tarihinde gerçekleşen Olağanüstü Genel Kurul sonrasında hisse değişimi tamamlanmış oldu. A101 Türkiye'nin en büyük indirim marketi zinciri BİM'in kurucusu Aziz Zapsu'nun başkanı olduğu Singapur merkezli Oligo Investment Holding tarafından Mart 2008'de kurulmuştu. Önce şirket hisselerinin yüzde 23'ünü Bank Asya'ya satan Zapsu, son olarak şirketin yüzde 30'unu da Hayat Holding'e bağlı AS Tüketim Malları AŞ'ye üç ay önce devretmişti. Perakende sektöründe 'Harca Harca Bitmez' sloganıyla yola çıkan işadamı Aziz Zapsu, BİM'den sonra A101 ile gıda perakendeciliğine geri dönüş yapmıştı. A101, kuruluşunun ilk ayında 121 mağaza sayısına ulaştı. Bir buçuk yıl içinde süratle şube açarak büyüme yolunu tercih eden şirketin bugün 410 faal mağazası bulunuyor. 2015 yılına kadar 2 bin mağazaya ulaşılması hedefleniyor. Her gelir düzeyinden müşterisi bulunan A101'de bin 992 kişi çalışıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!