Tekstilcilerden Başbakan Erdoğan'a rapor

Güncelleme Tarihi:

Tekstilcilerden Başbakan Erdoğana rapor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 16:01

TOBB Tekstil Sektör Kurulu Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, tekstilcilerin girdi maliyetleri ve kur yüzünden sıkıntılı günler geçirdiklerini, dertlerini ve isteklerini bir raporla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ileteceklerini bildirdi.

Konukoğlu, yaptığı açıklamada, TOBB Sektör Kurulu olarak tekstilin son durumu ve nereye gittiği konusunda bir raporu hükümete sunacaklarını belirtti.

Konfeksiyon, iplik ve dokuma sektörü temsilcileriyle birlikte raporun hazırlığının sürdüğünü söyleyen Konukoğlu, “Bir iki gün içinde raporu tamamlayıp, TOBB başkanına ileteceğiz. Ondan sonra da raporu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a sunacağız” dedi.

Konukoğlu, raporda en çok 3 konuyu vurgulayacaklarını ifade ederek, şöyle dedi:  “Birincisi enerji fiyatlarının yüksek oluşu. İkincisi, işçiliklerin üzerindeki vergi yüklerinin kaldırılması. Türkiye'de patrondan çıkan ile işçinin eline geçen arasında yüzde 42 fark var. 100 lira patrondan çıkıyorsa, bunun 42 lirası vergi ve fonlara gidiyor. Elektriğe gelince, TRT fonundan tutun her türlü fonlarla beraber yükselmeler var. Bunun, düşmesini istiyoruz. Üçüncü isteğimiz, KDV'nin bir an önce yüzde 8'e düşürülmesi.”

Kurun devamlı aşağı gitmesinden dolayı çok büyük miktarda ithalatın Türkiye'ye girdiğine işaret eden Konukoğlu, Türk sanayicinin zor durumda olduğunu, bu nedenle ithalatın önüne geçilmesi için kota konması veya antidamping yasasının biraz daha hızlı çalıştırılması gerektiğini söyledi.

“TEKSTİLİ GÖZDEN ÇIKARIRSAK, İŞSİZLİK MEYDANA GELİR”

Herkes tarafından mutabık kalınmasına rağmen KDV'nin bir türlü yüzde 8'e indirilmediğinden yakınan Konukoğlu, KDV inmediği zaman da kayıtsız ekonominin kayıta alınamadığını belirtti. Konukoğlu, “İşçiliklerde de yüzde 42 fark ettiği için sigortasız, sendikasız işçiler çalışıyor. O bakımdan hükümetin, eğer Türkiye'nin, herkesin kayıt altına girmesi gerekiyorsa buralarda fedakarlık etmesi lazım” diye konuştu. Abdulkadir Konukoğlu, sanayide bir kabuk değişimi yaşandığını dile getirerek, devamla şunları kaydetti: “Türkiye'de tekstil hiç bitmez, ama zaman içinde azalacak. Şu andaki tekstil belki yüzde 60'lara düşecek. Kapasite zaman içinde yüzde 40 civarında kaybolacak, ama bu kaybın en azından 8-10 yıl içinde olması lazım. Çünkü, Türkiye'de tekstil işçi ambarı. Türkiye henüz bunun yerine yeni bir sanayi koyamadı. Mesela Sanko Grubu olarak 1994 yılında bunu gördük. Tekstilin dışında yatırımlar yaptık, değişik sektörlere girdik. Holding içindeki yüzde 99 olan payını yüzde 60'lara düşürdük ki bu 10 yıl içinde yüzde 40'a inecek. Ama, herkesin böyle bir imkanı yok. Ne olacak? Devlet enerji desteği, işçi desteği ile bunu bir müddet daha taşıyacak. Zaten Türkiye'de yeni sektörler çıkmaya başladı. Otomotiv, makine sanayi, gıda büyüyor... Değişik sektörlerde büyümeler var, ama tekstil sektörünü gözden çıkarırsak o zaman birden bire bir işsizlik meydana gelir. İşsizliğin meydana gelmemesi için hükümetin bir an önce tedbir alması lazım.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!