Tekstilciler bankacılarla kriz zirvesinde buluştu

Güncelleme Tarihi:

Tekstilciler bankacılarla kriz zirvesinde buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bir süre önce Tiffany & Tomato'nun iflası ve sahibi Sedat Onur'un ortadan kaybolmasıyla başlayan tekstil-hazır giyim sektöründeki kriz tartışması üzerine, banka yöneticileriyle sektörün temsilcileri masaya oturdu. TGSD, İTKİB, MESİAD Başkanları da dün düzenledikleri ortak basın toplantısında, ‘‘Tekstil hazır giyim sektöründe kriz yok’’ mesajını verdiler.

Kriz zirvelerinin ilki pazartesi günü İstanbul'da özel bankaların genel müdür ve temsilcileri ile yapıldı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Turan Sarıgülle, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri (İTKİB) Başkanı Okan Oğuz, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Hüsamettin Kavi ve Merterli Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Güngör Keşçi özel banka yetkilileri ile Ceylan Otel'de biraraya geldi. İSO Başkanı Kavi ve TGSD, İTKİB ve MESİAD Başkanları önceki gün Ankara'da da Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türk Eximbank ve kamu bankalarının yöneticileri ile ikinci bir toplantıyı gerçekleştirdi.

ENAYİ DEĞİLLER

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz düzenlenen ortak basın toplantısında sektörde krizin söz konusu olmadığını bankacılardan da bu yönde mesaj aldıklarını açıkladı. Oğuz, şöyle konuştu:

‘‘Bu sektörde 10 bine yakın ihracatçı var. Bazı firmalar sorun yaşıyor diye, sektörde sıkıntı var denilemez. Zaten bankacılar da birkaç firmanın yaşadığı sıkıntının sektöre genelleştirilemeyeceğini söyledi. Finans kesimiyle yapılan toplantıların sonucunda bankacılar 13-14 milyar dolarlık ticaret hacminin döndüğü bu sektörü elden çıkaracak kadar enayi olmadıklarını söylediler. Bu sektörün 9 ayda gösterdiği ihracat performansı diğer sektörlerin üstünde.’’

MESİAD Başkanı Güngör Keşçi ise, ‘‘Sektörel bazda herhangi bir kriz yaşanmadı ve yaşanmayacak’’ diyerek Avrupa pazarının Türkiye'yi kendisine mal yapıp sunması için zorladığını söyledi.

Zirveye hangi bankacılar katıldı?

İstanbul ve Ankara'da tekstil sektörü temsilcileriyle yapılan toplantılara katılan bazı bankacılar şunlar: Osmanlı Bankası Genel Müdürü Aclan Acar, Halk Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Aslan, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ömer Berki, Koçbank Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Çolak, Dış Ticaret Müsteşarı Yavuz Ege, Emlakbank Genel Müdürü Fatih Eker, Pamukbank Genel Müdürü Orhan Emirdağ, Egebank Genel Müdürü Sami Erdem, Esbank Genel Müdürü Cankut İlal, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Müdürü Safa Ocak, Türkiye İş Bankası Krediler Müdürü Turgut Sungur.

Tiffany & Tomato herkese ders olsun

TGSD Başkanı Turan Sarıgülle de, Tiffany & Tomato olayından hem sektörün hem de bankacıların ders çıkarması gerektiğini söyledi. Birkaç firmanın yaşadığı sorunların ‘‘sektörde kriz başladı’’ şeklinde yorumlanmasının spekülasyon olduğunu öne süren Sarıgülle, şöyle konuştu: ‘‘Tiffany dışında birkaç firma daha batabilir. Bir caddede 15 metre arayla açılan mağazaya banka kredi veriyorsa bu bankanın kredilendirme hatasıdır. Bankaların en önemli girdisi tekstil ve hazırgiyim oluşturuyor. Bu sektör 1997 yılı sonunda 10 milyar dolarlık ihracat girdisi sağlayacak. Sektör üzerine söylenenlerin çoğu spekülasyon. Biz yanlış anlamaları engellemek için finans kesimiyle biraraya geldik. Sektörün problemlerini karşılıklı tartıştık. Sektörde hiçbir problem olmadığını, firma bazında bazı sorunlar olabileceği ve bunların da doğal olduğu kanısına vardık.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!